Wienissä Itävallassa alkaa tänään ensimmäinen oikeuskäsittely Ischglin hiihtokeskuksen koronalinkoa koskevasta siviilikanteesta.
Hiihtokeskuksessa levisi maaliskuussa 2020 tartuntarypäs, jossa tuhannet ihmiset 45 eri maasta sanovat saaneensa koronavirustartunnan.
Tuomioistuin ottaa tänään käsiteltäväkseen ensimmäisen viidestätoista kanteesta, joissa viranomaisia syytetään siitä, etteivät nämä reagoineet riittävän nopeasti tartuntojen leviämiseen Ischglissä ja muissa Tirolin hiihtokeskuksissa.
Asianomistajat tapauksissa ovat Itävallasta ja Saksasta.
Kanteiden lisäksi 30 ihmistä on esittänyt Itävallan hallinnolle vahingonkorvausvaatimuksia, sanoo asianajaja Alexander Klauser.
Tänään alkaa käsittely kanteesta, jonka on nostanut 72-vuotiaan Hannes Schopfin perhe. Schopf kuoli saatuaan Ischglissä koronavirustartunnan.
Schopfin perhettä edustava Klauser sanoo uutistoimisto AFP:lle, että virallisissa toimissa oli monia puutteita, joiden vuoksi Ischglistä ja sen lähialueesta tuli koronapesäke.
Perhe vaatii 100 000 euron korvauksia
Paikalliset viranomaiset saivat 5. maaliskuuta Islannista varoituksen, että useilla Ischglistä palanneilla islantilaisilla oli todettu koronavirustartunta. Klauser viittaa viimesyksyiseen itsenäisen asiantuntijakomission raporttiin, jonka mukaan paikalliset viranomaiset reagoivat liian myöhään ja tekivät vakavia virhearvioita Islannin varoituksen jälkeen.
Asianajajan mukaan viranomaisilla olisi ollut tilaisuus estää lisää turisteja saapumasta laaksoon seuraavana viikonloppuna. Lisäksi aluehallinto nosti esiin epäilyksiä, olivatko islantilaisturistit saaneet tartunnan juuri Ischglissä.
Klauser syyttää paikallisviranomaisia myös riittämättömästä kontaktien jäljityksestä ja turistiaktiviteettien puutteellisista rajoituksista.
Kun laakso lopulta laitettiin karanteeniin, kaoottinen tiedotus ja järjestelyt pilasivat alueen järjestelmällisen evakuoinnin, Klauser sanoo syyttäen asiasta myös liittokansleri Sebastian Kurzia.
Hannes Schopfin lesken mukaan mies sai koronatartunnan hätäisen evakuoinnin aikana, kun bussi ahdettiin monen tunnin ajaksi täyteen niistäviä ja yskiviä turisteja.
Schopfin perhe vaatii Itävallan valtiolta 100 000 euron korvauksia miehen kuolemasta.
Ryppään seurauksena kuolleita tiedossa 32
– Asianomaiset haluavat ennen kaikkea, että Itävalta kantaa vastuunsa – emme ole toistaiseksi nähneet tästä merkkejä, Alexander Klauser sanoo.
Noin 6 000 ihmistä sanoo saaneensa koronatartunnan Ischglissä tai sen lähialueilla. Viisi prosenttia heistä kärsii pitkäkestoisista koronaoireista, kuten päänsäryistä, univaikeuksista ja hengenahdistuksesta, sanoo kuluttajansuojayhdistys VSV.
32 ihmistä on kuollut tartuntaryppään seurauksena.
Itävallan valtion edustaja ei kommentoinut AFP:lle oikeustapausta.
Viranomaiset ovat aiemmin kiistäneet toimineensa liian hitaasti tai tehneensä liian vähän.
Innsbruckin syyttäjänvirasto on tartunta-aaltoon liittyen tutkinut viittä ihmistä, joista neljä on paikallisia viranomaisia. Tiedossa ei ole, nostetaanko tapauksessa jossain vaiheessa rikossyytteitä.