Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä, ja korona-aikana monet niistä ovat saaneet uuden mökkeilyyn hurahtaneen omistajan. Mökkien ominaispiirteet eivät olekaan välttämättä vielä kaikille tuttuja. Vakuutusyhtiö LähiTapiolan huoli kohdistuu mökkien putkien kohtaloon tulevana talvena, sillä kallistuneet sähkö- ja muut lämmityskulut voivat houkuttaa laskemaan mökin lämmitystä.
LähiTapiolan korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen kehottaa yhtiön tiedotteessa varautumaan mahdollisiin putkivuotoihin, mikäli mökin lämmitystä aikoo laskea merkittävästi tulevana talvena.
– Tyypillisesti putkirikot tapahtuvat talvella, kun putket ovat jäätyneet ja pakkanen hieman lauhtuu. Mökit ovat vuotovahingoille siitä erityisen riskialttiita, ettei niillä usein käydä pitkään aikaan, jolloin vesi voi ehtiä valua pitkään. Mökeillä putket voivat myös olla yllättävän vanhoja, Vauhkonen kuvailee riskejä.
– Pahoin pelkään, että tulemme näkemään tulevana talvena paljon aiempia vuosia enemmän vuotovahinkoja, jos rakennusten lämmitystavat nyt huomattavasti muuttuvat. Toki tähän vaikuttaa se, kuinka kylmä talvesta tulee.
Lue myös: Jääkö mökkisi talveksi tyhjilleen? Tee näin, jos tönöstäsi ei löydy mitään varastamisen arvoista – "Murtomies ymmärtää, että on turha tulla sisään"
LähiTapiolan mukaan vakuutuksesta korvataan putkirikon aiheuttamia vuotovahinkoja, mutta remontti saattaa silti olla työläs, eikä mökistä välttämättä pääse nauttimaan ensi kesänä lainkaan.
1. Katkaise tyhjilleen jäävän mökin vedet
Kaikkein yksinkertaisin tapa ehkäistä vuotovahinkoja on katkaista rakennuksesta vedet aina, kun siellä ei olla. Olipa kyse sitten päivistä, viikosta tai koko talvesta.
– Joka kevät on niitä tapauksia, joissa mökille palataan ensimmäistä kertaa talven jälkeen ja huomataan vuodon tapahtuneen. Pahimmillaan rakennuksen sisään on voinut kertyä ja jäätyä kymmeniä senttejä vettä, jos se ei ole päässyt virtaamaan ulos esimerkiksi kivijalasta.
2. Muista peruslämpö, jos lasket mökin lämpötilaa
Vaikka sisätilojen lämmityksestä voi helposti tinkiä muutaman asteen energiaa säästääkseen, tulee isompia muutoksia tehdä harkiten. Erityisen tarkkana pitää olla silloin, jos mökin putkissa tai säiliöissä on vettä.
Peruslämpö ehkäisee putkien jäätymistä. Mökille sopiva peruslämpö riippuu mökin rakenteista ja vesijohtojen sijainnista, mutta yleensä peruslämpötila on Finsilvan mukaan 5-15 astetta.
LähiTapiola muistuttaa tiedotteessaan, ettei ilmalämpöpumppu riitä talvella rakennuksen ainoaksi lämmönlähteeksi, sillä sekin voi rikkoutua.
Lue myös: Vältä mökkikauppojen sudenkuopat – yksi seikka erityisen tärkeä
3. Poista vedet putkista, jos mökki jää kylmilleen
Jos tarkoituksena on katkaista mökiltä kaikki lämmitys talveksi, kannattaa vesijohtoverkko tyhjentää kokonaan. Mikäli olet epävarma, kuinka vesien kanssa pitää toimia, pyydä apua ammattilaiselta.
– Kaikilla mökeillä ei esimerkiksi välttämättä ole venttiiliä, josta tyhjennettävän veden saa helposti juoksutettua ulos. Silloin ainakin ammattilainen on hyvä kutsua paikalle, sanoo Vauhkonen.
4. Älä sulata jäätyneitä putkia itse
Mikäli palaat mökille keväällä kovien pakkasten jälkeen, ja esimerkiksi hanasta tulee vettä tavallista pienemmällä paineella, voi se olla merkki talven aikana jäätyneestä tai rikkoutuneesta putkesta. Peliä ei kuitenkaan ole vielä menetetty.
– Tärkeää on, ettei niitä yritä itse sulattaa vaan kutsuu ammattilaisen apuun. Tällöin voidaan vielä välttyä isoilta vahingoilta. Esimerkiksi avotulella tai kuumailmapuhaltimella putkia ei saa sulattaa, koska siinä voi niin vaarantaa itsensä kuin rikkoa putken. Samalla on riski, että tuli karkaa muualle rakennukseen, varoittaa Vauhkonen.
Lue myös: Tuleva talvi voi tulla mökin lämmittäjälle kalliiksi – näillä ohjeilla säästää sähköä mökin kärsimättä
Lähteet: LähiTapiola, Tilastokeskus, Finsilva