Moni on jo iloinnut Suomen keväisistä keleistä, mutta sääkateus iskee viimeistään, kun vilkaisee naapurimaiden sääkarttoja.
Tämän kevään lämpöennätys on toistaiseksi Suomen osalta Ahvenanmaalla tiistaina mitattu 14,6 astetta, mutta Ruotsissa ja Norjassa mittarit ovat kivunneet aina 17 asteeseen saakka.
Lämpimintä tänä keväänä on kuitenkin ollut tähän mennessä Islannissa, missä mitattiin jo viikko sitten 20,4 astetta, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.
Lue myös: Katso 5 päivän ennuste paikkakunnallesi, etelän paksu lumipeite saa kyytiä: " Voi lähteä jopa viisi senttiä päivässä" – varoitus aamujen petollisuudesta
Mäntykannaksen mukaan kevään myöhäisempi saapuminen Suomeen johtuu siitä, että meillä on mantereisempi ilmasto kuin muissa Pohjoismaissa. Sen vuoksi lumi- ja jääpeite sulavat Suomessa myöhemmin kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.
– Yksi merkittävimmistä tekijöistä, joka pistää kapuloita rattaisiin kevään etenemiselle ja korkeammille lämpötiloille, on kylmä ja osin jäinen Itämeri. Kun lämpimältä suunnalta etelän tai lännen väliltä saapuvat ilmavirtaukset pyyhkäisevät pitkän matkaa Itämeren yli, syntyy kylmän veden yllä helposti sumuja ja sumupilveä. Pilvisyys voi ajautua Suomen mantereelle ja laskea lämpötiloja merkittävästi, meteorologi kirjoittaa.
– Kylmä merialue vie lämmöltä terän ja sen takia lounaan ja lännen puolelta saapuvat ilmavirtaukset eivät yleensä koskaan pääse Suomeen yhtä lämpiminä kuin läntisiin naapurivaltioihimme. Käytännön tasolla tämä näkyy siten, että leudoilla länsituulilla Tukholma voi olla jopa tuplaten Helsinkiä lämpimämpi, vaikka molemmat pääkaupungit sijaitsevatkin kuta kuinkin samoilla leveysasteilla.
Helsingin ja Tallinnan lämpötilaerokin voi olla iso
Myös Helsingin ja Tallinnan välillä saatetaan nähdä suuriakin lämpötilaeroja ja syynä tähänkin on Itämeri.
Kevään tuloon vaikuttavat myös Itämeren jääpeite sekä lumitilanne. Jääpeite nimittäin heijastaa Mäntykannaksen mukaan tehokkaasti auringon säteilyä ja viilentää ympäristöään.
Myös paksu lumipeite torjuu tehokkaasti auringon säteilyä. Lisäksi se vaatii runsaasti energiaa sulamiseen.
– Kevät voi periaatteessa alkaa aikaisemmin, jos talvi on vähäluminen ja lumipeite sulaa hyvissä ajoin. Muissa Pohjoismaissa talvet ovat keskimäärin vähälumisempia kuin Suomessa.
Yhtenä vaikuttimena ovat myös Skandinaviassa sijaitsevat vuoristot, joihin liittyvät lämpimät föhn-tuulet, jotka nostavat lämpötiloja Ruotsissa ja Norjassa.
– Föhn-tuuli vaikuttaa siten, että Norjan länsirannikko saa runsaita sateita, mutta vuoriston itäpuolella ja laaksoissa lämpötila voi kohota hyvinkin korkealle. Esimerkiksi Islannin uuden maaliskuisen lämpöennätyksen, 20,4 astetta, taustalla oli lämpimän ilmamassan ja paikallisen föhn-tuulen yhteisvaikutus.
Mäntykannas kuitenkin huomauttaa, että Ruotsin eteläisimmät osat ja Tanska sijaitsevat selvästi Suomea matalammilla leveysasteilla, missä talvi-ilmasto on luonnostaankin leudompi, ja kevät alkaa aikaisemmin kuin Suomessa.