ISW: Sodasta kieltäytyneitä venäläisiä pakotetaan rintamalle aseella uhaten – "vapaaehtoisia" suostutellaan hakkaamalla

Yhdysvalloilta ja Saksalta lupa Ukrainalle käyttää antamiaan aseita iskuihin Venäjän puolelle 6:17
Yhdysvalloilta ja Saksalta lupa Ukrainalle käyttää antamiaan aseita iskuihin Venäjän puolelle.

Venäjän armeijan väitetään pakottavan aseistakieltäytyjiä rintamalle väkivallalla, raportoi yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW. Ajatushautomon mukaan tiedot ovat peräisin venäläiseltä Verstka-oppositiomedialta.

Oppositiomedian mukaan Venäjän sotilasviranomaiset ovat alkaneet lähettää väkisin etulinjaan satoja taistelijoita, jotka ovat kieltäytyneet osallistumasta sotaan. Joukkoja on käytetty ainakin Harkovan seudun taisteluissa ja Donetskin alueella.

Verstkan mukaan rintamalle pakotetut ovat olleet kiinniotettuina ja Venäjän armeijan hallussa taisteluista kieltäytymisen takia. 

Kiinniotettujen on ollut tarkoitus päätyä oikeuden eteen, mutta yhtäkkiä oikeudenkäyntejä on peruttu ja sotilaita on alettua lähettää nopealla aikataululla rintamalle Ukrainaan.

Vertskan tietojen mukaan ainakin 170 taisteluista kieltäytyneen sotilaan oikeudenkäynnit on tähän mennessä peruttu ja miehet on lähetetty sotaan.

Oppositiomedian mukaan kieltäytyjät on lähetetty sotaan ilman, että heidän tapauksiaan hoitavat tutkijat, syyttäjät tai juristit ovat olleet tietoisia tilanteesta. 

Myös erään asepalvelusasioihin perehtyneen venäläisen juristin kerrotaan sanoneen, että Venäjän puolustusministeriö olisi alkanut keskeyttää oikeusjuttuja sodasta kieltäytyneitä vastaan. 

Mieli muuttuu hakkaamalla

Oppositiomedia kertoo, että Venäjän viranomaiset ovat käyttäneet myös fyysistä väkivaltaa suostutellakseen joitain sotilaita lähtemään rintamalle vapaaehtoisesti. Verstkan mukaan sotilaita on myös kirjaimellisesti noudettu selleistä aseella uhaten rintamalle.

Syyksi vastahakoisten miesten pakottamiseen rintamalle arvellaan Venäjää vaivaava joukkopula. ISW on jo aiemmin arvioinut, että Venäjä aloitti keväisen hyökkäyksensä Harkovan seudulla vajaavahvuisilla joukko-osastoilla, joita on nyt tarve vahvistaa.

Tietoa tilanteesta on tihkunut jossain määrin myös Venäjän hallinnon sisältä. Verstka on saanut tietoa useista lähteistä, joiden joukossa on myös lähde presidentinhallinnosta.

Oppositiomedia kertoo lähteidensä vahvistaneen, että Venäjän armeija on alkanut lähettää asevelvollisia sekä ”taitamattomia reserviläisiä” Venäjän rajalle, jotta kokeneempia joukkoja vapautuu rintamalle. 

Edellä mainittujen kerrotaan allekirjoittaneen sopimuksen Venäjän puolustusministeriön kanssa. 

Näitä joukkoja ei kuitenkaan lähteiden väitteiden mukaan käytetä taistelussa. Verstka on saanut kuitenkin lähteistään tietoja, joiden perusteella Venäjän armeija lähettää myös karkureita sotaan.

Lue myös:

    Uusimmat