Suomen itäraja pysyi ensimmäisen sulkupäivän ajan hiljaisena, kertoivat rajavartiostot. Laittomia rajanylityksiä ei tullut tietoon.
Suomi sulki itärajansa torstain vastaisena yönä puoliltaöin. Venäjän-vastainen raja sulkeutui talvisodan alkamisen vuosipäivänä, sillä soita Suomen ja Neuvostoliiton välillä puhkesi 84 vuotta sitten 30. marraskuuta 1939.
– Rajatilanne on vakaa, kirjoitti Lapin rajavartiosto torstaina.
Merivartiosto puolestaan kertoi, että itärajan rajanylityspaikkojen sulkeminen ei näkynyt muutoksina Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkorajaliikenteessä. Merivartiosto kertoi seuraavansa ja hoitavansa tilannetta aktiivisesti paikan päällä.
Suomi keskitti turvapaikanhaun nyt lentoasemille ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille. Itärajan sulun on määrä kestää kaksi viikkoa eli 13. joulukuuta saakka. Tavarajunille tarkoitettu Vainikkalan rajanylityspaikka itärajalla pysyy kuitenkin avoinna.
Frontexin apujoukot aloittaneet
Rajavartiolaitoksen mukaan viime viikolla Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexilta pyydetyt apujoukot ovat pääosin jo saapuneet Suomeen ja aloittaneet työskentelynsä suomalaisten rajavartijoiden apuna.
Rajavartiolaitoksen mukaan loput lisähenkilöstöstä tulevat lähipäivien kuluessa.
– Frontexin lisäresurssia tullaan kohdentamaan kaikkiin itärajan rajavartiostoihin eli Kaakkois-Suomeen, Pohjois-Karjalaan, Kainuuseen ja Lappiin. Frontexin pysyvän joukon virkamiehet toimivat aina suomalaisten rajavartiomiesten johdossa, kirjoittaa Rajavartiolaitos tiedotteessaan.
Suomalaisten rajavartijoiden avuksi lähetetään kaikkiaan noin 50 rajavartijaa ja muuta työntekijää. Lisäksi avuksi toimitetaan maastorajan valvonnassa hyödynnettävää teknistä kalustoa, kuten esimerkiksi lämpökameroita ja partioajoneuvoja.
Rajavartioston mukaan osa Frontexin joukoista on työskennellyt aiemminkin Suomen itärajalla. Osalle sen sijaan talviset olosuhteet ovat uusi kokemus.
Tavoitteena lopettaa pian poikkeustilanne
Hallitus tiedotti tiistaina sulkevansa koko itärajan Vainikkalan rataliikennettä lukuun ottamatta. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tavoitteena olevan, että poikkeuksellinen tilanne itärajalla normalisoituu mahdollisimman pian.
Sulkupäätös voidaan tarvittaessa purkaa jo ennen sen päättymisen määräaikaa, tai rajasulkua voidaan myös päättää jatkaa joulukuun 13. päivää pitemmälle.
Suomeen on saapunut elokuun alun jälkeen itärajan rajanylityspaikkojen kautta liki tuhat kolmannen maan kansalaista ilman Schengen-viisumia. He ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta.
Viime viikolla hallituksen esitys sulkea koko itäraja kaatui apulaisoikeuskanslerin arvioon.
Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston osastopäällikön Matti Sarasmaan mukaan tilanne oli nyt muuttunut olennaisesti viime viikosta.
Tiistaisessa tiedotustilaisuudessa ei kuitenkaan avattu tarkemmin, miten uhkakuva oli muuttunut, jotta itärajan sulku oli nyt mahdollista. Tarkemman arvion kerrottiin olevan salassa pidettävää tietoa.