Itärajalla takavarikointeja lähes päivittäin: Sähkölamauttimia, kumiluotiaseita, stilettejä...

Rajavartiolaitos kumiluotipistooli
Rajavartiolaitoksen kuva kumiluotipistoolista. Kuvituskuva.
Julkaistu 11.01.2016 03:00

MTV UUTISET - STT

Sähkölamauttimia, kumiluotiaseita, stilettejä, teleskooppipamppuja. Rajavalvontaviranomaiset takavarikoivat lähes päivittäin vaarallisiksi esineiksi ja ampuma-aseiksi luokiteltuja välineitä Suomen ja Venäjän rajalla.

– Näyttää siltä, että Venäjällä vaarallisten esineiden mukana kantaminen oman turvallisuuden vuoksi on maan tapa, toteaa Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön päällikkö, majuri Mikko Lehmus.

Kaakkois-Suomen rajavartioston neljän ylityspaikan kautta kulkee noin 80 prosenttia Venäjältä Suomeen maateitse tulevista ihmisistä. Vuosittain kyseisillä rajanylityspaikoilla aloitetaan esitutkinta noin sadasta vaarallisen esineen hallussapidosta ja muutamista kymmenistä ampuma-aserikoksista. Viimeksi mainitut liittyvät useimmiten kumiluotiaseiden hallussapitoon.

Yleisin selitys vaarallisen välineen hallussapidolle on, että esinettä kannetaan mukana itsepuolustusta varten.

Myös luovempia selityksiä kuullaan jatkuvasti. Joulukuun alussa Imatran rajanylityspaikalla venäläisauton kuljettaja sanoi pitävänsä stilettiä mukanaan makkaran ja leivän leikkaamista varten. Marraskuun lopussa Nuijamaalla teleskooppipampun hallussapidosta narahtanut venäläiskuski puolestaan kertoi käyttävänsä esinettä rengastunkin lisävipuna.

– Kaikkea on kuultu kalojen tainnuttamisesta kulkukoirien hätyyttämiseen. Kun järkevästi harkitseva ihminen punnitsee asiaa, nämä näyttäytyvät useimmiten aika lailla selityksinä, Lehmus sanoo.

Tiedottaminen ei tepsinyt

Usein kiinni jääneet sanovat, etteivät tienneet sähköpamppujen ja -lamauttimien hallussapidon olevan kiellettyä Suomessa. Esimerkiksi joulukuun alussa Nuijamaalla paljastui rajatarkastuksessa sähkölamauttimen ja taskulampun yhdistelmä, kun venäläismies otti esineen itse esille avatakseen sillä autossa olleen paketin.

Rajavartiolaitos on pyrkinyt tiedottamaan venäläisille Suomen lainsäädännöstä pitämällä tiedotustilaisuuksia ja laittamalla tiedotteita lähetystöjen ja konsulaattien verkkosivuille.

– Näköjään muutamien vuosien tehostetun tiedottamisenkaan seurauksena ei ole saatu määriä oleellisesti laskemaan, tosin eivät ne ole nousseetkaan. Ehkä kyse on paljolti välinpitämättömyydestä, Lehmus sanoo.

– Tietämättömyys on yleisin syy, johon vedotaan, mutta usein kun asiaa selvitetään, ihmisillä on kuitenkin ollut jokin taustatieto asiasta. Se on aina helppo selitys, että en tiennyt.

Takavarikointi johtaa sakkoihin

Lehmuksen mukaan viranomaisten autoista takavarikoimat vaaralliset esineet ovat usein melko helposti löydettävissä. Tyypillisiä paikkoja ovat hansikaslokero, ovikotelo ja keskikonsoli.

– Harvemmin niitä löytyy esimerkiksi verhoiluun kätkettyinä.

Yleisin vaarallinen esine, joka rajalla tulee vastaan, on sähkölamautin. Niiden kantajat ovat Lehmuksen mukaan pääasiassa miehiä, mutta naisiakin on joukossa.

Esineiden löytyminen johtaa lähes poikkeuksetta käräjäoikeuden langettamaan sakkotuomioon. Useimmiten rangaistus on 30–50 päiväsakkoa. Venäläiset maksavat sakkonsa Lehmuksen mukaan suurella todennäköisyydellä.

– Sakon hoitamattomuudella voi olla vaikutusta seuraavan viisumin saantiin, Lehmus muistuttaa.

Kaikki jutussa mainitut yksittäistapaukset käsitellään aikanaan Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä