James Biden kongressille: Joe Bidenilla ei ole ollut mitään tekemistä yhtiöitteni kanssa

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin veli James kertoi kongressille, ettei hänen veljellään ole ollut mitään tekemistä liike-elämän toimien kanssa. Asiasta kertovat muun muassa Washington Post ja New York Times.

James Biden oli edustajainhuoneen valiokuntien kuultavana asiassa, joka liittyy republikaanien aloittamaan, Joe Bidenia koskevaan virkarikostutkintaan. Nykyinen presidentti ei veljensä lausunnon mukaan ole ollut koskaan suorasti tai epäsuorasti mukana yhtiöiden taloudellisessa toiminnassa.

– Minulla on ollut 50-vuotinen ura erilaisissa liike-elämän hankkeissa. Joe Bidenilla ei ole koskaan ollut minkäänlaista osallistumista tai suoraa tai epäsuoraa taloudellista intressiä näissä toimissa. Ei minkäänlaista, James Biden sanoi Washington Postin mukaan.

– En ole koskaan pyytänyt veljeäni toimimaan millään virallisella tavalla itseni, liikekumppaneideni tai kenenkään muunkaan puolesta.

Republikaanit ovat syyttäneet presidentti Bidenin valehdelleen poikansa Hunterin ulkomaisista liiketoimista ja hyötyneen niistä.

Toistaiseksi republikaanit eivät ole toimittaneet todisteita väitteidensä tueksi. 

Republikaanien argumentti nojaa väitteisiin, joiden mukaan Joe Biden olisi osallistunut epävirallisesti varapresidenttinä ollessaan liiketapaamisiin ja täten käyttänyt virkaansa ja sen tuomaa arvovaltaa perheensä rikastamiseksi. Washington Postin mukaan suuri osa näistä tapaamisista oli kuitenkin tehty aikana, jolloin hän ei ole ollut virassa.

– Minusta tuntuu, että kaikki tietävät virkarikostutkinnan olevan jo ohitse. Vaikuttaa, että olemme nyt vain käymässä lävitse pakollisia kuvioita, sanoi demokraattien valiokuntajäsen Jamie Raskin Washington Postin mukaan.

Tietolähteellä laajoja yhteyksiä Venäjälle

Tapauksessa nähtiin tiistaina erikoinen käänne, kun liittovaltion poliisin (FBI) tietolähteen väitettiin valehdelleen Hunter Bidenia koskevassa tutkinnassa. Syyttäjien mukaan lähteellä on merkittäviä kytköksiä Venäjän tiedustelupalveluihin ja häntä syytetään FBI:lle valehtelusta.

Lähde oli väittänyt Washington Postin mukaan, että hänellä oli tietoa presidentin ja tämän pojan korruptiosta. Näitä väitteitä pidetään ei vain valheellisina, vaan myös mahdollisesti juontavan juurensa Venäjän tiedustelupalveuihin.

Demokraatit ovat nähneet tutkinnan kostotoimena entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan nostetuista virkarikossyytteistä.

Lue myös:

    Uusimmat