Israelissa yhä harvempi on uskonut sopuun – tutkijan mukaan Hamasin hyökkäys saattoi koventaa mielipiteitä

Tutkija kuvailee viime päivien väkivaltaisuuksia murroskohdaksi Israelille.

Äärijärjestö Hamasin yllätyshyökkäys Israeliin saattoi koventaa mielipiteitä Israelissa ja vaikeuttaa rauhanneuvottelujen aloittamista.

Näin arvioi yhdysvaltalaisen Brooklyn Collegen Israeliin erikoistunut tutkija Louis Fishman STT:lle.

– Koska hyökkäys oli niin massiivinen, on vaikea kuvitella, että tämä saisi useammat israelilaiset kannattamaan ratkaisua palestiinalaisten kanssa. Tämä saattoi olla suurin sitä vastaan tehty hyökkäys Israelin historiassa, Fishman sanoi.

– Jokainen tuntee nyt jonkun, joka on loukkaantunut tai siepattu tai kuollut, hän sanoi.

Israelin ja palestiinalaisen äärijärjestön Hamasin välisissä taisteluissa oli kuollut maanantaihin mennessä jo noin 1 200 ihmistä, joista yli puolet Israelin puolella. Tilannetta on kuvailtu täydeksi sodaksi.

– On vaikea käsittää, kuinka tästä voidaan jatkaa eteenpäin. Tämä on murroskohta maan historiassa. Meidän täytyy odottaa tulevia viikkoja, jotta näemme mihin tilanne kehittyy, amerikanisraelilainen tutkija uskoi.

– Varmasti sitten, kun tämä (taistelu) on ohi, ja ihmiset ovat haudanneet kuolleensa, jotkut Israelissa tulevat vaatimaan pysyvää ratkaisua. Israel ei voi palata takaisin entiseen, Fishman uskoi.

Yhä harvempi uskonut sopuun

Jo ennen Hamasin yllätyshyökkäystä sekä pääministeri Benjamin Netanjahun kostojulistusta olivat monet tavalliset israelilaiset epäilleet rauhanomaisen ratkaisun mahdollisuutta.

Pew Research Center -tutkimuskeskuksen syyskuun lopulla julkaisemasta kyselystä ilmeni, että yhä harvempi israelilainen uskoi enää niin kutsuttuun kahden valtion ratkaisuun.

Kahden valtion mallissa Israel sekä itsenäinen, demokraattinen palestiinalaisvaltio eläisivät rauhanomaisesti rinnakkain turvatakuin, ja kiistelty Jerusalem olisi kummankin valtion pääkaupunki. YK:n turvallisuusneuvosto on antanut aiheesta lukuisia päätöslauselmia, ja myös EU tukee tätä ratkaisumallia.

Kuitenkin vain vähän yli kolmasosa, 35 prosenttia israelilaisista ilmoitti kyselyssä uskovansa esitettyyn väittämään, jonka mukaan "on mahdollista löytää tapa, jolla Israel ja itsenäinen palestiinalaisvaltio voivat elää rinnakkain rauhanomaisesti". Mitä oikeammalla vastaajan poliittiset näkemykset olivat, sitä todennäköisemmin hän suhtautui kahden valtion malliin epäilevästi.

Tutkija Fishman huomauttaa, että viime kuukausien suurmielenosoituksissa Netanjahun oikeistohallitusta vastaan osa mielenosoittajista on vaatinut ratkaisua palestiinalaiskysymykseen.

– Mieltä osoittaneiden satojentuhansien ihmisten joukossa on ollut pieni, mutta näkyvä ja voimakas vasemmistolainen ryhmä, joka vaatii rauhansopimusta palestiinalaisten kanssa, tai edes mahdollisuutta aloittaa rauhanneuvottelut, Fishman kertoi.

"Jokin on mennyt rikki"

Hamas aloitti varhain lauantaina raketti-iskut Israeliin, ja järjestön taistelijat tunkeutuivat myös Gazasta Israelin puolelle. Silminnäkijöiden mukaan he surmasivat ja sieppasivat ihmisiä.

Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan ja määräsi sinne täydellisen saarron, jossa alueelta katkaistaan myös sähköt sekä ruoka-, vesi-, kaasu- ja polttoainetoimitukset. Pienellä Gazan alueella asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä yli vuosikymmenen jatkuneen saarron alla.

Hamasin isku ilmeisesti järkytti myös uskovaisten juutalaisten luottamusta Netanjahun hallitukseen.

Näin kuvaili israelilaisessa Haaretz-lehdessä Hamasin iskusta täpärästi suojaan pelastautunut israelinjuutalainen journalisti Amir Tibon:

– Tämän sodan myötä jokin on mennyt rikki. Valtion ja meidän välillämme on aina vallinnut sopimus: me suojelemme rajaa ja valtio suojelee meitä. Me teimme oman osuutemme sankarillisesti, kirjoitti Tibon Haaretz-lehdessä.

Tibon asui perheineen Nahal Ozin kibbutsilla Gazan rajalla, jossa hälytykset olivat olleet arkipäivää. Asukkaat olivat silti uskoneet olleensa turvassa, kunnes Hamasin militantit tunkeutuivat heidän kotipihoilleen.

Valtio oli rakentanut muurin Hamasin pääsyn estämiseksi heidän puolelleen maanalaisen tunneliverkoston kautta, mutta taistelijat pääsivätkin helposti läpi maanpäällisestä esteaidasta.

– Liian monelle meidän rakkaalle ystävällemme ja naapurillemme (lauantai) oli musta päivä, jona Israelin valtio ei tehnyt osuuttaan, Tibon kirjoitti.

Rauhanliikkeet aktivoituivat somessa

Erilaiset israelilaisten rauhanliikkeet aktivoituivat viikonloppuna sosiaalisessa mediassa.

– Ajatus siitä, että me voisimme "hallita konfliktia" ilman, että sitä koskaan tarvitsisi ratkaista, on jälleen kerran romahtanut silmiemme edessä, kirjoitti tunnetuimpiin kuuluva Breaking the Silence -järjestö viestipalvelu X:ssä sunnuntaina.

Breaking the Silence -järjestössä Israelin armeijan entiset ja nykyisetkin sotilaat ovat kertoneet puolustusjoukkojen toimien epäkohdista Länsirannalla ja Gazassa.

– Se, ettei (konfliktia ratkaista) on ollut mahdollista tähän asti, koska vain harvat ovat uskaltaneet sitä kyseenalaistaa. Nämä sydäntäsärkevät tapahtumat voivat muuttaa tämän. Niiden on pakko, järjestö kirjoitti.

Lue myös:

    Uusimmat