Nämä naiset näkivät Hamasin hirveät suunnitelmat, mutta Israel ei kuunnellut heitä – nyt 19-vuotiaana kaatuneen Shain isä itkee

Kun Hamasin joukot vyöryivät lokakuun 7. päivä Israeliin tappaen, tuhoten ja ottaen panttivankeja, rajaa valvoneet nuoret naiset olivat ensimmäisten kaatuneiden joukossa. Gazan vastaista rajaa valvotaan naisista koostuvien yksiköiden voimin, ja juuri nämä yksiköt olivat jo pitkään varoittaneet Israelin hallintoa siitä, että jotain pahaa oli tapahtumassa. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Nuorista naisista koostuvien yksiköiden jäsenet palvelevat rajan tuntumassa olevissa tukikohdissa ja heidän silmänsä valvovat herkeämättä rajaa kameroiden ja muiden valvontalaitteiden kautta.

Rajan sensoreita ja kameroita tarkkailevat valvojasotilaat eivät kanna aseita. Vapaa-aikanaan sotilaat elävät yhteisöllistä elämää. 

Naiset harjoittelivat porukalla tanssiliikkeitä, laittoivat ruokaa ja katselivat televisiota. Monille aika armeijassa oli itsenäisen elämän ensimmäinen askel, kun lapsuudenkoti jäi taakse.

Israelissa on laaja asevelvollisuus, joka koskee sekä miehiä että naisia. Jokaisen Israelin kansalaisen sekä Israelissa pysyvästi oleskelevan henkilön tulee 16-vuotiaana ilmoittautua Israelin puolustusvoimille asevelvollisuusaseman määrittelemiseksi. Tämä täytyy tehdä myös, jos henkilö asuu ulkomailla.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ulkomailla asuvat voivat anoa asepalvelukseen lykkäystä Israelin edustuston kautta.

Hamas harjoitteli Israelin silmien alla

BBC:n mukaan rajan valvojat olivat havainneet Gazan puolella epäilyttävää toimintaa jo kuukausia ennen varsinaista Hamasin hyökkäystä. Hamasin sotilaiden oli nähty harjoittelevat esimerkiksi raja-aidan hajottamista ja Israelin tankkien tekemistä toimintakyvyttömäksi. 

Hamasin taistelijoilla oli käytössään jopa israelilaisen panssarivaunun jäljitelmä ja järjestön nähtiin harjoittelevan raja-aitaan liittyvän asejärjestelmän tuhoamista.

Jo viikkoja ennen hyökkäystä rajan tuntumassa havaittiin ajoneuvoja, jotka olivat täynnä Hamasin taistelijoita. Hamasin joukkojen nähtiin lisäksi tarkastelevan ja kuvaavan raja-aitaa.

Aidan lähistöllä havaittiin myös erikoista toimintaa, jossa karjapaimenten nähtiin liikuskelevan aidan tuntumassa ilman mitään järkevää syytä.

Rajan naiset keskustelivat huolestuttavasta toiminnasta myös WhatsApp-ryhmissä. BBC:n näkemän materiaalin mukaan valvojanaiset olivat jopa vitsailleet siitä, ketkä heistä olisivat vuorossa Hamasin hyökkäyksen alkaessa.

Kun Hamas aloitti hyökkäyksensä, rajavalvojat alkoivat hyvästellä toisiaan WhatsAppissa, BBC kertoo.

Paha epäonnistuminen

Varoitukset kaikuivat kuitenkin kuuroille korville Israelin hallinnossa, ja nyt vihaiset omaiset sekä kansa vaativat selitystä sille, miksi huolestuttavia tiedustelutietoja ei otettu vakavasti. 

Kyseessä ei ole vain tiettyjen varoitusmerkkien jättäminen huomiotta, vaan laaja Israelin tiedustelukoneiston epäonnistuminen. Rajavalvojat raportoivat löydöksistään tunnollisesti eteenpäin, mutta vaaraa ei otettu vakavasti korkeammalla komentoketjussa.

– He eivät osanneet nähdä kokonaiskuvaa. Jos he olisivat tehneet niin, he olisivat huomanneet Hamasin valmistelevan jotain ennennäkemätöntä, kertoo erään rajayksikön entinen komentaja BBC:lle.  

Moni naisista maksoi hallinnon löperyydestä hengellään. 19-vuotias Shai Ashram soitti hyökkäyksen alettua perheelleen. Omaiset kuulivat taustalla aseiden ääniä, ja tytär kertoi omaisilleen terroristen olevan tukikohdassa ja että käynnissä oli jotain suurta. 

Ashram kaatui ja useita hänen palvelustovereitaan otettiin panttivangeiksi.

Kolme kuukautta hyökkäyksen alettua rajanaisten surevat omaiset yrittävät selvitä menetyksestään ja odottavat tutkintaa, joka valottaisi katastrofin syitä.

Shai Ashramin huonetta koristavat kuvat hänestä univormussa sekä baretit. Kaatuneen sotilaan isä Dror kertoo BBC:lle käyvänsä huoneessa ajoittain itkemässä.

– Hän rakasti työtään ja armeijaa. Hän rakasti tehtäväänsä sotilaana.

– Ajan työkseni taksia. Kun näen juna-asemalla sotilaan, jonka isä on tullut hakemaan tytärtään, se sattuu. Olen kateellinen, isä kertoo.

Tiedustelun epäonnistuminen johti verilöylyyn. Israelin mukaan Hamasin hyökkäyksessä noin 1300 menetti henkensä ja 240 otettiin panttivangiksi. 

Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan Israelin vastaiskuissa on kuollut tähän mennessä yli 23 000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat