Vapaaehtoisvoimin rakennettu vanhojen uponneiden alusten hylkypuisto avatui tänään Kirkkonummelle Porkkalanniemen edustalle. Kansainvälisestikin ainutlaatuisessa puistossa on merkittynä yli 50 hylkyä, joihin voi nyt vapaasti sukeltaa ilman maksua.
Porkkalanniemen edustalle Tykkikylki-hylylle sukellettiin tänään virallinen kyltti uuden hylkypuiston avajaisten kunniaksi.
Suomen meriarkeologisen seuran ja sukellusseura nousun vapaaehtoiset ovat rakentaneet pohjaan reitistöt, kuvanneet ja tutkineet hylyt kaikille muillekin sukellettavaksi.
Ensimmäisen sukeltamisen tekeminen tuntuu Topi Sellmanin mukaan hienolta.
– Hyvältähän tämä. Tämän eteen on tehty jonkin verran töitä, ja nyt tämä konkretisoituu, hän kuvailee.
Ainutlaatuinen puisto
Kansainvälisestikin ainutlaatuiseksi puiston tekee hylkyjen korkea määrä ja niiden korkea ikä. Vanhimmat hylyt ovat ainakin 1600-luvulta.
– Porkkalalla, erityisesti Suomessa, on kaikki mahdollisuudet tulla sukeltajien mekaksi. Meillä on ainutlaatuinen hylkykokoelma, niitä on parhaimmillaan päällekkäin. Tällaista ei ole missään muualla, projektipäällikkö Markku Luoto sanoo.
Itämeri kaikkinensa on maailmassa ainutlaatuinen hylkyjen ja meriarkeologian aarrearkku.
– Se on juuri näin, että niitä on ja ne ovat säilyneet uskomattoman hyvin, koska meiltä puuttuu puuta syövä nilviäinen, joka vetää puulaivan tietyissä olosuhteissa kymmenessä vuodessa, eli Itämeri on tässäkin suhteessa hyvin poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen, kuvailee Museoviraston meriarkeologi Minna Koivikko.
Museovirasto on listannut lähes 700 yli 100 vuotta vanhaa muinaismuistoa itämeren pohajsta. Kaikkiaan aluksia voi olla kuitenkin 10 000.
– Siellä on ihan valtava tutkimuspotentiaali, ja siellä on potentiaalia tuottaa ihmisille elämyksiä menneisyydestä ja oppia historiasta, Koivikko sanoo.