Poliitikot hieroivat kompromissia vielä viime metreillä.
Israelissa maan parlamentin on tänään määrä äänestää kiistanalaisesta oikeusjärjestelmämuutoksesta.
Parlamentti äänestää niin sanotun kohtuullisuuslausekkeen poistamisesta. Lausekkeen avulla korkein oikeus on voinut kumota hallituksen päätökset. Lausekkeen poistamisen hyväksyntä äänestyksessä olisi ensimmäinen keskeinen askel oikeudellisen uudistuksen viemisessä laiksi.
Lakiuudistus heikentäisi korkeimman oikeuden asemaa laillisuusvalvojana ja kasvattaisi hallituksen valtaa oikeuslaitoksen yli.
Uudistukseen liittyviin muihin ehdotuksiin lukeutuu muun muassa se, että hallitus saisi suuremman sananvallan tuomareiden nimittämisessä.
Vastustajat pitävät uudistusta uhkana Israelin demokratialle. Uudistus on kirvoittanut Israelissa laajoja protesteja, jotka ovat jatkuneet koko vuoden sen jälkeen, kun lakiuudistus esiteltiin tammikuussa.
Maanantaille on odotettavissa myös lakkoja. Israelin suurimpia yrityksiä edustava organisaatio kertoi vastustavansa oikeusjärjestelmäuudistusta lakoilla, kertoo muun muassa sanomalehti Haaretz.
Lue myös: Israelin pääministeri Netanjahu sai sydämentahdistimen – terveydentila sairaalan mukaan nyt hyvä
"Meidän on pysäytettävä tämä"
Poliittiset neuvottelut kompromissimahdollisuudesta uudistuksessa jatkuivat sunnuntaina myöhään yöhön, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Israelin presidentti Isaac Herzog kävi sairaalassa tapaamassa pääministeri Benjamin Netanjahua, joka toipuu sydämentahdistimen asennuksesta.
Herzog tapasi myös oppositiojohtaja Yair Lapidin, ja presidentin oli määrä neuvotella myös niin ikään oppositiota edustavan Benny Gantzin kanssa. AFP:n mukaan presidentinkanslia ei kommentoinut tapaamisia.
Uudistusta ajava oikeusministeri Yariv Levin sanoi, että maanantaina äänestykseen tulevassa esityksessä on jo huomioitu vastustajien näkökantoja, mutta hänen mukaansa hallituskoalitio oli yhä avoin neuvotteluille. Tämä tosin vaatisi Levinin mukaan myönnytyksiä myös oppositiolta.
Keskustelu lakiuudistuksesta jatkui myös Israelin parlamentissa knessetissä.
– Haluamme edelleen elää juutalaisessa ja demokraattisessa valtiossa. Meidän on pysäytettävä tämä lainsäädäntö, opposition Lapid sanoi.