Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori on varovainen kommentoidessaan Valko-Venäjän vuoden 2021 jääkiekon MM-kilpailuita. Vapaavuori kiittelee Kalervo Kummolan kannanottoja ja sanoo, että on vaikea nähdä kisojen toteutuvan Valko-Venäjän oloissa.
Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) lähetti selkeän viestin Valko-Venäjälle viime viikolla. KOK sulki Valko-Venäjän olympiakomitean johdossa olevan maan presidentin Aleksandr Lukashenkan Tokion olympiakisoista ja kaikesta olympialaisiin liittyvästä toiminnasta seurauksena maan ihmisoikeusrikkomuksista.
Vasta valittu Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää ratkaisua tervetulleena. Vapaavuoren mukaan on hyvä, että erilaiset vastuullisuuskysymykset nousevat vahvemmin kansainvälisten urheilujärjestöjen agendalle.
– On hyvä ja positiivinen ilmiö, että selkeät kansainvälisen järjestelmän keskeisten arvojen vastaiset toimintamallit herättävät enemmän ja enemmän huomiota myös urheiluliikkeen piirissä, Vapaavuori sanoo MTV Urheilun haastattelussa.
Valko-Venäjän tilanne on muuttunut kaoottiseksi elokuun presidentinvaalien jälkeen. Lukashenka valittiin jatkokaudelle vilpillisissä vaaleissa, mikä on aiheuttanut laajoja mielenosoituksia maassa. Mielenosoittajien väkivaltainen kohtelu on herättänyt rajua arvostelua eri puolilla.
LUE MYÖS: Paine jääkiekon MM-kisojen siirtämiseksi kasvaa: "Tältä osin linjamme on selvä"
LUE MYÖS: Suomi kokoaa EU-maiden yhteistä vetoomusta Valko-Venäjän MM-kisojen vuoksi – ministeri Annika Saarikolta kehuja Kalervo Kummolan toiminnalle
Valko-Venäjän ihmisoikeusloukkaukset ovat nostaneet valokeilaan ensi kevään jääkiekon MM-kilpailut. Turnaus pitäisi pelata puoliksi Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä ja puoliksi Latvian pääkaupungissa Riiassa.
Muun muassa Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) varapuheenjohtaja Kalervo Kummola on sanonut, ettei kiekkokisoja pitäisi viedä Minskiin maan tilanteen vuoksi. Myös urheiluasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) on ollut asiassa Kummolan linjoilla.
IIHF on kuitenkin puheenjohtajansa Rene Faselin suulla pitänyt toistaiseksi kiinni Valko-Venäjän kisaisännyydestä. Vapaavuori ei halua vastata siihen, pitäisikö kisat siirtää pois ihmisoikeuksia rikkovasta maasta.
– Ei ole minun tehtäväni ottaa Kansainvälisen jääkiekkoliiton puolesta kantaa, Vapaavuori sanoo.
– Kummolan ja urheiluministerin lausunnot ovat olleet ryhdikkäitä ja niihin on helppo yhtyä, ja myös Kansainvälisen olympiakomitean ulostulo. Tästä kaikesta seuraa se, että on vaikea nähdä, että näissä oloissa lätkän MM-kisoja voitaisiin Minskissä pitää.
Faselin ydinviesti on ollut, ettei politiikkaa ja urheilua pidä sekoittaa keskenään, eikä kisojen siirrolle näin ole perusteluita. Vapaavuoren mielestä politiikan ja urheilun erottaminen on vaikea aihe.
Urheilijoiden näkökulmasta politiikka ja urheilu pitäisi hänestä pystyä pitämään niin erillään toisistaan kuin mahdollista. Toisaalta urheilijoille tulisi taata mahdollisuus osallistua halutessaan keskusteluun.
– Urheilijat ovat mukana tavoitellakseen maailman huippua ja omia rajojaan, kilpaillakseen muiden kanssa korkeimmasta mahdollisesta menestyksestä ja kunniasta. On hirveän tärkeä pystyä suojaamaan heitä tämän tyyppiseltä keskustelulta.
Järjestelmätasolla keskustelu on Vapaavuoren mielestä ”välillä vähän kaksinaismoralistista”. Hän huomauttaa, että kisoja myönnettäessä saatetaan perusteluina käyttää niiden positiivista vaikutusta järjestäjämaalle.
– Samaan aikaan saatetaan käyttää poliittisia perusteluita kisojen myöntämiselle ja samaan aikaan saatetaan sanoa, että ei voida käyttää poliittisia perusteluita, kun mietitään, oliko kisat myönnetty oikeaan paikkaan.
Vapaavuoren mielestä onkin kohtuutonta, että urheilulta vaaditaan erityyppisiä linjanvetoja kuin mitä valtiot esimerkiksi kauppapolitiikassa tekevät.
– Ajattelutapa, että kauppaa käydään, mutta urheilla ei voi, tuntuu vieraalta.
Toisaalta urheiluliikkeen pitää Vapaavuoren mukaan olla samassa rintamassa, kun johonkin kansainvälisesti halutaan vaikuttaa.
Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori on torstaina Tulosruudussa Antero Mertarannan Viikon vieras -haastattelussa.