Jos palestiinalaishallinnon toive toteutuisi, lähettäisi se ensimmäisenä Suomeen lapsia.
Palestiinalaishallinto pyytää Suomea vastaanottamaan Gazan sodassa vammautuneita ja muita apua tarvitsevia hoitoon.
Terveysministeri Maged Abu Ramadanin mukaan Gazassa on yli 100 000 välitöntä hoitoa tarvitsevaa kroonisesti sairasta.
Israelin iskujen vuoksi "välitöntä leikkaushoitoa" tarvitsevia siviileitä on heitäkin kymmeniä tuhansia, Ramada sanoo. Ministerin mukaan heistä suuri osa on lapsia.
– Palestiinalaiset vetoavat Suomeen hoitoavun saamiseksi, Ramadan sanoo MTV Uutisille.
– Ensiksi tulisi lapsia. Etenkin lapsia, joilla on syöpiä ja jotka ovat menettäneet raajojaan. Lisäksi tulisi heitä, joille emme kykenisi antamaan leikkaushoitoa, vaikka sairaalamme toimisivatkin, hän jatkaa.
Hamasin hallitsema Gazan terveysministeriö ja Ramadan johtama Palestiinan terveysministeriö ovat kaksi eri toimijaa.
"Lopullinen tavoite tuhota terveydenhuolto"
MTV Uutisten vieraillessa terveysministeriössä sen lippu ei liehu puolitangossa, vaikka rähjäinen onkin.
Lipun puolitankoon laskeminen olisi sikäli ymmärrettävää, että Palestiinan terveysministeriöllä on käsissään katastrofi.
Lääkkeistä ja ruuasta on laajasti pulaa, ja humanitaarisen avun saaminen Gazaan on ollut vaikeaa. Sairaaloiden toiminta Gazassa on myös hyvin vaikeaa esimerkiksi pommitusten aiheuttamien vaurioiden ja energiapulan takia.
Terveysministeri Ramadan mukaan Israel pyrkii tuhoamaan Gazan koko terveydenhuoltojärjestelmän.
– Olen varma, että Israelin lopullinen tavoite on tuhota terveydenhuoltojärjestelmämme, Ramadan sanoo MTV Uutisille.
– Sen pitäisi olla selvää myös koko maailmalle, Ramadan jatkaa.
Terveysministerin mukaan useat Gazan sairaalat ovat sodan aikana onnistuneet palauttamaan osastojaan toimintakuntoon, mutta israelilaisjoukot ovat tuhonneet ne toistamiseen.
Nyt Israel uhkaa hajottaa Pohjois-Gazan sairaalat kolmannen kerran, Ramadan väittää.
– Kaikki on sekavaa, eikä minulla ole jäsentynyttä kuvaa kaiken surun ja todistamieni kauheiden näkyjen vuoksi, Ramadan sanoo.
– Palasiksi repeytyneitä lapsia, kokonaisia hävitettyjä perheitä, tuhoutuneita koteja ja kaikki tapettuja, jopa eläimet. Mitään ei ole säästetty: Ei kiveä, ei puuta, ei ihmisiä. Tämä on vaikeaa, Ramadan jatkaa.
Lue myös: MTV Uutiset tapasi palestiinalaisten ulkoministerin: Suomelle pyyhkeitä
3:07
Hamas sai enemmän kuin tilasi
Israel on pommittanut vuoden aikana lukuisia Gazan sairaaloita ja arviolta noin 90 prosenttia Gazan kaistasta on elinkelvotonta aluetta.
Israel on perustellut Gazan sairaaloihin ja muihin siviilikohteisiinsa tekemiään hyökkäyksillä sillä, että terroristijärjestö Hamas käyttää niitä taistelijoiden ja aseidensa suojana.
Pommituksen alkoivat sen jälkeen, kun Gazasta käsin toimiva Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin 7. lokakuuta.
Gazan terveysministeriön mukaan yli 42 000 palestiinalaista on kuollut Gazan kaistalla lokakuun 7. päivän jälkeen. Hamas surmasi hyökkäyksessään lähes 1 200 israelilaista, joista suuri osa oli siviilejä. Lisäksi Hamas vei Gazaan yli 200 panttivankia, joista moni on siellä edelleen.
Israel sai lännessä paljon sympatiaa Hamasin hyökkäyksen jälkimainingeissa, mutta kovakourainen sotiminen Gazassa on sittemmin herättänyt paljon kritiikkiä etenkin Euroopassa.
– Israel on menettänyt pehmeää valtaa. Se uhkaa kulkea paariavaltion luokkaan. Sotilaallinen voitto Gazassa on tullut kovalla poliittisella hinnalla, Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola sanoi MTV Uutisille puhelimitse lokakuun alussa.
– Hamasin aseellista kyvykkyyttä on eliminoitu, mutta sitä ei ole kukistettu. Lähi-itä jälleen palaa, se on syöksykierteessä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki aiemmin MTV Uusisille.
Laajalti on arvioitu, että Hamas tiesi ja tavallaan "tilasi" Israelin vastahyökkäyksen Gazaan, jossa se oli menettämässä omaa vaikutusvaltaansa. Israelin ja palestiinalaisten väliset väkivaltaisuudet ovat usein vahvistaneet äärijärjestöjen asemaa.
Israelin vastahyökkäyksen rajuus todennäköisesti kuitenkin yllätti Hamasin.
– Hamasin johtajan idea oli, että piti saada muutos aikaan, mutta tuskin tällainen muutos, totesi kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä MTV Uutisille aiemmin.
"Suursodan partaalla"
Lähi-idän tilanne on kiristynyt entisestään viime viikkoina.
Tällä hetkellä odotetaan ja pelätään Israelin vastausta Iranin lokakuussa tekemään liki 200 ballistisen ohjuksen iskuun.
Kostoa pidetään jotakuinkin varmana, vain sen aika, paikka ja kokoluokka ovat aitoja kysymysmerkkejä.
Israelin maahyökkäys Libanoniin on sekin kiihtymään päin. Israel on antanut yhä uusia evakuointikäskyjä Etelä-Libanonin asukkaille.Iranin tukeman Hizbollahin ja Israelin joukkojen välisten taisteluiden koventuessa Libanonin päivittäiset pommitukset jatkuvat.
Kuluvalla viikolla Israel aiheutti laajaa tyrmistystä tulittamalla kohti Libanonissa olevia YK:n rauhanturvaajia. Ainakin viisi on haavoittunut hyökkäyksissä.
Ulkopoliittisen instituutin Ruohomäen mukaan on vaara, että nyt ollaan "oikeasti suursodan partaalla".
– Tässä tarvitaan diplomatiaa, diplomatiaa, diplomatiaa, hän summasi.