Prigozhinin lentokoneturma viimeistään osoitti Putinin juoksuväelle, etteivät he ole erityisen merkittäviä, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.
Vuonna 2018 presidentti Vladimir Putinilta kysyttiin, voiko hän antaa virheitä anteeksi.
Putin vastasi "kyllä, mutta en kaikkea".
Jatkokysymys oli selvä: "Mitä sinun on mahdotonta antaa anteeksi?"
"Petosta", Putin vastasi.
Vuosi sitten Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin järjesti Putinille juhannusyllätyksen, jota hän ei antanut anteeksi.
Juhannusaattona Wagner-joukot valtasivat Rostovissa sijainneen Venäjän armeijan tukikohdan ja aloittivat moottorimarssin kohti Moskovaa. Aseellinen kapina oli kuukausia kestäneen Venäjän puolustusministeriön ja palkkasotilasjärjestö Wagnerin valtataistelun huipentuma.
Kapina päättyi näennäissopimukseen. Wagner-taistelijoita ei syytettäisi kapinasta ja Prigozhin poistuisi Valko-Venäjälle.
Päivälleen kaksi kuukautta kapinan alkamisen jälkeen Prigozhinia ja toista Wagner-johtajaa Dmitri Utkinia kuljettanut yksityiskone putosi maahan Venäjällä. Kaikki koneen kyydissä olleet kuolivat.
Presidentti Putinin mukaan Prigozhin oli "lahjakas henkilö", joka teki "vakavia virheitä".
Prigozhin oli Putinin luomus. Pikkurikollisesta ja hot dog -myyjästä kasvoi Putinille, George W. Bushille ja Jacques Chiracille ruokaa tarjoillut ravintolayrittäjä. Prigozhinin ansioluettelosta löytyi myös väitetysti Yhdysvaltojen vaaleihin sekaantuneita firmoja ja tietysti Wagner-palkkasotilasryhmä, joka teki hänestä kansainvälisesti tunnetun.
Prigozhin totesi viimeisen elinvuotensa aikana, että hänen lempinimensä "Putinin kokki" on typerä. "Putinin teurastaja" olisi osuvampi, Prigozhin jatkoi.
Karkeakielisistä purkauksistaan tunnetuksi tullut Prigozhin oli ennen kapinaansa Putinin liittolainen. Afrikassakin laajalti huseerannut Wagner-palkkasotilasjärjestö teki pitkään sen, mitä Kreml käski.
Prigozhin oli Kremlin ikioma Frankenstein, joka saattoi saada tarpeeksi luojastaan. Prigozhin itse tosin väitti kapinan jälkeen, ettei hän yrittänyt syrjäyttää presidenttiä.
Wagner-pomon on myös arveltu sairastuneen "päähenkilösyndroomaan". Venäjällä on kuitenkin vain yksi päähenkilö ja se on presidentti Putin.
Kapinan onnistumisen mahdollisuudet olivat huonot. Näin arvioitiin alusta alkaen. Siitä huolimatta Prigozhinin juhannustemppu oli Putinin tuolloin 23 vuotta kestäneen valtakauden vakavin haaste.
Kun Venäjällä tapahtuu jotain, löytyy liki varmasti asiantuntijoita, jotka kernaasti kertovat, miten tämä tai tuo on osoitus Kremlin kukon heikkoudesta tai vallan rapistumisesta.
Viime juhannuksena Putinin heikkoutta korostavat näkemykset olivat erittäin muodikkaita. Vuosi myöhemmin on helppo sanoa, että Putinin valta Kremlissä näyttää olevan vain voimistumaan päin.
Kaikkea muuta kuin rehelliset vaalit toivat maaliskuussa Putinin presidenttiyteen lisävuosia. Maininnan arvoisia protesteja tai mielenosoituksia ei nähty.
Sittemmin Putin on puhdistanut puolustusministeriötään. Sekä sotilaat että siviilit ovat saaneet uusia tehtäviä. Pidätyksiäkin on nähty.
Julkisesti kukaan aidosti merkittävä ei Venäjän sisällä ole uskaltanut sanoa mitään poikkiteloista.
Prigozhin ei kapinaansa edeltävinä kuukausina juuri muuta tuntunut tekevänkään kuin aukovan päätään Venäjän puolustusministeriölle ja jopa Putinille, jota hän kutsui "bunkkeri-isoisäksi".
Ehkä Prigozhinin lentokoneturma viimeistään osoitti Putinin juoksuväelle, etteivät he ole erityisen merkittäviä.
24:18
Lue myös: Mitä Wagnerin kapina tarkoittaa Suomelle? – "Venäjä on kaaoksen tilassa"
Onko Venäjällä alkanut sisällissota? Pekka Toveri vastaa – "Prigozhin tietää kohtalonsa"
Oikaisu 23.6.2024 kello 6.43: Prigozhinia kuljettanut lentokone tuhoutui kaksi, ei kolme kuukautta kapinan jälkeen.