Gazan sota jatkuu – aseleposuunnitelman etenemisestä ei tietoa

Israel on jatkanut tänään iskujaan Gazassa samaan aikaan kun kansainvälinen yhteisö odottaa merkkejä siitä, että Yhdysvaltain viime viikolla esittämä aseleposuunnitelma etenisi.

Israelin iskut ovat keskittyneet tänään etenkin Bureijin alueelle Gazan keskiosassa, missä sairaalalähteet kertovat ainakin seitsemän ihmisen kuolleen.

Pohjois-Israelissa puolestaan sotilaat ja palomiehet yrittivät sammuttaa maastopaloja, joita äärijärjestö Hizbollahin rakettitulitus Libanonista oli sytyttänyt. Hizbollah on tulittanut Israelin raja-alueita lähes päivittäin siitä asti kun Gazan sota liki kahdeksan kuukautta sitten alkoi.

Samaan aikaan Israelissa on surtu myös neljän palestiinalaisten äärijärjestöjen sieppaaman panttivangin kuolemaa. Israelin armeija kertoi nelikon kuolemasta tänään. Asevoimien tiedottajan Daniel Hagarin mukaan panttivankien arvioidaan menettäneen henkensä Khan Yunisin alueen taisteluissa.

Kuolleeksi vahvistetuista panttivangeista kolme oli nähty elossa äärijärjestö Hamasin joulukuussa julkistamassa videossa.

Kolme panttivangeista siepattiin Nir Ozin kibbutsista ja yksi Nirimin kibbutsista, kun äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin lokakuun alussa.

Ei tietoa aseleposuunnitelman etenemisestä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esitti perjantaina vaiheittaisen suunnitelman, joka johtaisi panttivankien vapauttamiseen, aselepoon ja lopulta Gazan jälleenrakennukseen.

Hamas kertoi tuoreeltaan suhtautuvansa ehdotukseen positiivisesti, mutta ei ole sen jälkeen kommentoinut suunnitelmaa.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanslian tiedotteessa painotettiin tuolloin, että suunnitelma merkitsisi vain keskeytystä taisteluille, joita ei lopeteta, ennen kuin Israel on saavuttanut tavoitteensa, joihin kuuluu muun muassa Hamasin tuhoaminen.

Aseleponeuvotteluja välittävät Qatar, Egypti ja Yhdysvallat eivät ole kertoneet, että neuvotteluja oltaisiin aloittamassa uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat