Koronaviruksesta pahimmin Euroopassa kärsineessä Italiassa kuolonuhrien määrä oli keskiviikkona noussut jo yli 800:n. Vuorokauden aikana virukseen oli kuollut 196 ihmistä.
Kiinan ulkopuolella kuolemantapauksista 60 prosenttia on sattunut juuri Italiassa. Virustartunnan on Italiassa saanut tähän mennessä yli 12 400 ihmistä.
Italian pääministerin Giuseppe Contin mukaan maa aikoo käyttää 25 miljardia euroa koronaviruksen torjuntaan. Talousministeri Roberto Gualtieri sanoi, että aluksi summasta käytetään puolet ja loput jätetään varalle.
Suuri määräraha aiheuttaa ongelman velkaisen Italian taloudenpidolle, sillä maan julkinen velka ylittää jo tuntuvasti euroalueen rajat. Italia joutuu hakemaan lupaa poiketa euroalueen vakaussopimuksen säännöistä.
Ei-elintärkeitä yrityksiä vaaditaan suljettaviksi
Pohjois-Italian Lombardian alueen johtaja Attilio Fontana vaati Italian keskushallinnolta entistä tiukempia toimia koronaviruksen pysäyttämiseksi. Fontanan mukaan hallituksen on suljettava kaikki ei-elintärkeät yritykset ja liikenne 15 päivän ajaksi maan pohjoisosissa.
– Jos tartunta jatkaa leviämistään tällä nopeudella, järjestelmä ei pysty sitä kestämään kovinkaan paljon pidempään. Olemme saavuttamassa äärirajat, Fontana kommentoi italialaismedialle.
Italiassa hallitus ulotti aiemmin tällä viikolla liikkumisrajoitukset koskemaan koko maata. Aiemmin rajoitukset koskivat noin 16 miljoonan asukkaan aluetta Pohjois-Italiassa.
Lue myös: Video paljastaa taistelun elämästä ja kuolemasta italialaisella teho-osastolla – HUS:in ylilääkärin arvio: Tehohoitoa tarvitaan pian myös Suomessa
Ruotsissa ensimmäinen koronaviruskuolema
Ruotsissa ilmoitettiin keskiviikkona ensimmäisen ihmisen kuolleen koronavirukseen. Kyseessä oli iäkäs henkilö, joka oli ollut tehohoidossa.
Kaikkiaan virustartuntoja maassa on tällä haavaa noin 480.
Keskiviikkona Ruotsin hallitus ilmoitti, että Ruotsissa perutaan suuret, yli 500 ihmisen kokoontumiset koronaviruksen takia kansanterveyslaitoksen pyynnöstä. Asiasta kertoi valtioneuvos Per Bolund Ruotsin radion Ekot-ohjelmassa.
Peruminen koskee esimerkiksi suuria konsertteja, urheilutapahtumia, messuja ja konferensseja. Ruotsi nosti eilen koronaviruksen leviämisen riskiarvion hyvin suureksi.
Lue myös: Aftonbladet: Ruotsissa ensimmäinen koronaviruskuolema – tartuntoja kaikkiaan lähes 500
WHO luokitteli koronan pandemiaksi
Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli keskiviikkona koronaviruksen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tämä ei WHO:n johtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan merkitse muutosta uhka-arvioon tai neuvoihin, joita maille annetaan, kertoi BBC.
Koronavirustartunnan on maailmassa saanut yli 124 000 ihmistä ja siihen on kuollut yli 4 500 ihmistä.
Suomessa virustartuntoja on todettu tähän mennessä 61.
Edellisen kerran WHO julisti pandemian vuonna 2009 sikainfluenssan (H1N1) aikana. Siihen kuoli satojatuhansia ihmisiä.
Merkel: Jopa 70 prosenttia väestöstä voi saada tartunnan
Saksassa liittokansleri Angela Merkelin mukaan suuri osa saksalaisista voi saada koronavirustartunnan, jos tilanne jatkuu sellaisena, ettei rokotetta ole näköpiirissä. Merkel perusti näkemyksensä asiantuntija-arvioinneille.
– Kun virus leviää, väestöllä ei ole immuniteettia ja hoitoa ei ole, on mahdollista, että 60–70 prosenttia väestöstä saa tartunnan, Merkel totesi Welt-lehden mukaan.
Kysymys on nyt siitä, että taudin torjunnassa on voitettava aikaa.
– Meidän on pidettävä huoli, että sairaanhoitoa ei ylikuormiteta, joten tartunnan leviämistä on jarrutettava.
Terveysministeri Jens Spahnin mukaan taudin leviämistä pyritään estämään sillä, että suuret yleisötapahtumat kuten jalkapallo-ottelut perutaan.
Lue myös: MTV Uutiset selvitti: Onko varautuminen koronavirukseen ollut Suomessa liian heppoisaa? Tämä ja 5 muuta kysymystä mietityttävät nyt suomalaisia
11.3.2020 kello 21.39: Päivitetty juttua kauttaaltaan.