Gazan kaistalla sairaaloiden tilanne on hyvin vakava.
Israel sanoo yrittäneensä toimittaa 300 litraa polttoainetta muun muassa sähköpulasta kärsivään Gazan suurimpaan sairaalaan Al-Shifaan, mutta sen mukaan terroristijärjestö Hamas esti polttoainetoimituksen.
Hamas kiistää väitteen polttoaineen viennin estämisestä.
Sairaalan johtajan mukaan avustuksesta ei juurikaan olisi ollut apua. Hän sanoo BBC:n mukaan, että Israelin tarjoama polttoaine olisi riittänyt vain puoleksi tunniksi pyörittämään sairaalan generaattoreita.
Hamasin johtaman Gazan terveysministeriön mukaan sairaalassa on ainakin 2 300 ihmistä. Sairaalan johtaja sanoo CNN:lle, että Al-Shifassa on kuollut useita lapsia tilanteen vuoksi.
Lue myös: Presidentti Biden saa kasvavaa arvostelua gazalaisten unohtamisesta - osa maan muslimeista kääntymässä Trumpin puoleen - “Hän tulee häviämään 2024 vaalit”
Israel väittää Hamasin piileskelevän sairaalassa
Israel on saartanut sairaalan, sillä sen mukaan sairaalassa on Hamasin sotilaita. Israel väittää, että sairaalan alla ja sen lähellä on Hamasin komentopaikkoja.
Israelin mukaan komentopaikat on saatava haltuun, jotta Hamasin ottamat parisataa panttivankia voidaan palauttaa.
Israel on sanonut avanneensa reittejä pois Pohjois-Gazan sairaaloista kohti etelää. Se myös sanoo tarjonneensa avustusta siirtää "sairaat ja loukkaantuneet" pois sairaalasta turvallisesti.
Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan kukaan ei ole käyttänyt ainakaan Al-Shifan poistumisreittiä.
Israel sanoi olevansa myös valmis auttamaan kymmenien vauvojen siirtämisessä toiseen sairaalaan.
Palestiinalaisen avustusjärjestön mukaan sairaalassa on kymmeniä keskosia, joita ei voida siirtää turvallisesti pois sairaalasta. Järjestön mukaan Al-Shifaan ei ole mahdollista päästä tarvittavalla hoitokalustolla varustetulla ambulanssilla. Lisäksi muissa sairaaloissa ei ole kapasiteettia ottaa vastaan kymmeniä keskosia.
Lue myös: 90 sekunnin tiivistys: Tästä on kyse Israelin ja Hamasin sodassa
Johtaja: Leikkausta tarvitseva kuolee
Eilen Maailman terveysjärjestö WHO sanoi, että Al-Shifan sairaala ei ole enää toimintakuntoinen. CNN:n haastattelussa Al-Shifan johtaja sanoo, että kuka tahansa leikkausta tarvitseva kuolee.
EU on puolestaan ärähtänyt Hamasille: unioni tuomitsee sairaaloiden ja siviilien käyttämisen ihmiskilpinä. Samalla EU kehotti Israelia suojelemaan siviilien henkiä.
Sota käynnistyi 7. lokakuuta, kun Hamas hyökkäsi raketein Israeliin ja tappoi noin 1 200 ihmistä.
Israel on vastannut Hamasin hyökkäykseen Gazan pommittamisella ja sittemmin myös maahyökkäyksellä.
Hamasin alaisten viranomaisten mukaan yli 11 000 ihmistä on kuollut Gazassa. Hamas väittää, että kuolleista 40 prosenttia on lapsia.