Brasiliasta löytyi kokaiinihaita

Tutkijat ovat löytäneet Brasilian rannikolla elävän hailajin elimistöstä kokaiinia. 

Tapauksesta uutisoivan BBC:n mukaan tutkijat ottivat näytteitä yhteensä 13 brasilialaisesta nokkahaista (Rhizoprionodon lalandii), jotka elivät Rio de Janeiron lähettyvillä. 

Tutkittujen haiden lihaksista ja maksoista löytyi suuria kokaiinipitoisuuksia. Rion haiden kokaiinipitoisuus oli jopa satakertainen verrattuna aiemmin meressä elävistä eläimistä saatuihin vastaaviin tuloksiin.

Asiantuntijat uskovat, että kokaiinia päätyy mereen ja haiden elimistöön laittomista huumelaboratorioista tai huumeita käyttävien ihmisten eritteistä. 

Tutkijat pitävät mahdollisena, että myös salakuljettajien mereen heittämät huumepussit voivat olla ilmiön taustalla, mutta tätä tutkijat pitävät epätodennäköisempänä selityksenä kokaiinihaiden olemassaoloon.

Tutkija Sara Novais pitää tuloksia merkittävinä, mutta potentiaalisesti huolestuttavina. Tutkituista haikaloista kaikki naaraat olivat "siunatussa tilassa" eli tiinenä.

Tutkijoiden täytyy kuitenkin tehdä lisää tutkimuksia, sillä kokaiinin vaikutusta kalojen alkioihin ei tiedetä. Myöskään se ei ole toistaiseksi selvää, millä tavalla huume vaikuttaa haiden käyttäytymiseen.

BBC:n mukaan aiempi tutkimustieto on kuitenkin osoittanut, että huumausaineilla on todennäköisesti samankaltaisia vaikutuksia eläimiin kuin aineilla on ihmisiin.

Huumeiden päätyminen mereen ei ole täysin vieras ilmiö.

Esimerkiksi viime vuonna Britannian etelärannikolla otetuista vesinäytteistä löytyi yhdistettä, jota ihmisen maksa tuottaa kokaiinin käytön seurauksena.

Lue myös:

    Uusimmat