Jääkiekkoliiton pomo väittää: Suomea on ruvettu matkimaan maailmalla – ”Aika tuttu peli erottui”

Viime vuosien aikana Suomi on tehnyt väkevää nousua kohti jääkiekkomaailman huippua. Nuoret menestyvät ja NHL-pelaajien määrä on kasvussa. Puhumattakaan kärkiosaamisesta. Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajan Rauli Uraman mukaan Suomen ”tyyli” alkaa levitä kansainvälisissä ympyröissä.

Vuosi 2019 oli menestyksekäs Suomen jääkiekon huipulla. Mestaruudet miehissä ja alle 20-vuotiaissa. Hopeaa naisissa. Kaikkien näiden takaa löytyi jykevä pelillinen selkäranka.

Keväällä Jääkiekkoliiton jättävä ja SM-liigaseura TPS:n urheilujohtajaksi siirtyvä Urama on tehnyt ison havainnon meneillään olevien nuorten MM-kisojen keskeltä.

– Olin tuossa maanantaina katsomassa toisen lohkon pelejä. Neljä maata (Kanada, USA, Tshekki ja Saksa) – kyllä sieltä erottui aika tuttu peli, neljän maan pelaamisesta, Urama sanoo MTV Urheilun haastattelussa.

– Puhutaan pelirytmeistä, joissa me, Suomena, olemme olleet edelläkävijöitä – nimenomaan pelin rytmittämisessä. Meillä on neljä rytmiä. Kaksi hyökkäys- (hidas ja nopea) ja kaksi puolustuspelirytmiä (prässi ja träppi). Nyt ne alkavat näkymään kaikissa maissa, Urama jatkaa.

Urama puhuu siis siitä, että hänen mielestään muut maat ovat alkaneet matkia Suomea.

– Joskus aiemmin me otimme muilta mallia. Nyt kun me olemme olleet niin sanotusti siellä kärjessä, hetken aikaa, niin nyt meiltä on otettu, Urama väittää.

Nykypäivän teknologia alkaa olla jo siinä pisteessä, että eri mittareilla voidaan todistaa pelitavan merkitys kokonaistuloksessa. Muiden maiden tekemä matkiminen tai ainakin samaistuminen voi johtaa siihen, että yhtäkkiä Suomella ei olekaan pelitapaetua.

Uraman mukaan tähän on reagoitu liitossa.

– Meillä on sillä tavalla etulyöntiasema, että meidän ei tarvitse matkia ketään. Olemme jo menossa eteenpäin, Urama sanoo ja kääntyy konkretiaan:

– A-maajoukkuetasolla tehtiin harvaintoja viime vuoden Karjala-turnauksessa. Meidän niin sanotut ”muuttujat” eivät olleet enää sillä tasolla, että ne olisivat tuoneet meille voimakkaan etulyöntiaseman. A-maajoukkue alkoi tehdä muutoksia, jotka johtivat hyvään lopputulokseen. Ehdimme alle 20-vuotiaiden kanssa samaan junaan ja muutimme pikkuisen asioita. Kehittelimme uuden keinon, jolla määrittelemme pelin rytmiä. Jos kaveri haluaa pelata kahta eri rytmiä, niin silloin me pakotamme pelin, määräaikaisesti, yksipelirytmiin. Sitä kautta sekoitamme ajattelutapaa. Silti meillä on se hyvä runko siellä pohjalla.

Valmennuksen ja johtokunnan määrittelemille suuntaviivoille vaaditaan aina toteuttajat. Eli pelaajat. Uraman mukaan suomalaiset jääkiekkoilijat ovat ”taktisesti erittäin hyviä pelaajia”.

– He osaavat ja he ymmärtävät rakenteen merkityksen pelissä. Valmennus ymmärtää myös. Täällä Suomessa puhutaan koko ajan pelin hyvästä rakenteesta ja siihen liittyvistä taidoista sekä ominaisuuksista. Suomalaisten pelaajien pelinlukutaito on erinomaista tasoa.

– Pelaajien ymmärrys ei ole haaste – se on meidän vahvuutemme, Urama näkee.

Lue myös:

    Uusimmat