ISW: Putin näyttää antavan Wagner-pomolle lisää köyttä, koska oma armeija ei saa mitään aikaan

Palkkasotilasryhmä Wagnerin perustaja ja johtaja Jevgeni Prigozhin on tekemässä ainakin jonkin asteista paluuta Venäjän presidentin Vladimir Putinin suosioon, arvioi arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW)..

Syynä on ennen kaikkea se, ettei Venäjän varsinainen armeija ole saanut tuloksia aikaan Ukrainassa.

Tuorein osoitus tästä saatiin talven aikana, jolloin Venäjä ei laajoista hyökkäyksistä huolimatta oikein onnistunut etenemään edes taktisella tasolla.

Raporttien mukaan Putinin tavoite oli vallata Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueet huhtikuun 1. päivään mennessä. Tässä ei ole onnistuttu.

Samaan aikaan Prigozhinin vetämä Wagner-ryhmä sen sijaan on saanut aikaan edes jonkinlaista menestystä, eikä se ole ilmeisesti jäänyt Putinilta huomaamatta, ISW tulkitsee.

Eritoten Donetskin alueen Bahmutin kaupungissa ja sen välittömässä ympäristössä taisteleva palkkasotilasryhmä on sekin tyytynyt taktisen tason menestykseen, mutta Venäjän vakinaiseen armeijaan verrattuna sekin on jo saavutus.

Prigozhin soimasi Shoigua

Prigozhin oli pitkään Putinin suosikkeja, mutta Ukrainan sota on muuttanut tilannetta. Helmikuussa Prigozhin syytti puolustusministeriötä jopa maanpetoksesta, koska hänen Wagner-joukkonsa eivät väitetysti saaneet tarpeeksi ammuksia.

Ero aiempaan on huomioitava herättävä, sillä Wagnerille on viime aikoina löytynyt sekä vahvistuksia, ammuksia että poliittista tunnustusta. Esimerkkinä viimeksi mainitusta se, että Venäjän duuma harkitsee veteraani-statuksen antamista myös Wagner-taistelijoille.

Venäjän on myös arvioitu siirtäneen sekä laskuvarjoukkoja että tuhovoimaisia termobaarisia pommeja ampuvia TOS-1A-raketinheitinjärjestelmiä Bahmutin suunnalle. Wagner ja puolustusministeriö ovat myös julkisesti tunnistaneet toistensa roolin Bahmutin taistelussa.

NYT: Putin järjesti tärkeän tapaamisen

Aiemmin Shoigun puolustusministeriö yritti ISW:n mukaan "kostaa" Wagnerille pihtaamalla sekä täydennyksiä että ammuksia. Erityisesti tykistöammusten pula on ollut Prigozhinin mukaan pitkäaikainen ongelma. Viimeaikaisten lausuntojen mukaan tilanne on tältäkin osin korjaantunut.

Presidentti Putin saattoi edesauttaa Shoigun ja Prigozhinin välistä henkistä tulitaukoa. Pentagon-asiakirjatietoihin vedoten amerikkalaislehti New York Times kirjoitti, että Putin yritti henkilökohtaisesti tuulettaa Shoigun ja Prigozhinin suhteita järjestämällä tapaamisen miesten välille.

Wagnerin tuloskunnon lisäksi Putinia eittämättä miellyttää myös se, että palkkasotilasjärjestöön sotilaiden rekrytointi on poliittisesti varsin helppoa. Uusi liikekannellapano taas olisi venäläisille vaikeammin nieltävä pala.

Ukrainan viime syksyn onnistuneiden vastahyökkäysten myötä Putin julisti osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon 21. syyskuuta 2022. Se osoittautui hyvin epäsuosituksi, minkä lisäksi kasattujen yksiköiden laatua on epäilty.

Venäjällä määrätään asepalvelukseen kevään aikana 147 000 uutta tulokasta. Viime keväänä vastaava luku oli 134 000.

ISW uskoo, että Venäjällä on puutteita sotilaiden kouluttajista, koska iso osa heistä on määrätty Ukrainaan taistelutoimiin. Kreml saattaakin toivoa, että Wagner-palkkasotilasryhmän taistelijoita löytyisi myös näihin tehtäviin.

Lue myös:

    Uusimmat