ISW: Putin "lähes varmasti" määräsi Prigozhin koneen ammuttavaksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin "lähes varmasti" määräsi Venäjän sotilasjohdon ampumaan Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin koneen alas, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW pitää "äärimmäisen epätodennäköisenä", että esimerkiksi Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu tai yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov olisivat määränneet Prigozhinin tapettavaksi ilman Putinin käskyä.

Ajatushautomon mukaan sen arviot Prigozhinin oletettuun kuolemaan liittyen tulevat perustumaan oletuksella, että Putin määräsi Prigozhinin salamurhan, ellei vastakkaisia todisteita ilmaannu.

ISW on arvioinut aikaisemmin, ettei Putin todennäköisesti määrää Prigozhinia tapettavaksi, koska hän pelkää Wagner-ryhmän jäsenten reaktiota. Tuo lausunto on nyt "mitätöity", ISW myöntää.

– Putin on saattanut todeta, että hän on riittävissä määrin erottanut Prigozhinin Wagner-ryhmästä ja voi tappaa Prigozhinin ilman, että tekee tästä Wagner-ryhmän silmissä marttyyrin, ISW kirjoittaa.

Wagnerilla rahapula?

Wagneriin liitetty Grey Zone -Telegram-kanava väitti Prigozhinin kuolleen "Venäjän pettureiden toimien seurauksena". Kanavan mukaan Prigozhin oli "Venäjän sankari ja todellinen patriootti".

Prigozhinin koneen väitetty alas ampuminen on ISW:n mukaan todennäköisesti Putinin julkinen yritys osoittaa, kuka on pomo. Samalla hän kosti sen nöyryytyksen, jonka Wagner-ryhmän aseellinen kapina 24. kesäkuuta aiheutti presidentille ja Venäjän puolustusministeriölle, ISW kirjoittaa.

ISW:n mukaan jotkin Wagner-komentajat vaikuttavat viime aikoina siirtyneet palkkasotilasjärjestön palveluksesta Venäjän puolustusministeriön leipiin. Tämä viittaa ISW:n mukaan siihen, että Kreml onnistui osittain hajottamaan Wagner-ryhmän jo ennen lentoturmaa.

Viime aikoina on liikkunut vahvistamattomia tietoja Wagnerin talousongelmista, joiden seurauksena palkat ovat laskeneet ja irtisanoutumiset lisääntyneet. ISW:n mukaan talousongelmat ovat saattaneet vaikuttaa kielteisesti Prigozhinin asemaan Wagner-ryhmän taistelijoiden silmissä.

Ylittikö Prigozhin punaisen linjan?

Prigozhinin kesäkuun kapinan päättymisen jälkeen presidentti Putin väitti, että Kreml on rahoittanut Wagnerin toiminnan kokonaisuudessaan. On epäselvää, onko tuo rahoitus jatkunut kapinasta huolimatta, ja jos on, niin missä määrin. Putin on kutsunut Prigozhinia maanpetturiksi. 

Venäjän puolustusministeriö on Wagnerin kapinasta lähtien viritellyt palkkasotilasyhtiölle korvaajia. Wagner ei ennen juhannuskapinaakaan ollut ainoa Venäjällä käytännössä Kremlin asiaa ajava palkkasotilasjärjestö, mutta se oli niistä merkittävin.

– Putin on saattanut päättää, että Wagnerin henkilöstö on nyt riittävän paljon kiinnostuneempi palkasta ja roolista uusissa palkkasotilasjärjestöissä kuin Prigozhinille uskollisena pysymisestä, jotta hän voi turvallisesti tappaa tämän, ISW kirjoittaa.

Vaihtoehtoisesti on mahdollista, että Prigozhin ylitti punaisen linjan yrittäessään pitää Wagnerin mukana Venäjän operaatioissa Afrikassa, ISW arvioi. Aiemmin tällä viikolla sosiaalisessa mediassa julkaistiin vahvistamaton video, jossa Prigozhin vihjaili olevansa Afrikassa.

Ennen kapinaansa Prigozhin käytti lukuisia puheenvuoroja kritisoiden erityisesti Venäjän puolustusministeri Shoigua. Hänen katsottiin myös piikitelleen presidentti Putinia.

Venäjän ilmailuviranomaiset ovat sanoneet aloittavansa tutkinnan Prigozhinin lentokoneen putoamisesta. Ilmailuviranomaisten mukaan Prigozhin oli nimetty yhdeksi turmakoneen kyydissä olleista. 

Kaikki koneessa olleet kuolivat, Venäjän pelastuslaitos sanoi. Prigozhinin lisäksi matkustajalistalla oli myös Wagnerin kakkosmiehen, Dmitri Utkinin nimi.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset sanoivat keskiviikkona, etteivät ne pysty vahvistamaan Prigozhinin kuolemaa tai syytä, miksi lentokone putosi.

Lue myös:

    Uusimmat