Italialaisessa hoitokodissa liki 200 kuollutta koronapandemian takia – johtaja pidätetty: "Tämä on verilöyly, joka olisi voitu välttää"

milano
Milanolaisessa lakanassa kiitetään suuresti lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa työstään koronapandemian aikana. /All Over Press
Julkaistu 17.04.2020 17:44
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Yli 190 ihmisen kuolema koronaviruksen seurauksiin milanolaisessa hoitokodissa on saanut poliisin tutkimaan "verilöylyksi" kuvattua tilannetta. Pio Albergo Trivulzion hoitokodissa on yli 1000 asiakasta.

Poliisi takavarikoi toissapäivänä Lombardian maakunnan viranomaisilta dokumentteja, yrittääkseen selvittää, miksi Milanon suurimman hoitokodin asiakkaista lähes viidesosa on menehtynyt. 

Mediatietojen mukaan hoitokodissa pandemiassa menehtyneiden tarkka lukumäärä ei ole tiedossa. Tiedossa ei ilmeisesti siten myöskään ole tietoa, onko kuolleiden joukossa hoito- tai muuta henkilökuntaa. Ainakin hoitokodin johtaja Giuseppe Calicchio on pidätetty.

Hänen epäillään laiminlyöneen pahoin varotoimia, esimerkiksi siten, että ainakin kulkutaudin puhkeamisen alkuvaiheessa hoitohenkilökuntaa kiellettiin käyttämästä kasvosuojaimia, etteivät asiakkaat säikähdä.  

Tartunnat sairaalasta tuoduilta potilailta

Cisl-ammattiliiton mukaan noin 200 hoitohenkilökunnan edustajaa on saanut tartunnan.

Tartuntojen arvioidaan levinneen maaliskuussa sinne milanolaisesta sairaalasta tuotujen 17 henkilön myötä.

Näissä tuoduissa henkilöissä ei ollut sairaalassa diagnosoitu koronavirustartuntaa, sillä heitä ei ollut varta vasten tästä testattu. Heidät siirrettiin Pio Albergo Trivulzioon, jotta sairaalaan saataisiin lisää tilaa

– Tämä on verilöyly, joka olisi voitu välttää, jos meitä olisi kuunneltu. Pyysin 11. maaliskuuta koko hoitohenkilökuntaa pitämään kasvosuojaa, mutta niin ei käynyt, sanoo Cisliä edustava Rossella Delcuratolo.  

Satoja hoitokoteja tutkitaan

Hoitokodeissa Lombardiassa, jota pandemia on koetellut Italiassa rajusti, oli viime viikon lopulle tultaessa menehtynyt koronapandemian aikana yli 1800 ihmistä.   

Mediatietojen mukaan viranomaiset tutkivat noin 600 muuta hoitokotia eri puolilla Italiaa.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tartuntaseurannan mukaan Italiassa on nyt ollut kaikkiaan lähes 170 000 tartuntaa, kuolleita yli 22 000.

Italia ei ole ainoa Euroopan maa, missä koronavirus on hoitokodeissa osoittautunut hengenvaaralliseksi.

Espanjassa yli 11 000 menehtynyt hoitokodeissa

Espanjalainen El País uutisoi toissapäivänä, että maan ikäihmisten tai vammaisten hoitokodeissa on kuollut yli 11 600 ihmistä viruksen aiheuttamiin, tai niitä muistuttaviin oireisiin. 

Tarkkoja ajankohtaisia lukuja Espanjassa on vaikea saada, sillä jokainen autonominen alue julkaisee haluamansa tiedot ja kuolinluvut, joissa voi olla eroja ainakin siinä, oliko kuollut todettu koronapositiiviseksi, vai oliko kuolleella viruksen aiheuttamien oireiden kaltaisia oireita.  

Jokainen hoitokoti puolestaan on velvoitettu raportoimaan alueidensa hallinnolle päivittäin tilanteestaan.

Espanjassa tartuntoja on ollut kaikkiaan noin 185 000, ja menehtyneitä yli 19 300.

Britanniassa yksi johtavista kansanterveyden asiantuntojoista sanoi tänään uutistoimisto reutersin mukaan, että pandemiaan saattaa kuolla maassa jopa 40 000 ihmistä.

"Britannia reagoi liian hitaasti"

Lontoon University Collegen professori Anthony Costellon mukaan Britannia reagoi liian hitaasti monin eri tavoin kulkutaudin puhjettua maassa.

Brittiläiset kansalaisjärjestöt puolestaan varoittivat vastikään, että koronavirus aiheuttaa ”hävitystä” maan hoitokodeissa. 

Hallituksen ilmoittamissa luvuissa on mukana vain sairaaloissa koronaan menehtyneet ihmiset. Maan tilastokeskuksen viikoittain julkistamat luvut puolestaan sisältävät myös muun muassa hoitokodeissa kuolleet.

Age U.K.-järjestön johtajan Caroline Abrahamsin mukaan hallitus luvuillaan ”kaunistelee vanhoja ihmisiä pois tilastoista aivan kuin he eivät merkitse mitään”.  

Tilanne Britannian hoitokodeissa ei ainakaan tällä hetkellä näytä olevan Italian tai Espanjan kaltainen.

"Liian vähän suojavarusteita"

Maan tilastokeskuksen mukaan huhtikuun alussa alle 10 prosenttia viruksen oireisiin menehtyneistä kuoli sairaaloiden ulkopuolella. Tuolloin esitetty luku oli 217. Nyt maassa on ollut kaikkiaan ähes 104 000 tartuntatapausta, ja menehtyneitä 13 yli 700.

Hoitokodit sielläkin sanovat kaipaavansa henkilökunnalle riittävästi suojavarusteita, samalla kun henkilökunnassa on paikoin pulaa sairastumisten tai karanteenien takia.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus