Jääkiekko historiallisessa kriisissä – Sihvonen: Eikö Jääkiekkoliitto tee kaikkeaan omiensa suojelemiseksi? "Pitäisi pystyä parempaan"

1.03789691
Jaakko Stenroos/All Over Press
Julkaistu 05.04.2020 06:30
Toimittajan kuva

Petteri Sihvonen

petteri.sihvonen@mtv.fi

@PetteriSihvonen

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kyselee Suomen Jääkiekkoliiton suunnalta, eikö se aio antaa koronakriisin runtelemalle suomalaiselle jääkiekkoilulle muuta kuin epämääräisen miljoona euroa.

Näinä kovina korona-aikoina ei ole sijaa syytöksille, päinvastoin olisi rakenneltava siltoja myös urheilun piirissä. Siksi esitän lähinnä vain kysymyksiä Suomen Jääkiekkoliiton suuntaan. Ennen muuta tuon esiin ja tietoon tuntoja tuolta aivan kentän pinnasta.

Luvut ovat lukuja, ja niiden taakse kätkeytyy paljon, mitä emme näe. Silti lätkäjätkänä kysyn Jääkiekkoliiton suunnalta, miksi Suomen Palloliitolla oli laittaa kolme miljoonaa (3 000 000) euroa lajin elvyttämiseksi koronankriisin runnellessa, kun taas Jääkiekkoliitolta on irronnut vain miljoona (1 000 000) euroa?

Mahtaako Jääkiekkoliitolla olla suunnitelmissa myöhemmin korottaa summaansa?

Tosi sanoen kenttä kihisee ja kuhisee nyt. Suuri epätietoisuus – mikä aiheuttaa aivan tarpeettomia huhuja ja spekulaatioita, jopa ylilyöntejä – liittyy Jääkiekkosäätiön varallisuuteen. Jos Jääkiekkosäätiöllä on niin valtavat varat, mikä käsitys kentällä on, tuntuu erikoiselta, että Jääkiekkoliitto laittoi hätäapuaan vain miljoonan.

LUE MYÖS: SM-liiga pohtii useita eri ratkaisuja seurojen talousahdingon lievittämiseksi – "On selvää, että kustannussäästöjä täytyy hakea"

Toisaalta, jos Jääkiekkosäätiö on hassannut rahansa, sekin olisi hyvä kertoa tässä kriisitilanteessa avoimesti kenttäväelle. Kenttä kyllä ymmärtää, että tyhjästä on paha nyhjäistä.

Luvalla sanoen Jääkiekkosäätiö on sen perustamisesta 2004 lähtien ollut suomalaisen jääkiekkoilun suurimpia mysteerejä, tabuja ja spekulaatioiden kohteita. Ymmärrän siksi hyvin, miksi kenttäväki käy kuumana.

Siellä aivan ytimessä todella kuhisee nyt. Jääkiekkoliitto tuli esiin ilmoittamalla, että se antaa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle eli Mestikselle tuon edellä mainitun miljoonan hätäapua eri tavoin.

MTV Urheilun nimettömänä pysyttelevä luotettava Mestis-lähde kuvaa todellisuutta melkoisen lohduttomin sanankääntein:

”Kesken jääneen viime kauden palkintorahoja jaellaan tasaisesti, se tarkoittanee 4500 euroa per seura.”

”Lisäksi käytetään ns. suljetun sarjan rahaa, ikään kuin sarjan kehittämiseksi, mutta ne ovat aivan mitättömiä summia.”

”Ilmeisesti on myös jotain lainaa, mitä liitto antaa, etteivät seurat menisi nurin.”

”Lähinnä liiton tuki on ollut sitä, että se koittaa keksiä teennäisiä sääntöjä, millä saataisiin säästöjä, joilla kannustaa ja suorastaan pakottaa seuroja pienentämään pelaajabudjettejaan.”

”NHL-kasvatusrahoja käytetään siihen, että jotakin tukea saattaa saada taustahenkilön palkkaamisen, jos pystyy osoittamaan, että se tulee tarpeeseen.”

”Yleisesti ottaen liiton tuki on erittäin pieni.”

1.03941789

Jukurit ja HPK kohtasivat tyhjien katsomoiden edessä liigakauden viimeiseksi jääneellä kierroksella maaliskuun 12. päivä.

Vaikka tuossa merkittävän jääkiekkotekijän hätähuudossa olisikin liioittelua, vaikka puheenvuoron yksityiskohdissa olisi virheitä, vaikka hän esiintyykin omassa asiassaan, rohkenen tulkita, että tilanne ei ole hyvä; se ei ole seurojen eikä liiton hallinnassa.

On kamala ajatellakin, että liiton miljoona euroa Mestikselle olisikin vain ”miljoona” eroa.

Ja entä muu suomalainen jääkiekkoilu? Onko juniorijääkiekkoilulle lähdössä tukevaa apupottia? Miten naisten kiekkoilu? Entä Liiga, onko sinne tarkoitus suunnata liiton puolelta hätäapua?

Omana ensimmäisenä ja ainoana mielipiteenäni sanon tähän koko vyyhteen, että kyllä Suomen Jääkiekkoliiton pitäisi pystyä parempaan. Ja varmasti se pystyykin.

Ajattelen, että se mahdollinen raha, mikä Jääkiekkoliitolla olisi nyt apuna annettavissa, se on ihmisten rahaa. Sitä pottia ovat kerryttäneet lajin ystävät kuten televisionkatsojat, pääsylipun ostajat ja sponsorit. Sitä ovat maksaneet sisään lätkää harrastavien lasten vanhemmat. Sitä on tehty vaivoja ja voimia säästämättä suomalaisissa jääkiekkoseuroissa, myös Liigaseuroissa. Pelaajat ovat pelanneet ja valmentajat valmentaneet. Vapaaehtoista työvoimaa unohtamatta.

Suomalainen jääkiekkoilu on kansanliike. Se tarvitsee nyt oman liittonsa apua. Rahaa tarvitaan ruohonjuuritasolle ja nopeasti sittenkin.

Mutta kuten sanoin, jos rahaa ei ole antaa avuksi asti, sekin pitää Jääkiekkoliiton kertoa ulos välittömästi.

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko