Transsukupuolinen Jamie korjasi sukupuolensa 35-vuotiaana Suomessa: "Terveydenhuollon vakuuttaminen oli väsyttävää"

Kun Jamie MacDonald syntyi Kanadassa, hänen syntymätodistuksessaan luki tyttö. Nyt, 40 vuotta myöhemmin, hän elää Suomessa ja on mies. Transsukupuolinen MacDonald korjautti yhteiskunnan määrittelemän sukupuolensa vastaamaan todellista sukupuoli-identiteettiään täytettyään 35 vuotta.

Jamie MacDonald, 40, on syntyjään kanadalainen, mutta Jamie löysi tiensä Helsingin Kallioon suomalaisen äitinsä kautta. Sukupuolensa MacDonald on korjauttanut Suomessa.

– Puhuin asiasta ensimmäisen kerran lääkärille ollessani 35-vuotias, testosteronihoidot alkoivat, kun olin 37-vuotias, kertoo MacDonald MTV Uutisten haastattelussa.

MacDonald kertoo prosessin fyysisesi mieheksi muuttumisessa sujuneen hyvin. Hän arvelee, että yksi syy tähän oli hänen ikänsä.

Asiassa auttoi varmasti sekin, että MacDonald sanoo osaavansa ilmaista tunteensa kohtuullisen hyvin.

– Se, mitä minä halusin, oli linjassa prosessin vaatimusten kanssa, MacDonald sanoo.

"Olin poikatyttö, mutta se oli ihan tavallista"

Kanadassa syntynyt MacDonald ei osaa tarkalleen sanoa, milloin hän huomasi transsukupuolisuutensa.

– Lapsuudessani ja nuoruudessani ei ollut edes sanoja kuvaamaan tilannettani. Olin poikatyttö, mutta niin oli moni muukin ja se oli ihan tavallista, kertoo MacDonald nuoruudestaan.

Jamie MacDonald sanoo, että suomalainen sukupuolenkorjausprosessi toimii, mutta siinä on silti parantamisen varaa.

– Ei minulla ole valittamista, sainhan haluamani lopputuloksen, mutta prosessissa on hiottavaa, sanoo MacDonald.

Sukupuoltaan korjaavan henkilön prosessia helpottaisi, jos käyttöön otettaisiin niin sanottu tietoon perustuva suostumus (englanniksi informed consent), jossa henkilö voi itse määrittää ja valita omat hoitonsa, MacDonald täsmentää.

"Psykologiset testit ovat ongelmallisia"

Jamie MacDonald pitää esimerkiksi psykologisia haastatteluja ja testejä ongelmallisina.

– Prosessissa pyritään esimerkiksi selvittämään, onko henkilöllä masennusta tai vaikka skitsofreniaa, mutta eiväthän nämä sulje toisiaan pois.

– Ihminen voi olla sekä transsukupuolinen että skitsofreenikko tai masentunut, huomauttaa MacDonald.

Hänen mukaansa sukupuolen korjaaminen voi helpottaa masennusta, kun ihminen saa korjattua biologisen sukupuolensa ja sukupuoli-identiteettinsä vastaamaan toisiaan.

– On väsyttävää yrittää vakuuttaa toistuvasti terveydenhuollon työntekijöille, että asiat, joita kerron itsestäni, ovat totta. Minä selvisin siitä, mutta tiedän moni, joille prosessi on todella kuluttava.

MacDonaldin mukaan prosessissa on jopa surrealistisia piirteitä.

– Vaatimus sterilisaatiosta on ihmisarvoa alentava, sanoo MacDonald.

Jamie-niminen nainen

Muutos naisesta mieheksi oli monivaiheinen. Rinnakkain kulkivat juridiset ja lääketieteelliset asiat.

MacDonald pystyi vaihtamaan nimensä laillisesti miehen nimeksi vuotta ennen kuin hän sai luvan vaihtaa sukupuolimerkinnän virallisissa papereissa kuten passissa.

– Syntyi tilanne, jossa olin Jamie-niminen nainen. Siitä oli kaikenlaista haittaa ja riesaa.

Se, että sukupuoli täsmää nimessä, papereissa ja ulkonäössä on kätevää. Se säästää oudoilta tilanteilta, joihin voi joutua vaikka matkustaessaan lentokoneella.

– Onko sillä jotain väliä, istuuko lentokoneen istuimella nainen, mies vai muunsukupuolinen ihminen?

Materiaalia koomikon työhön 

MacDonald on stand up -koomikko. Hän käyttää kokemuksiaan esitystensä materiaalina.

– Prosessin aikana jouduin niin moniin kummallisiin tilanteisiin, että ilman muuta halusin käyttää niitä stand up -shown materiaalina.

MacDonald kertoo, että hän kävi läpi sukupuolenkorjausprosessin kun oli jo esiintyvä koomikko. Siksi tuntui luontevalta puhua asiasta myös yleisölle.

– Ihmiset olivat kiinnostuneita.

Toisaalta MacDonaldista oltiin myös huolissaan. Hän kertoo ihmisten miettineen, sopiiko transsukupuolinen materiaali esitettäväksi maakuntakaupungeissa.

– Tietenkin esitin sitä kaikkialla, eikä minulla ole koskaan ollut ongelmia sen suhteen.

Transsukupuolisuus mediassa

MacDonaldin arvion mukaan transsukupuolisuutta käsitellään julkisuudessa kovin kapeasti.

– Transsukupuolisten yhteisö on luova ja iloinen. Sen jäsenet tukevat toisiaan, mutta tästä puolesta ei lehdissä kirjoiteta, sanoo MacDonald.

Jamie MacDonald sanoo, että transsukupuolisuutta pidetään myös upeana eivätkä transsukupuoliset ihmiset suinkaan pidä tapaustaan ikävänä luonnonoikkuna.

– Minä kuulun tähän joukkoon.

– Olen sanonut äidillenikin, että vaikka voisin syntyä uudestaan ja aloittaa kaiken alusta, tahtoisin silti olla transsukupuolinen. Tämä elämä on opettanut minulle joitain sellaista, mitä muuten en olisi oppinut, MacDonald toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat