Italialaisesta hautaholvista löytyi kokaiinimuumioita

Italialaisesta 1600-luvulta peräisin olevasta vanhasta hautaholvista on tehty yllättävä löytö.

Milanossa sijaitsevasta hautaholvista löydettiin ihmisten muumioituneita jäännöksiä. Holvista löydettiin myös kahdet muumioituneet aivot, joissa havaittiin jäämiä kokaiinista. 

Tiedesivusto Science Alert uutisoi, että huumelöytö on yllättävä, sillä haudatut ihmiset olivat eläneet lähes kaksi vuosisataa ennen kuin kokapensaan psykoaktiiviset yhdisteet osattiin eristää puhtaaksi kokaiiniksi.

Kyseistä hautaholvia oli 1600-luvulla käytetty sairaalana, mutta holvi oli sittemmin ollut visusti suljettuna. Huumejäämien ei täten uskota kulkeutuneen holviin hautaamisen jälkeen ympäristöstä. Lisäksi tutkijat olivat keränneet jäänteet steriloituihin säiliöihin löytöhetkellä.

Kokaiinijämiä löydettiin muun muassa 30-45-vuotiaan miehen aivokudoksesta. Miehen pääkallossa oli myös kupan aiheuttamia muutoksia. 

Laboratoriokokeet osoittivat, että kokaiini oli syöty ennen kuolemaa ja huume oli nautittu kasvimuodossa lehtiä pureskelemalla tai teehen haudutettuna.

Ruumiit oli haudattu tavalla, joka viittasi siihen, että he eivät olleet kovin korkeassa asemassa yhteiskunnassa. Tutkijoiden mukaan tämä viitaa siihen, että kokapensaan lehdet olivat melko edullisia ja helposti saatavilla 1600-luvun Milanossa.

Lue myös:

    Uusimmat