Useissa Länsi-Euroopan maissa tuhannet ihmiset osoittivat lauantaina mieltään kiristyviä koronatoimia vastaan. Koronapassin kohtalo ja kolmansien rokotusten asema ovat esillä ympäri Eurooppaa.
Ranskassa koronapassista on tulossa rokotuspassi niin, että negatiivinen testitulos ei enää kelpaa ravintoloissa ja kulttuuritapahtumissa. Rokotuspassi on voimassa vain täydellä rokotussarjalla tai sairastetulla koronataudilla.
Lisäksi rokotuspassiin lisätään vaatimus kolmannesta rokotteesta. Parlamentti äänestää passiin liittyvistä yksityiskohdista sunnuntai-iltana. Koronatoimia vastustavia tuhansien ihmisten mielenosoituksia järjestettiin ainakin Pariisissa Lyonissa, Nantesissa, Bordeaux’ssa and Marseillessa.
Myös Italiassa rokotevastaiset lähtivät kaduille Roomassa ja Milanossa. Koronarokotukset on määrätty pakollisiksi yli 50-vuotiaille ja koronapassin rinnalle on luotu rokotuspassi, jonka käyttö on koronapassia yleisempää.
Harvaan julkiseen tilaan tai julkisen liikenteen välineeseen saa astua ilman rokotuksia tai sairastettua koronaa.
Lue myös: Italia aikoo tehdä koronarokotuksista pakollisia yli 50-vuotiaille
Ranska kiristää koronapassin vaatimuksia – kolmas rokote pakolliseksi yli 18-vuotiaille
Saksassa ja Itävallassa pakkorokotukset pohdinnassa
Saksan Hampurissa, Düsseldorfissa ja Freiburgissa yhteensä ainakin yli kymmenentuhatta mielenosoittajaa kokoontui ilmaisemaan mielipiteensä rokotuksista lauantaina.
Saksassa liittokansleri Olaf Scholz on ajanut voimakkaasti pakollisia koronarokotuksia. Eri kaupungeissa järjestettiin sekä rokotusvastaisia mielenosoituksia että vastamielenosoituksia, joissa vastustettiin esimerkiksi salaliittoteorioita.
Itävallan Wienissä tuhannet mielenosoittajat vastustivat kansaa kahtia jakanutta pakkorokotussuunnitelmaa.
Sunnuntaina hallitus vakuutti, että täysi-ikäisiä koskevia rokotuspakko edistyy ja tulee voimaan helmikuun alussa. Maaliskuusta alkaen rokottomille voidaan antaa sakot, joiden suuruus voi vaihdella 600 eurosta peräti 3600 euroon. Parlamentin on määrä äänestää asiasta ensi torstaina, mutta lain odotetaan menevän läpi. Jos näin käy, Itävallasta tulee ensimmäinen koronarokotukset pakollisiksi asettava EU-maa.