Hamas vaatii Israelin sotatoimien loppumista, jotta aselepo toteutuu.
Äärijärjestö Hamasin nimettömänä pysynyt lähde sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan myöhään lauantaina, ettei järjestö aio hyväksyä sellaista aseleposopimusta, johon ei kuulu erityisesti Israelin kaikkien sotatoimien lopettaminen Gazassa ja maan joukkojen vetäytyminen.
Lähde syytti Israelin pääministeri Benjamin Netanjahua neuvotteluiden etenemisen vaikeuttamisesta. Israelin korkea-arvoinen edustaja syytti lauantaina Hamasia puolestaan siitä, että äärijärjestö hankaloittaa sopimukseen pääsyä, kun se ei luovu vaatimuksista sodan lopettamisesta.
Tiedot Egyptissä käytävistä neuvotteluista vaihtelevat, sillä aiemmin lauantaina lähteet kertoivat, että neuvottelut olisivat edenneet huomattavasti. Neuvotteluiden on määrä jatkua sunnuntaina.
Hamasin vastausta odotettiin lauantaina
Hamasin delegaatio saapui Kairoon lauantaina. Välittäjinä toimivat Qatarin, Egyptin ja Yhdysvaltain neuvottelijat. Hamasin vastausta välittäjien ehdotuksesta odotettiin jo lauantaina, mutta ilman tulosta.
Israelin delegaatio ei saapunut lauantaina kaupunkiin ollenkaan. Israelin edustaja sanoi AFP:lle, että delegaatio lähetettäisiin ainoastaan sitten, jos neuvotteluissa tapahtuisi "positiivista liikettä".
– Vaikeat ja pitkät neuvottelut ovat edessä varsinaiseksi sovuksi, edustaja totesi.
Israelissa laitaoikeistoa edustava kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir on israelilaisen Haaretz-lehden mukaan kertonut viestipalvelu X:ssä olevansa tyytyväinen, ettei Netanjahu lähettänyt delegaatiota aseleponeuvotteluihin.
Ben-Gvir totesi, että pääministeri olisi muun muassa luvannut hänelle, ettei Israel tee järjestön kanssa niin sanottua holtitonta sopimusta. Ben-Gvirin mukaan Netanjahu tietää lupaustensa pettämisen hinnan.
Sopimusesityksen sisällöstä tihkunut tietoja
Tietoja esityksen sisällöstä on tihkunut pitkin viikkoa. Britannia kertoi aiemmin, että aselepo kestäisi noin 40 päivää. CNN kertoo, että aselepoehdotuksen mukaan 20–33 Hamasin Israelista kidnappaamaa panttivankia vapautettaisiin usean viikon aikana vastineeksi Israelissa olevien palestiinalaisvankien vapauttamisesta. Heidän määrästään ei ollut kanavalla tietoa, mutta aiemmin on puhuttu jopa tuhansien Israelissa olevien vankien vapauttamisesta.
Israelin viranomaisten mukaan panttivankeja on Gazassa edelleen 128. Heistä 34:n uskotaan kuolleen. Israel määrittelee myös kuolleet henkilöt panttivangeiksi ennen kuin heidän ruumiinsa on saatu palautettua.
Viimeksi taistelut taukosivat viime marraskuussa viikoksi. Tuolloin Hamas vapautti arviolta reilut sata panttivankia. Myös Israel päästi vapaaksi palestiinalaisvankeja.
Rajusti eskaloinut alueen väkivaltaisuuksien kierre alkoi 7. lokakuuta, kun Hamas teki iskun Israeliin. Iskussa kuoli Israelin mukaan reilut 1 170 ihmistä, heistä suurin osa siviilejä. Israelin Gazassa aloittamissa sotatoimissa on Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan kuollut yli 36 600, heistä ministeriön mukaan suurin osa naisia ja lapsia.
YK:n mukaan yli 70 prosenttia Gazan asuinkäytössä olevista rakennuksista on tuhoutunut.