Jaakko vaaransi oman henkensä pelastaakseen filosofi Esa Saarisen – sai presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin: "Tilanne oli yllättävä ja uhkaava"

5:40imgFilosofi Esa Saarinen kommentoi puukotusta MTV Uutisille vuonna 2014.
Julkaistu 30.03.2019 07:14
Toimittajan kuva

Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt hengenpelastusmitalit seitsemälle suomalaiselle. Yksi heistä on Esa Saarisen puukottajaa taltuttamassa ollut Jaakko Korhonen.

Suomen presidentti Sauli Niinistö myönsi eilen hengenpelastusmitalit seitsemälle suomalaiselle. Esa Saarisen ja puukottajan väliin viisi vuotta sitten mennyt ja hyökkääjää estänyt Jaakko Korhonen on yksi palkituista.

Palkintoperusteiden mukaan Korhonen toimi erittäin rohkeasti ja oman henkensä vaarantaen mennessään puukottajan ja puukotetun väliin, ottaessaan hyökkääjästä kiinni ja estäessään häntä jatkamasta hyökkäystä, henkirikoksen yritystä.

– Olihan se hieno yllätys! Viime vuoden puolella poliisista soiteltiin tähän asiaan liittyen ja siinä yhteydessä sain tietää, että joku on tällaista mitalia minulle ehdottanut, Korhonen kertoo MTV Uutisille.

LUE LISÄÄ: He ovat sankareita – presidentti Niinistö palkitsi hengen pelastaneita mitalein: Listalla puukkosurman pysäyttäjä ja Thaimaan luolasukeltaja

Filosofi Esa Saarista puukotettiin Espoon Otaniemessä maaliskuussa 2014. Vuonna 1992 syntynyt mies löi Dipoli-rakennuksen edessä Saarista puukolla keskivartaloon.

Korhonen oli kävelemässä Saarisen kanssa, kun Korhoselle entuudestaan tuntematon mies pysäytti heidät.

– Muistan koko tilanteen. Kävelimme Dipolin ovia kohti, kun mies käveli kohti ja sanoi, että hänellä on Esalle lahja, Korhonen kertoo.

Tuntematon mies teki yllättävän liikkeen vasemmalla kädellään Saarista kohtaan, joka ei aluksi ymmärtänyt mitä tapahtuu.

Yllättävä ja uhkaava tilanne

Jaakko Korhonen huusi kovaan ääneen "Pois se puukko!", jonka jälkeen Saarinen ymmärsi olevansa hyökkäyksen kohteena.

Mies löi taskusta ottamallaan puukolla Saarista vartaloon, jonka jälkeen Saarinen kaatui selälleen maahan. Filosofi onnistui torjumaan toisen puukoniskun, sai otteen puukottajan veitsen terästä ja kaatoi miehen mukanaan maahan.

– Tilanne oli yllättävä ja uhkaava, mutta onneksi siitä selvittiin noin vähällä. Se on päällimmäisin muisto ja fiilis siitä. Siinä oli aineksia tosi vakaviinkin seurauksiin, Korhonen muistelee.

– Kun puukko osuu vatsaan, voi olla milleistä kiinni, miten pahasti siinä käy.

LUE LISÄKSI: Puukotuksesta toipuva Esa Saarinen MTV:lle: "Tuntemattomien myötätunto liikuttaa"

Tuntematon mies kaatui Saarisen päälle. Jaakko Korhonen syöksyi kiinni miehen selkäpuolelle, väänsi oikealla kädellään hyökkääjää leuasta taaksepäin ja tarttui vasemmalla kädellään miehen vasempaan käteen, jossa veitsi edelleen oli.

Korhonen huusi apua. Lähistöllä olleet henkilöt tulivat avuksi ja lopulta auttajien avustuksella veitsi saatiin hyökkääjältä pois. Samalla mies lopetti riuhtomisen.

Korhonen sai siirrettyä hyökkääjän pois Saarisen päältä ja piti tätä aloillaan, kunnes poliisit saapuivat paikalle. Tapahtuneen jälkeen puukottaja sanoi yrittäneensä tappaa Esa Saarisen.

"Jossakin suhteessa se on voinut muuttaa minua"

Jaakko Korhonen kävi tapahtumien jälkeen Kilon poliisilaitoksella kuultavana todistajana. Hän oli todistajana paikalla myös oikeudenkäynnissä.

– Olin oikeussalissa vain oman todistukseni ajan. Se on tyypillinen käytäntö, että todistajat eivät kuule, mitä muut ovat sanoneet, Korhonen sanoo.

– Minun piti kertoa, mitä tilanteessa kävi. Vastasin muutamaan kysymykseen siinä.

Korhoselle ei jäänyt tapahtuneesta traumoja.

– Jossakin suhteessa se on voinut muuttaa minua. Tilanne toi esiin halun ja kyvyn auttaa, hän pohtii.

– Kun Esa makasi maassa, puukottaja hänen päällään ja minä hänen päällään leukaa ylöspäin vääntäen ja puukko kädestä kiinni pitäen, huusin apua ja kaksi lähellä ollutta miestä tuli avuksi. Se oli tavallaan hieno hetki, että apua löytyi.

Yllättäviä tilanteita voi sattua

Jaakko Korhonen sanoo, että se, miten vaarallinen tilanne päättyy, vaikuttaa paljon siihen, miten tapahtumat kokee.

– Jos puukottaja olisi onnistunut siinä, mitä hän yritti, minun fiilikseni olisivat varmasti toisenlaiset. Minulle jäi sellainen fiilis, että kaikenlaista yllättävää ja uhkaavaa voi sattua, hän toteaa.

– Tuossa tilanteessa onnistuttiin saamaan tilanne hallintaan. Sen takia siitä ei jäänyt mieleen mitään tosi vaivaannuttavia ajatuksia.

LUE LISÄKSI: Esa Saarisen paluu luentosaliin: "Olo on hauras, mutta saan elää"

Keskeisin pelko on mennä lukkoon

Korhonen mainitsee isoksi tilanteesta mieleen jääneeksi opiksi olevan se, että kannattaa pysyä avoimena muille ihmisille ja elämälle, vaikka kohdalle sattuisikin kielteisiä tapahtumia.

– Muistan, että puukotuksen jälkeisenä päivänä en ollut huolissani siitä, miten minä itse voin: olenko shokissa tai lamaantunut. Oma fiilikseni oli se, että elämässä on paljon hyvää ja välillä tällaista tapahtuu, mutta ei saa silti mennä lukkoon, Korhonen sanoo.

– Minun keskeisin pelkoni oli se, että koska tällaista tapahtuu yliopistokampuksella, niin reaktio löisi yli, että mennään täysin suppuun, lukkoon ja sulkeudutaan. Uskon siihen, että kannattaa kuunnella ihmisiä ja olla herkkänä eikä odottaa jotain kielteistä tapahtuvan.

Presidentti Niinistö myöntää hengenpelastusmitalin "tunnustukseksi erittäin rohkeasta tai neuvokkaasta taikka hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta".

Tuoreimmat aiheesta

Esa Saarinen