Itärajan kaupungit halusivat lakkauttaa suomalaisvenäläisen koulun, motiivit epäilyttävät: "Meitä tietyllä tavalla painostettiin"

5:37img
Joutuiko suomalaisvenäläinen koulu ulkopolitiikan pelinappulaksi? Voit katsoa tästä koko Asian ytimessä -ohjelman minidokumentin.
Julkaistu 03.04.2024 05:03
Toimittajan kuva

Keimo Lehtiniemi

Satu Koistinen

satu.koistinen@mtv.fi

Itä-Suomen koulun lakkauttamista perusteltiin säästöillä, mutta motiivien uskotaan todellisuudessa olevan poliittisia.

Lappeenrannan, Joensuun ja Imatran kaupungit halusivat lakkauttaa paikkakunnilla toimivan suomalaisvenäläisen Itä-Suomen koulun. 

Koulun lopettamisen taustalla oli kuntien halu löytää säästöjä ja sopeuttaa kouluverkkojaan lapsimäärän alentumiseen. Moni kuitenkin näki lopettamisaikeiden takana enemmänkin ulkopoliittisia syitä.

Koulua hallinnoiva säätiö kuitenkin torppasi lopettamisaikeet, sillä kaupungeilla ei ollut voimaa koulun alasajoon säätiölain vuoksi.

– Hallitus on ainoa, joka hallinnoi tätä koulua. Ei kaupunginvaltuusto eikä kaupungin virkamiehet pysty puuttumaan meihin, säätiön hallituksen jäsen Oxana Rassokha huomauttaa.

02042024 OMA MTV ITÄ-SUOMEN KOULU

Itä-Suomen koulu toimii kolmella paikkakunnalla: Imatralla, Joensuussa ja Lappeenrannassa.

Joensuun kaupungin sivistys- ja hyvinvointijohtajan Jani Kaasisen mukaan kaupungin toiveena oli avata keskusteluyhteys säätiön ja kaupungin välille. Säätiö ei aio edes aloittaa keskusteluja kaupunkien kanssa. 

– Kaupungin täytyi ilmoittaa tahtotila. Mehän ei mitään esitetty päätöstä vaan esitettiin tahtotila, että haluttaisiin aloittaa keskustelut, Kaasinen toteaa.

Lue myös: Venäjältä luvattomasti tulleet 11 miestä kulkivat Aimon ja Ritvan talon vierestä – "Löivät kokon lehmien syöttöpöydälle"

Motiivina poliittiset syyt

Alettiin epäillä, että lopettamisaikeiden taustalla oli poliittisia syitä, kuten ärsytys venäjän kieltä kohtaan. 

Aiemmin Itä-Suomessa venäjää kuuli joka päivä, eikä se ennen Ukrainan sotaa ollut ongelma. 

Itä-Suomen koulussa on yli 600 oppilasta, joista noin kolmannes puhuu äidinkielenään venäjää. 

– Kyllä mä koen, että meitä tietyllä tavalla painostettiin. Kaupungin taholta annettiin hyvin vahvasti ymmärtää, että venäjän kieltä ei pitäisi enää opettaa, Itä-Suomen koulun rehtori Mari Kilpeläinen sanoo.

02042024 OMA MTV ITÄ-SUOMEN KOULU REHTORI Mari Kilpeläinen

Itä-Suomen koulun rehtori Mari Kilpeläinen kokee, että koulua on painostettu lopettamaan venäjän kielen opettaminen.

Puolustusvoimissa osaamista arvostetaan

Monet paikalliset ja koulun oppilaat itse näkevät venäjän osaamisen hyödyllisenä.

– Kyllä siitä on varmaan hyötyä työelämässä ja muiden kielten opiskelussa on ollut paljon hyötyä, kun pienestä asti on oppinut montaa, useampaa eri kieltä, Itä-Suomen koulun oppilas Aivi Linjama sanoo. 

04022024 MTV OMA ITÄ-SUOMEN KOULU KOULULAISET

Koululaiset uskovat, että kielen opiskelusta on hyötyä tulevaisuudessa työelämässä.

Topi Linjama Itä-Suomen koulun vanhempainyhdistyksestä kertoo, että venäjän kielen osaamista arvostetaan myös maanpuolustuksen kannalta. 

– Puolustusvoimien suunnalta tuli sellaista viestiä, että ei ehkä kannata lakkauttaa, että sille kulttuurintuntemukselle ja kielen osaamiselle on muuta tarvetta todellakin, että siellä ylätasolla nähdään se tosi hyvin, Linjama sanoo. 

Asian ytimessä keskiviikkona kello 21 MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla.

Tuoreimmat aiheesta

Asian ytimessä