Israel epäonnistui kuin päivälleen 50 vuotta sitten – asiantuntija kertoo, miksi vuosikymmenien konfliktissa on seuraavaksi edessä verinen maasota Gazassa

4:09imgMitkä ovat konfliktin seuraukset, ja miten siitä hyötyy islamistihallintoinen Iran? – Lähi-Idän tutkimuksen professori povaa maasotaa Gazan alueella
Julkaistu 09.10.2023 13:07

Iiris Korteniemi

iiris.korteniemi@mtv.fi

Lähi-idän tutkimuksen professori povaa konfliktialueen laajentumista ja kertoo kolme seikkaa Hamasin hyökkäyksen taustalla.

Suomen Tel Avivin -suurlähettiläs Nina Nordströmin mukaan konfliktissa on kyse ennen kaikkea siitä, että terrorijärjestö Hamas on hyökännyt Israelin maaperälle. Hän sanoo, että terrorijärjestön tarkoitusperiä on vaikea ymmärtää.

– Israelilla on tietenkin täysi oikeus puolustaa omaa maataan, sanoo Nordström.

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta taas sanoo, että kysymyksessä on ensisijaisesti maanhallinta.

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola 2022– Se on saanut uskonnollisia ulottuvuuksia. Hamas on omalle kuulijakunnalleen käyttänyt uskonnollista retoriikkaa. Mutta ensisijaisesti siinä on kyse maanhallinnasta, joka on kestänyt toistasataa vuotta, Juusola sanoo.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen. 

0910_israel_karttaKarttakuva konfliktialueista. Myös oranssilla merkityllä Länsirannalla on palestiinalaisten hallussa olevia alueita.MTV

Hänen mukaansa taustalla on Hamasin rationaalinen toiminta, eikä järjestö toimi sattumanvaraisesti. Hamas haluaa muuttaa tilannetta, jossa Gazan saarto jatkuu ja jatkuu, Juusola sanoo.

– Varmasti kyse on myös palestiinalaisten sisäisestä valtataistelusta, että miten heikentää palestiinalaishallinnon asemaa. Hamas nousee esille palestiinalaisten johtajana.

– Kolmas mahdollinen aspekti on, että tämä heikentää esimerkiksi Saudi-Arabian mahdollisuuksia lähentyä Israelin kanssa. Eli tällä on selviä alueellisia potentiaalisia vaikutuksia, Juusola jatkaa.

"Poliittinen hinta Israelissa tulee olemaan suuri"

Juusola kertoo yllättyneensä siitä, miten helposti sadat kevyesti aseistetut Hamasin taistelijat pääsivät Israelin puolelle ja pystyivät tekemään niin suurta tuhoa. Kansainvälisesti tunnustettu Israelin sotilaallinen kyvykkyys ja tiedustelu tuli yllätetyksi. 

Juusola vertaa tilannetta vuoden 1973 sodan eli niin sanotun Jom Kippur -sodan taustalla olleisiin tiedustelun epäonnistumisiin.

– Tästä on puhuttu pitkään ja veikkaan, että poliittinen hinta Israelissa tulee olemaan suuri.

Jom Kippur -sota alkoi, kun Egypti ja Syyria hyökkäsivät Israeliin juutalaisten kalenterin pyhimpänä päivänä, Jom Kippurin päivänä. Taustalla oli arabimaiden tavoite vallata takaisin Israelin vuonna 1967 vain kuudessa päivässä valtaamat alueet. Sota päättyi Israelin voittoon.

Hamasin ja Israelin välinen runsaasti siviilejä tappanut konflikti jatkuu nyt kolmatta päivää. Miten kauan Hamas voi jatkaa näin laajaa hyökkäystä Israelin alueelle?

– Tällä hetkellä he varmaan pyrkivät hidastamaan Israelin maahyökkäyksen alkamista ampumalla mahdollisimman paljon tässä vaiheessa, Juusola sanoo.

Hän arvioi, että seuraava askel konfliktissa on Israelin maahyökkäys Gazaan.

”Kun ottaa huomioon sen järkytyksen ja kuolleiden määrän, on hyvin vaikea ajatella, ettei Israel nyt muuttaisi pelin sääntöjä jopa ratkaisevasti” Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

9:47img

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota