Israel on moukaroinut Gazaa jo yli seitsemän kuukautta. Ennen Israelin operaatiota kaistalle saapui joka päivä maitse noin 500 avustusrekkaa sittemmin suljettujen rajanylityspaikkojen läpi.
Yhdysvaltain rakentaman väliaikaissataman kautta on toimitettu Gazaan yhteensä vajaat sata rekallista avustustarvikkeita, sanoo YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin edustaja Stephane Dujarric.
Gazan edustalle rakennettu väliaikaisrakennelma otettiin käyttöön noin viikko sitten. Dujarricin mukaan Maailman ruokaohjelma (WFP) oli ottanut ensimmäisen viikon aikana vastaan 97 rekkaa.
Lue myös: Israelin armeija tutkii: Sotilaaan väitetään polttavan videolla Koraanin Gazassa
Väliaikaissataman kautta tehtyjen toimitusten kanssa oli alkuvaiheessa muutamana päivänä ongelmia. Dujarricin mukaan ihmiset olivat paikan päällä onnistuneet pääsemään itse käsiksi osaan rekkojen sisältämistä avustustarvikkeista, kun niiden jakelu Gazassa on WFP:n vastuulla.
– Kivisen alun jälkeen tilanne on vakiintunut, Dujarric lisäsi.
Lue lisää: “En pidä kauhean uskottavana väitteenä” – tutkija oikoo Israelin suurlähettilään puheita siviilien säästämisestä
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi maaliskuussa, että väliaikaissatama rakennetaan lieventämään Israelin asettamia rajoituksia maitse toimitettavalle avulle.
Dujarric painotti perjantaina, että YK haluaa nähdä Gazaan tehtävän mittavia avustustoimituksia maareittejä pitkin.
Israel on moukaroinut Gazaa ilmaiskuin ja maahyökkäyksin jo yli seitsemän kuukauden ajan. Ennen Israelin operaatiota Gazan kaistalle saapui qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan maitse joka päivä noin 500 avustusrekkaa käyttäen rajanylityspaikkoja, jotka on sittemmin suljettu.
Reuters: Ruoka mädäntyy Egyptin puolella
Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) antoi perjantaina päätöksen, jonka mukaan Israelin hyökkäys Gazan kaistan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin uhkaa tuhota palestiinalaisia siviilejä osittain tai kokonaan. Tuomioistuin myös määräsi, että Rafahin rajanylityspaikka on pidettävä auki, jotta humanitaarista apua voidaan kuljettaa sen kautta esteettä.
Israel torjui odotetusti ICJ:n päätöksen, ja väitti jatkavansa Rafahin rajanylityspaikan pitämistä auki. Israelin puolustusministeriön alainen COGAT-virasto puolestaan sanoi perjantaina viestipalvelu X:ssä, että Israel toimittaisi edelleen mittavat määrät humanitaarista apua Gazaan.
Lue lisäksi: Kansainvälinen tuomioistuin: Israelin pysäytettävä välittömästi hyökkäys Rafahissa
YK ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat kuitenkin sanoneet, että Israel vaikeuttaa edelleen vakavasti avun toimittamista Gazaan.
Uutistoimisto Reutersin mukaan osa Egyptistä Gazan alueelle pääsyä odottavista ruokatarvikkeista on alkanut mädäntyä, kun Rafahin rajanylityspaikka on ollut suljettuna avustustoimituksille jo kolmatta viikkoa.
Egypti ja Yhdysvallat sopivat perjantaina avun lähettämisestä Israelin puolelta Kerem Shalomin rajanylityspaikan kautta, kunnes Rafahin rajanylityspaikan avaamiseksi on saatu tehtyä tarvittavat järjestelyt, Egyptin presidentin kanslia sanoi Reutersin mukaan.
YK:n edustajat ovat aiemmin valitelleet, että sotilastoiminta Kerem Shalomilla on vaikeuttanut avustuskuljetuksia merkittävästi.
ICJ: Israelin lopetettava hyökkäys Rafahissa
YK:n humanitaarisen avun johtaja Martin Griffiths korosti ICJ:n päätöksen jälkeen X:ssä, että Israelin operaatio Rafahissa on katkaissut avun virtaamiseen Gazan eteläosiin ja lamauttanut humanitaarisen avustusoperaation, joka oli jo valmiiksi venytetty yli murtumispisteen.
Sen lisäksi, että hyökkäys on käytännössä pysäyttänyt ruuan jakelun kaistan eteläosissa, on se vähentänyt Griffithsin mukaan merkittävästi myös polttoainetoimituksia muun muassa sairaaloihin ja leipomoihin.
Aiemmin tässä kuussa Israel vyörytti panssarivaununsa Rafahin alueelle ja otti haltuunsa avustusten kannalta erittäin tärkeän Rafahin rajanylityspaikan. Tämän jälkeen Israel on toistuvasti uhannut laajentaa hyökkäystään Rafahissa, joskin yhdysvaltalainen virkamieslähde on sanonut tuoreeltaan, että Israel olisi päivittänyt suunnitelmaansa Rafahin kaupungin suhteen.
Lue myös: Israel torjuu kansainvälisen tuomioistuimen väitteet tuhoamisesta
Rafahin kaupungissa on edelleen satojatuhansia palestiinalaisia, jotka ovat paenneet taisteluita muualta Gazasta.
ICJ määräsi perjantaina Israelia pysäyttämään välittömästi hyökkäyksensä Rafahissa.
Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut Gazassa lokakuun alun jälkeen lähes 36 000 ihmistä, joista valtaosa on ollut naisia ja lapsia.