Venäjän presidentti Vladimir Putinin taipumus kierrättää henkilöstöä suorien potkujen antamiseen sijaan, on hänelle tyypillinen tapa, joka sopii huonosti sodan johtamiseen, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
Suurhyökkäyksensä aikana Venäjä on vaihtanut useita kertoja eri rintamaosien komentajia. Ainakin joissain tapauksissa hyllytetyille upseereille on löytynyt liki välittömästi jotain uutta ja usein vähemmän tärkeää tekemistä, josta he ovat voineet ponnistaa uudelleen korkea-arvoisempiin tehtäviin.
Ajatushautomo ISW:n mukaan toimintamalli on sama, jota Putin on noudattanut myös sisäpolitiikassa.
– Putin on rutiininomaisesti välttänyt viranomaisten erottamista, ja sen sijaan alentanut heidät väliaikaisesti, ISW katsoo.
Tällä toimintamallilla Putin on pyrkinyt tilanteeseen, jossa alennetut henkilöt hakevat kaikin keikoin presidentin suosiota päästäkseen jälleen parempiin virkoihin, ISW katsoo.
Tuoreita esimerkkejä sodanjohdon puolelta tästä toimintamallista ovat pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov ja kenraali Aleksander Lapin.
Gerasimov nimitettiin tammikuussa 2023 kaikkien Ukrainassa sotivien venäläisjoukkojen komentajaksi. Presidentti Putinin tavatessa sodanjohtoaan huhtikuussa Lapinin puolestaan kerrottiin olevan vastuussa Luhanskin suunnasta.
Aiemmin Lapin väitetysti siirtyi syrjään keskisen joukkoyhtymän komentajan paikalta, koska hän ei halunnut olla Ukrainan Harkovan alueen menestyksekkään vastahyökkäysten julkinen vastuuhenkilö Venäjällä.
Kremlin suhde Gerasimoviin taas kylmeni viime vuonna Venäjän nopean voiton jäätyä haaveeksi.
– Toistuva viranomaisten kierrätys saattaa toimia autoritäärisessä järjestelmässä, joka pyrkii vain säilyttämään Kremlin vallan, mutta se on haitallista tehokkaalle ja vakaalle armeijan johtamiselle, ISW katsoo.
Lue myös: CNN: Kaoottiset 72 tuntia osoittavat, miten huonosti Venäjä on valmistautunut Ukrainan vastahyökkäykseen
1:22
Venäjän kenraalikunnassa kaksi leiriä
ISW:n mukaan "pahasti epäonnistuneiden" upseerien heittäminen takaisin komentotehtäviin ylläpitää puolustusministeriön maineongelmaa.
Ajatushautomo tulkitsee, että Venäjän sodanjohdossa on Venäjän Ukrainan joukkojen nykyisen komentajan Gerasimovin leiri ja sitä vastustava ryhmittymä, johon lukeutuu muun muassa palkkasotilasryhmä Wagnerin komentaja Jevgeni Prigozhin.
Gerasimovin vastainen ryhmä sai sanallisia ammuksia, kun Venäjän talvihyökkäys alkoi osoittaa epäonnistumisen merkkejä kuluvan vuoden helmikuussa. Venäjän talvihyökkäys ei ole edennyt juuri lainkaan. Ainoastaan Bahmutin suunnalla Kremlin joukot ovat saaneet aikaiseksi edes taktista etenemistä, ja sielläkin vetovastuussa ovat olleet Wagner-taistelijat.
Alkukevään aikana Kreml onkin tehnyt muutoksia sodanjohtoon. Gerasimov on kuitenkin saanut pitää paikkansa.
Logistiikasta vastanneen varapuolustusministeri, kenraalieversti Mikhail Mizintsevin väitetyt potkut viime viikolla ovat yksi osoitus siitä, ettei Venäjä ole kunnolla valmistautunut torjumaan Ukrainan vastahyökkäystä, CNN kirjoittaa analyysissaan. Kreml ei ole virallisesti kertonut Mizintsevin sivuun siirtämisestä, vaan väitteet ovat peräisin Venäjä-mielisiltä sotakommentaattoreilta, jotka ovat sodan mittaan olleet hyvin kartalla näistä asioista.
– Moskova lähettää epäjärjestyksestä kertovan viestin erottamalla avainministereitä hetkiä ennen Ukrainan vastahyökkäystä, CNN kirjoittaa.
Venäjän talvihyökkäyksen epäonnistumisen vuoksi Putin on päätynyt jakamaan Ukrainan operaation komentopaikkoja tasapuolisesti Gerasimovin leirille ja hänen vastustajilleen, ISW kirjoittaa.
Ylipäätään Kreml ja Venäjän puolustusministeriö ovat yrittäneet käyttää komentajien vaihdoksia viestintävälineenä samalla kun armeijan aikaansaamat tulokset ovat entisestään pienentyneet.
Lue myös: Brittitiedustelu: Venäjä pelkää Ukrainan pystyvän suureen läpimurtoon
1:09
ISW: Kreml häpäisi Shoigun ja Gerasimovin
Kun Putin viimeksi kuvattiin huhtikuussa tapaamassa sodanjohtoa, eivät puolustusministeri Shoigu ja Venäjän Ukrainassa sotivien joukkojen komentaja Gerasimov olleet lainkaan läsnä. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan syynä oli turvallisuus.
– Shoigun ja Gerasimovin puuttumisen mainitseminen ja loukkaavan syyn antaminen todennäköisesti viittaavat siihen, että Kreml on nimennyt uusia komentajia sodan uuteen vaiheeseen, ISW kirjoittaa.
ISW ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että Venäjä tässä vaiheessa nimittäisi Gerasimovin tilalle uutta komentajaa.
Yksi syy on se, että Gerasimov on armeijan komentorakenteen toiseksi ylin henkilö heti puolustusministeri Shoigun jälkeen. Hänelle oven näyttäminen olisi liian suuri mainetappio sekä Kremlille että puolustusministeriölle, ISW toteaa.
Gerasimovin tilannetta auttaa entisestään se, että hän on ISW:n arvion mukaan hän on "äärimmäisen lojaali" Putinille, eikä hän täten ole todennäköinen uhka presidentin vallalle.
Lue myös: Ukraina on tehnyt onnistuneita vastahyökkäyksiä Bahmutissa, kenraali väittää
2:19
Ukrainan vastahyökkäys ratkaisee kenraalikarusellin suunnan
Ukrainan todennäköisenä pidetyn vastahyökkäyksen tulos todennäköisesti ratkaisee, kumpaa sodanjohdon leiriä Putin jatkossa suosii, ISW toteaa.
Tällä hetkellä velvollisuudet on jaettu siten, että jompikumpi Venäjän sotilasjohdon leiri todennäköisesti tulee pärjäämään toista huonommin tai paremmin Ukrainan vastahyökkäyksestä.
Poikkeuksena tästä on tilanne, jossa Ukraina hyökkää kohtalaisen tasaisesti sekä Itä- että Etelä-Ukrainassa saavuttaen samankaltaisia tuloksia molemmilla suunnilla.
– Ne venäläiskomentajat, joiden komentoalueella on Ukrainan mahdollisen vastahyökkäyksen pääsuunta, tulevat joko saavuttamaan selkeää menestystä tai kokemaan huomattavan tappion, ISW kirjoittaa.
Näyttää siis varsin varmalta, että kävi Ukrainan todennäköisessä vastahyökkäyksessä miten tahansa, pyörii Venäjän kenraalikaruselli tulevaisuudessakin.
Lue myös: Ukrainan armeija: Krimin polttoainevarastopalo oli vastahyökkäyksen valmistelua
0:24