Jakob Ingebrigtsenillä kahjopäinen ME-suunnitelma – mukana myös suomalaisten menestyslaji: "Brutaali"

Jakob Ingebrigtsen murskaa 3000 metrin maailmanennätyksen hurjalla juoksulla 3:22
Jakob Ingebrigtsen juoksi Sleesian Timanttiliigan kisassa 3 000 metrin maailmanennätyksen.

Norjalaisjuoksija Jakob Ingebrigtsen uskoo pystyvänsä urallaan jopa kymmenen eri matkan maailmanennätykseen. Hänellä on nimissään nyt kolme ME-aikaa.

Ingebrigtsenin sosiaalisen median julkaisu Silesian Timanttiliigan 3 000 metrin maailmanennätyksen jälkeen nostatti kulmakarvoja.

– Kolme takana, seitsemän edessä, Ingebrigtsen vihjaisi julkaistessaan kuvan itsestään seisomassa uuden ennätysajan 7.17,55 edessä.

Pian 24 vuotta täyttävän juoksijan nimissä ovat myös harvemmin kisattavat 2 000 metrin (4.43,13) ja kahden mailin (7.54,10) maailmanennätykset.

Perjantai-iltana Ingebrigtsen juoksee 1 500 metrillä Brysselin Timanttiliigan finaalissa. Häneltä kysyttiin kisaa edeltäneessä lehdistötilaisuudessa ajatuksia siitä, mitkä ennätykset ovat hänen mielestään rikottavissa.

– Minusta on mahdollista rikkoa jokainen ennätys. Ne ovat tietysti maailmanennätyksiä syystä, koska ne ovat kaikkien aikojen parhaita urheilusuorituksia.

– Olemme kuitenkin nähneet, ei vain tänä vuonna, vaan myös viime vuonna, että kaikki eri ennätykset ovat lyötävissä. Kaiken täytyy kuitenkin olla täydellisesti kunnossa, Ingebrigtsen arvioi.

Huhut vievät Kööpenhaminaan

Kun Ingebrigtsen puhuu kymmenestä maailmanennätyksestä, hän listaa joukkoon myös puolimaratonin, maratonin ja estejuoksun ennätysten rikkomisen.

– Vie aikaa saada tilaisuus kaikissa eri lajeissa. Onneksi olen pystynyt jo rikkomaan pari ennätystä aika vähillä yrityksillä. Se on hyvä alku, Ingebrigtsen sanoo.

Hän vahvistaa, että estejuoksu kuuluu mukaan suunniteltujen lajien joukkoon. Suomalaisittain laji on tuttu ennen kaikke Jukka Keskisalon ja Topi Raitasen Euroopan mestaruuksien kautta.

– Se on brutaali laji, mutta kyse on silti juoksuvoimasta. Erilaisia tekniikoita ja taktiikoita on paljon, mutta silti peruslähtökohta on sama eli täytyy olla hyvä juoksija.

Suomalaisen Tilastopajan keräämän datan mukaan Ingebrigtsen on juossut urallaan 3 000 metrin esteissä viidesti, mutta edellinen kirjattu tulos on peräti seitsemän vuoden takaa vuodelta 2017. Hänen ennätysaikansa 8.26,81 on Norjan ennätys alle 23-, 20- ja 18-vuotiaiden sarjoissa.

Esimerkiksi 10 000 metrillä tai maratonmatkoilla Ingebrigtsen ei ole tähän asti kisannut kertaakaan. Huhut hänen osallistumisestaan sunnuntaina Kööpenhaminan puolimaratonille vellovat kuitenkin voimakkaina. Ingebrigtsenin vastaus uteluihin ei niitä vähentänyt.

– Minulla ei ole lentolippua kotiin. Kisaan [perjantaina] ensin ja mitä teen sen jälkeen, en tiedä, Ingebrigtsen vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat