Israelin neuvottelijat varovaisen toiveikkaita Gazan aselevosta

Gazan aseleponeuvotteluissa mukana ollut Israelin neuvotteluryhmä on varovaisen optimistinen sen suhteen, että sopu aselevosta syntyy, kertoo Israelin pääministerin kanslia.

Kanslian mukaan on toiveita siitä, että Yhdysvaltojen ja muiden neuvotteluja välittävien voimakas painostus saa äärijärjestö Hamasin suostumaan Yhdysvaltojen kompromissiesitykseen.

Äärijärjestö Hamasin edustaja kuitenkin torjui jo aikaisemmin julkisuuteen levinneet tiedot, joiden mukaan Gazan aseleponeuvotteluissa olisi saavutettu niin paljon edistystä, että sopu olisi jo lähellä.

–  Se, että olisimme lähellä sopua, on pelkkä illuusio. Emme ole tekemässä sopimusta tai käymässä todellisia neuvotteluja. Sen sijaan meille tyrkytetään Yhdysvaltojen sanelua, sanoi Hamasin poliittiseen johtoon kuuluva Sami Abu Zuhri uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi perjantaina, että sopu aselevosta on lähempänä kuin koskaan.

Aseleponeuvotteluja käytiin kuluvalla viikolla kaksi päivää Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Niitä on tarkoitus jatkaa ensi viikolla Kairossa Egyptissä.

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin oli määrä matkustaa viikonlopun aikana Israeliin edistämään neuvotteluja.

Valkoisen talon mukaan sopimusehdotuksen pohjana ovat asiat, joista on kuluneen viikon aikana päästy yksimielisyyteen. Edelleen auki olevista asioista on Valkoisen talon mukaan tehty esitys, jonka myötä sopimus on mahdollista saada nopeasti aikaan.

Israel teki ilmaiskun Etelä-Libanoniin

Israel jatkoi tänään paitsi sotilastoimia Gazassa myös iskuja Libanoniin. Libanonin terveysministeriön mukaan kymmenen ihmistä kuoli ja viisi haavoittui ilmaiskussa Etelä-Libanoniin. Ministeriö kertoi kuolleiden olevan syyrialaisia.

Israelin armeija kertoi viestipalvelu Telegramissa, että ilmavoimat iski alueella äärijärjestö Hizbollahin asevarastoon. Hizbollah sanoi vastanneensa iskuun raketeilla. Israelin armeijan mukaan Hizbollahin kostoisku ei vaatinut uhreja.

Ilmaisku oli yksi verisimmistä Etelä-Libanoniin kohdistuneista sitten viime vuoden lopun. Libanonissa toimiva Hizbollah ja Israel aloittivat maiden raja-alueella lähes päivittäisen tulituksen sen jälkeen, kun Gazan sota alkoi yli kymmenen kuukautta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat