Onnistuvatko Suomen Leopardit siinä, missä Venäjä on todella tyrinyt? Tässä yksi avainasia Ukrainan vastahyökkäyksestä

0:47imgOte Ukrainan armeijan helmikuussa julkaisemasta videosta, jossa Venäjän panssarikolonna etenee ja joutuu tulituksen kohteeksi.
Julkaistu 17.04.2023 06:29(Päivitetty 17.04.2023 11:55)

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Venäjän epäonnistuneista hyökkäyksistä on opittavaa myös Ukrainalla tulevaa vastahyökkäystä ajatellen. Asiaa käsittelee The Economist, joka on yksi maailman arvostetuimmista aikakauslehdistä.

The Economistin mukaan Itä-Ukrainan Vuhledarin taisteluita tammi- ja helmikuussa kuvattiin tankkien taisteluina. Lehti ei pidä tätä kovinkaan tarkkana kuvauksena.

Paikalta saadun videoaineiston perusteella kyse oli enemmin Venäjän panssarivaunujen ja Ukrainan panssarintorjunta-aseiden, eritoten miinojen, välisistä taisteluista.

Taisteluissa Venäjä kärsi raskaita tappioita. Amerikkalaislehti Politicon mukaan Venäjä saattoi menettää lähes koko merijalkaväen eliittiprikaatin hyökätessään Vuhledarin alueella ennen helmikuun puoliväliä.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

0:40imgKatso myös: Ukrainan sotilas väistää nipin napin luodin

Taistelukentät täynnä miinoja

Jos Vuhledarin taisteluissa todella oli kyse tankkien ja miinojen välisestä sodasta, miksi Venäjä kärsi niin raskaita tappioita.

Miinat eivät ole panssarivaunuille ylitsepääsemätön este, sillä ne eivät yleensä tuhoa koko vaunua, vaan vahingoittavat esimerkiksi niiden teloja. Jos miinoja on vain vähän, ja hyökkääjä pääsee etenemään sekä valloittamaan alueita, se pystyy korjaamaan vahingoittuneet vaunut, The Economist kirjoittaa.

Ukraina on kuitenkin nähtävästi valinnut toisen taktiikan niin Vuhledarissa kuin muuallakin: miinoja on syydetty taistelukentät täyteen. Miinattomien välien löytäminen on ollut hankalaa Venäjälle.

– Vielä tärkeämpää on se, että Venäjän miinanraivausyritykset ovat olleet tehottomia, Economist kirjoittaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:53imgKatso myös: Ukraina tuhosi "näyttävästi" kaksi venäläistankkia ohjusiskussa

Lue myös: Valko-Venäjän jättimellakat 2020 olisivat voineet muuttaa historian kulkua – ja estää Ukrainan sodan

Samat miinat käytössä

Yleisin Ukrainassa käytetty panssarintorjuntamiina on neuvostoaikainen TM-62, jota käyttävät sodan molemmat osapuolet.

Noin 7,5-kilonen miina laukeaa tankin painosta. Joissain TM-62-miinoissa on magneettisia sytyttimiä, jotka aktivoituvat metallista.

Miinat voidaan kaivaa maahan tai jättää maan pinnalle, kuten Ukraina on The Economistin mukaan tehnyt Vuhledarissa.

– Taistelussa panssarinvaunun kuljettajien näkökenttä on periskoopin läpi katsottuna rajoitettu ja miinoja ei välttämättä huomaa, lehti kirjoittaa.

Lisäksi amerikkalaiset ovat toimittaneet Ukrainalle 155-millisen haupitsin kanssa panssarintorjuntamiinoja. Jokaisessa ammuksessa on yhdeksän magneettisesti aktivoituvaa 2,3 kilon miinaa, joita voidaan siis ampua haupitsilla sen kantaman päästä.

Lue myös: Suomalaisupseerit yksimielisiä: Tässä on Pentagon-papereiden vaarallisin sivu

Miinat pitäisi voida raivata

Miten sitten päästä tankilla miinakentän lävitse ja miksi Venäjä ei ole kyennyt murtamaan Ukrainan miinakenttiä.

Käytännössä jokaisella venäläisellä tankkijoukkueella pitäisi olla yksi miinanraivauskalustolla varustettu vaunu. Vaunujen miehistöt eivät kuitenkaan näytä luottavan kalustoon.

The Economist kertoo videosta, jossa venäläistankki räjähtää sen vuoksi, ettei kalusto toiminut. Moni venäläisryhmä luopuikin raporttien mukaan miinanraivauskalustostaan viime kesänä.

Joukkueet, joilla ei ole miinanraivauskalustoa, luottavat pioneeriyksiköihin.

Venäläispioneereilla on BMR-3MS- ja UR-77 Meteorit -miinanraivausvaunuja, jotka laukaisevat räjähtäviä kaapeleita raivaamaan 90 metriä pitkää ja kuusi metriä leveää uraa.

Teoriassa tämä ura pitäisi silloin olla suojattu. Vaunujen kuljettajat voivat kuitenkin panikoida taistelutilanteessa ja ajaa ulos uralta.

Takana tulevat vaunut voidaan myös pakottaa poistumaan reitiltä, jos puolustajat onnistuvat pysäyttämään kolonnan johtovaunun. Britannian tiedustelun mukaan Ukraina onnistuikin Vuhledarissa ampumaan haupitsilla lisää miinoja pioneerien jo raivaamille poluille.

Lue myös: Valmistautuuko Venäjä sotimaan aurinkorannoilla? Video näyttää, kuinka Krimin kuvankaunis rantaviiva on myllätty uuteen uskoon

Suomen kalusto testissä Ukrainan vastahyökkäyksessä

Venäjän kyvyttömyys miinakenttien ylittämisessä on siis vaikuttanut merkittävästi venäläisten hyökkäysten onnistumiseen.

Tulevina viikkoina saattaa olla Ukrainan vuoro osoittaa miinanraivaustaitojaan, jos odotettu ja myös julkilausuttu vastahyökkäys käynnistyy.

The Economistin mukaan Venäjän TM-62-miinat vartioivat heidän pääalueitaan maan etelä- ja itäosassa.

Yllättäen The Economist nostaa esiin myös Suomen lahjoittaman kaluston, joka joutuu tositestiin Ukrainan mahdollisessa vastahyökkäyksessä.

Suomi on lahjoittanut Ukrainalle yhteensä kuusi Leopard 2 -raivauspanssarivaunua, jonka auran tarkoituksena on siirtää miinat sivuun uralta ja auttaa panssarivaunuja ja muita ajoneuvoja etenemään.

3:54imgKatso myös: Pentagonin tietovuoto: Pekka Toveri kertoo, miksi vanhakin rintamatieto voi vahingoittaa

Lue myös: Video näyttää kiivaan taistelun Bahmutissa – Ukraina: Venäjällä uusi taktiikka kaupungissa

Kenraali: Pentagonin sotasalaisuuksien vuotaminen on "Putinin unelma ja Ukrainan sotilaiden painajainen"

Läheltä piti: Ukrainan sotilas pakenee taivaalta syöksyvää itsemurhadronea henkensä edestä

Venäjä tuli, tuhosi ja lähti: Muistoksi jäi miinoja, jotka silpovat raajat

Epäonnistunut maihinnousu: Ukrainalaislähteet paljastavat medialle maan yrittäneen vallata Zaporizhzhjan ydinvoimalan 600 sotilaalla

Ukraina tuhosi venäläisen SU-25-hävittäjän Marinkassa

Juttua korjattu 17.4.2023 kello 11.54: Jutussa käytettiin sanaa insinööri, kun piti käyttää sanaa pioneeri.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota