Wagner-palkkasotilasryhmän tulevaisuus on maanantai-iltaisen presidentti Vladimir Putinin puheen jälkeen yhä epäselvä, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
Puheessaan Putin antoi Wagner-joukoille kolme vaihtoehtoa: Mennä kotiin, lähteä Valko-Venäjälle tai palvella Venäjän armeijassa.
Kapina-johtaja Jevgeni Prigozhinin eilen antaman lausunnon ja muiden tietojen perusteella on katsottu, että Wagner-ryhmä voi jossain määrin jatkaa toimintaansa Valko-Venäjällä.
Kapinaa johtanut Prigozhin tuskin on kuitenkaan osa Wagnerin tulevaisuutta, ajatushautomo arvioi.
ISW tulkitsee Putinin maanantaisen puheen "ratkaisevasti erottaneen" Putinin ja Prigozhinin.
Prigozhinin maanantainen lausunto ei onnistunut vakuuttamaan Putinia siitä, että Wagner-pomo voisi olla jatkossa lojaali Kremlille, ISW kirjoittaa.
Ääniviestissään Prigozhin väitti, etteivät Wagner-joukot yrittäneet vallankaappausta, vaan pyrkivät tuomaan ihmisten tietoisuuteen sen, että puolustusministeriö yrittää tuhota Wagner-joukot.
Putin tuki kesäkuussa Venäjän puolustusministeriön linjausta, jonka mukaan niin sanottujen vapaaehtoisyksiköiden sotilaiden tulee allekirjoittaa sopimus puolustusministeriön kanssa. Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan tämä vaatimus oli avainasemassa Prigozhinin päätöksessä ryhtyä kapinaan.
Lue lisää: Mediat: USA sai ennakkoon vihiä Wagnerin aikeista – yksi Kremlin päätös teki Prigozhinista kapinallisen
Wagnerin kohtalo epäselvä
ISW kiinnittää huomiota siihen, että Putin käytti puheessaan sanaa "kiristys". Prigozhinia ei nimeltä mainittu, mutta on selvää, että presidentti väitti Wagner-johtajan yrittäneen kiristää häntä. Prigozhin vaati puolustusministeri Sergei Shoigun ja armeijan pääesikunnan komentajan Valeri Gerasimovin erottamista.
Jos Kreml ei lakkauta Wagneria, pitää instituutti todennäköisenä, että Prigozhinille löydetään korvaaja, jotta juhannusviikonlopun kapina ei leimaisi palkkasotilasjärjestöä.
Kremliä saattaa houkutella Wagnerin kasassa pitäminen siitä syystä, että se toteuttaa Venäjälle hyödyllisiä operaatioita Afrikassa ja Lähi-idässä. Tämä ei poissulje sitä mahdollisuutta, että Wagnerin Ukrainassa sotivat osat pilkottaisiin.
ISW:n mukaan on todennäköistä, että aiemmin itsenäisesti toimineet Wagner-joukot todennäköisesti "kohtaavat vihamielisyyttä" Venäjän sotilaskomentajilta, jotka saattavat haluta kostaa Wagner-taistelijoille.
Lue myös: Kommentti: Putinin ikioma Frankensteinin hirviö karkasi häkistä
Valkovenäläinen ansa
Osa Wagner-taistelijoista saattaa päätyä Valko-Venäjälle, jonne venäläisen oppositiomedia Verstkan mukaan ollaan jo rakentamassa uusia sotilastukikohtia palkkasotilasjärjestön käyttöön. Pelkästään Asipovitshyn alueen tukikohtaan mahtuisi väitetysti 8 000 sotilasta.
Valko-Venäjältä käsin toimiminen ei ole kuitenkaan Wagnerille turvapaikka, jos Kreml päättää ettei se siedä ryhmää edes naapurissaan, ISW muistuttaa. Venäjällä on merkittävää vaikutusvaltaa Valko-Venäjällä, jota on kuvailtu jopa Kremlin vasallivaltioksi.
Ajatushautomo ISW epäileekin, että turvapaikka Valko-Venäjällä saattaa olla Wagner-taistelijoille asetettu ansa.
– Kreml tulee todennäköisesti pitämään Prigozhinia Valko-Venäjälle seuraavia Wagner-taistelijoita pettureina, riippumatta siitä, toimiiko Venäjä heitä vastaan välittömästi tai ei, ISW kirjoittaa.
Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja, Putinin vaikutusvallan alla oleva Aljaksandr Lukashenka luovutti vuonna 2020 Venäjälle 33 pidättämäänsä Wagner-järjestön henkilöä. ISW:n mukaan ei ole "mitään ilmeistä syytä", miksei Lukashenka tekisi näin uudelleenkin.
Lue myös: Prigozhinin hiljaisuus päättyi – sanoo kapinan osoittaneen, että Venäjällä on vakavia turvallisuusongelmia
0:56