Itämeri hohkaa yhä jopa yli 15-asteisena: Ennustaa erikoista tai hurjaa talvea Suomeen

Merialueet Euroopassa ovat parhaillaan epätavallisen lämpimiä, kertoo Foreca blogissaan.

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo blogissa, että pintaveden lämpötila on jämähtänyt Itämerellä normaalin syyskuun tasolle. Merivesi on edelleen joillakin paikoilla yli 15-asteista.
Myös Välimerellä ja Mustallamerellä vesi on ollut selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää.

Syynä erikoiseen tilanteeseen on historiallisen helteinen kesä. Mäntykannas kertoo, että merialueisiin on varastoitunut kesän aikana valtava määrä lämpöenergiaa, joka nyt vapautuu hiljalleen ympäristöönsä.

Luvassa kummallinen talvi?

Poikkeuksellisen lämmin Itämeri voi vaikuttaa Suomen säähän vielä alkutalven aikana, mikäli matalapaineet saapuvat lännen ja lounaan puolelta, kuten tyypillisesti tapahtuu. Mäntykankaan mukaan tilanteella olisi useita vaikutuksia: Sateet voimistuisivat, syysukkosia saattaisi kehittyä, rannikkoalueella talven tulo voisi viivästyä ja myrskytuhojen todennäköisyys kasvaisi, jos maa ei pääse routaantumaan. 

Toisaalta, jos vallitseva ilmavirtaus onkin itä tai pohjoinen,  niin Itämeren yllä saattaa syntyä jatkuvasti hyvinkin sakeita lumikuuroja, jotka voivat ajautua Suomen etelärannikolle. Tällöin alkutalvella olisi luvassa hurjia lumikertymiä esimerkiksi Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat