Jälkiehkäisypillerit hiertävät Puolassa – hallitus turvautuu suunnitelmaan B

Puolassa konservatiivinen presidentti Andrzej Duda ja joulukuussa työnsä aloittanut hallitus vääntävät kättä jälkiehkäisyn saatavuudesta.

Kahdeksan vuotta vallassa ollut oikeistopopulistinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) heikensi naisten lisääntymisoikeuksia, ja jälkiehkäisyn saamiseksi alettiin vaatia reseptiä vuonna 2017. Nykyinen pääministeri Donald Tuskin hallitus on luvannut hellittää rajoituksia, ja se aikoi palauttaa jälkiehkäisypillerin reseptivapauden 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille naisille.

Presidentti Duda kuitenkin käytti veto-oikeuttaan. Tänään julkaistussa lausunnossa sanottiin, ettei harras katolinen ja PiS-puolueen vankka liittolainen voinut hyväksyä lakia, koska se takaisi jälkiehkäisyn saatavuuden ilman terveydenhuollon ammattilaisen valvontaa ja sivuuttaisi vanhempien roolin ja vastuun.

Lausunnon mukaan presidentti olisi valmis rajoitusten höllentämiseen, mutta vain täysi-ikäisten naisten kohdalla.

Tiukka lainsäädäntö

Pääministeri Tusk harmitteli, että Duda menetti mahdollisuutensa olla naisten puolella. Myös monet muut johtavat poliitikot ovat pahoitelleet presidentin valitsemaa linjaa.

Koska Dudan ratkaisu ei tullut hallitukselle yllätyksenä, se oli jo ilmoittanut aikovansa antaa farmaseuteille oikeuden antaa jälkiehkäisyreseptejä. Tusk kirjoitti viestipalvelu X:ssä perjantaina, että hallitus ottaa käyttöön suunnitelman B.

Jälkiehkäisypillereiden lisäksi Puolassa on kiistelty aborttilainsäädännön löyhentämisestä. Nykyisellään abortti on Puolassa laillinen vain harvoissa tapauksissa, kuten silloin, jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksesta tai insestistä tai se uhkaa äidin henkeä tai terveyttä.

Rajoitusten hellittämiseksi on jo tehty esityksiä, mutta niiden käsittely ei ole vielä alkanut.

Kouluterveydehoitaja oikoo pelkoja ja väärää tietoa ehkäisyvalmisteista 1:55
Monelle nuorelle kouluterveydenhoitaja on ensimmäinen aikuinen, jolta ehkäisystä kysytään. Terveydenhoitaja Elisa Väyrynen kertoi Viiden jälkeen-ohjelmassa, miten some voi vaikuttaa nuorten päätöksiin ehkäisystä.

Lue myös:

    Uusimmat