Suomelle tärkeä silakan kalastuskiintiö nousee yli viidenneksen

Maa- ja metsätalousministeri Essayah pitää päätöstä hyvänä, mutta järjestöt kritisoivat.

Silakan kalastuskiintiöt ovat nousemassa ensi vuonna mittavasti nykyisestä Pohjanlahdella ja Itämeren pääaltaalla, päättivät vastuuministerit EU-alueelta tiistaina Luxemburgissa. Pohjanlahden ja pääaltaan lohikiintiöt puolestaan laskevat EU-tasoisesti yli kolmasosalla.

Huolena lohessa on muun muassa heikko nousu Tornionjoella. Suomi onkin päätösten lisäksi luopumassa komission tekemistä vuosittaisista automaattisista kiintiöiden siirroista lohikiintiöihin edelliseltä vuodelta, minkä lisäksi Suomi ei jatkossakaan ota muilta vastaan lohikiintiöitä.

Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.).

– Tämä ratkaisu on parhaan tieteellisen neuvon ja myöskin EU:n yhteisen kalastuspolitiikan ja Suomen tavoitteiden mukainen. Tämän päätöksen mukaan silakkakiintiöt suurenevat merkittävästi ja loheen kohdennettua kaupallista kalastusta voidaan jatkaa kaikilla Suomen merialueilla, hän sanoi.

Tieteellisessä neuvossa EU:n päätöksenteko nojaa Kansainväliseen merentutkimusneuvostoon ICESiin.

Järjestöiltä kritiikkiä

Silakkakiintiöistä Suomen kannalta taloudellisesti tärkein on Pohjanlahden kiintiö. Se on nousemassa 21 prosenttia, kun taas pääaltaan kiintiö on nousemassa jopa 108 prosenttia.

Perusteena nostolle ovat kantojen elpymiset. Myös silakan koko on suurentunut. Essayahin mukaan kiintiöiden nosto asettui tieteellisen neuvon perusteella haarukan alalaitaan.

– Jos katsotaan tätä haarukkaa, niin siinä tämä asettautuu nyt enemmän sinne haarukan alalaitaan kuin sinne ylälaitaan, Essayah sanoi.

Useat Itämeren tilasta huolestuneet ympäristöjärjestöt tulkitsevat puolestaan, että tuore kalastuskiintiöitä koskeva päätös ajaa Itämeren ekosysteemiä lähemmäs romahdusta.

Myös Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että silakkakiintiön nostaminen oli järjestön mielestä ennenaikaista. Lohikannan tila olisi hänen mukaansa perustellut sen rauhoittamistakin.

Viime vuonna EU-komissio ajoi silakan kalastuksen täyskieltoa Itämerellä. Tällaista ehdotusta ei tullut tänä vuonna komissiolta, jonka ehdotuksen ministerit tyrmäsivät viime vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat