Israelin ilmaisku surmasi ainakin seitsemän ihmistä Gazan kaupungissa, sanoo sairaala

Yhdysvaltain asevoimien väliaikainen satama avustuksille Gazaan valmistui.

Israelin ilmaisku on surmannut ainakin seitsemän ihmistä varhain keskiviikkona Gazan kaupungissa, sanoo paikallinen sairaala. Lisäksi useiden sanotaan loukkaantuneen iskussa.

Sairaalan mukaan isku osui asuinrakennukseen ja kaikki iskussa kuolleet olivat saman perheen jäseniä.

Silminnäkijät ovat kertoneet myös muualle Gazan kaistalle kohdistuneista ilmaiskuista. Erityisesti iskuja kerrotaan olleen kaistan eteläosassa sijaitsevan Rafahin ympäristössä.

Israelin panssarivaunut vyöryivät Rafahiin varhain tiistaiaamuna, minkä lisäksi Israel on pommittanut Rafahin aluetta, jossa on tällä hetkellä reilusti toista miljoonaa ihmistä.

Väliaikaissataman käyttöönotto viivästyy

Yhdysvaltain asevoimat on saanut valmiiksi väliaikaisen satamarakennelman, jonka kautta on tarkoitus toimittaa humanitaarista apua Gazan kaistalle. Käyttöönotto kuitenkin viivästyy sääolosuhteiden vuoksi, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö tiistaina.

Kaksiosaisessa satamarakennelmassa on suuri kelluva osa, jonne apu puretaan rahtialuksista. Sieltä apu kuljetetaan pienemmillä aluksilla rantaan rakennettavaan pienvenesatamaan.

Väliaikaisen sataman rakentaminen alkoi viime kuussa ja maksaa ainakin 320 miljoonaa dollaria.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottajan Sabrina Singhin mukaan rakennelma odottaa rantautumistaan Ashdodin satamassa Israelissa, kunnes israelilaissotilaat voivat siirtää ja ankkuroida sen paikoilleen sään selkiydyttyä.

Israel ja Hamas palasivat neuvotteluihin Kairoon

Sekä Israelin että Hamasin delegaatiot palasivat tiistaina Egyptiin jatkamaan aseleponeuvotteluja, kertoi israelilaislehti Haaretz. Paikalle olivat saapuneet myös Yhdysvaltain ja Qatarin edustajat.

Aseleponeuvottelujen jatkon pelättiin vaarantuneen, kun Israel vyörytti panssarivaunujaan Rafahiin.

Mediatietojen mukaan Israelin sotakabinetti päätti lähettää delegaation tapaamaan välittäjiä, vaikka Israelin mukaan Hamasin hyväksymä ehdotus on kaukana Israelin vaatimuksista.

Hamas puolestaan ilmoitti maanantaina hyväksyvänsä välittäjien tekemän aselepoehdotuksen Gazan taisteluiden päättämiseksi.

Valkoinen talo sanoi tiistaina, että on toivoa siitä, että Israel ja Hamas pääsisivät sopimukseen aseleponeuvotteluissa.

YK: Israel estää avustuskuljetukset

Israelin asevoimat sanoi tiistaina ottaneensa Egyptin ja Gazan kaistan välisen Rafahin rajanylityspaikan Gazan puoleisen osan toiminnan haltuunsa.

Rafahin rajanylityspaikka on ollut tärkein portti humanitaariselle avulle Gazaan.

YK:n mukaan Israelin viranomaiset eivät ole päästäneet YK:n avustuskuljetuksia Rafahin rajanylityspaikan kautta Gazaan.

YK vaatikin Israelia avaamaan Rafahin sekä Kerem Shalomin rajanylityspaikat avustuksille välittömästi.

Israelin on jo pitkään odotettu aloittavan laajan sotilasoperaation Rafahissa. Israelin aikeet ovat huolestuttaneet sekä avustusjärjestöjä että ulkovaltojen johtajia.

Israel on kuvaillut operaatiota Rafahissa "rajatuksi".

Oikaisu 8.5.2024 kello 13.46: Yhdysvaltain hallinto olisi kuvaillut Israelin operaatiota Rafahissa "rajatuksi". Luonnehdinta on peräisin Israelilta.

Lue myös:

    Uusimmat