Nuorena menehtynyt yritysjohtaja jätti koko omaisuutensa työtovereilleen.
Ystävät löysivät Janne Niskan kuolleena kotoaan torstaiaamuna vuosi sitten 27. helmikuuta 2014.
Vielä kuolemaa edeltävänä iltana jääkiekko-ottelussa ja Within Temptation -yhtyeen konsertissa viihtyneen Niskan kuolema oli järkytys: hän oli 38-vuotias eikä sairastanut mitään pitkäaikaissairautta.
Ensimmäisenä Niskan kuolemasta kertoi Pekkaniska oy:n silloinen toimitusjohtaja Jarkko Järnbäck yrityksen nettisivuilla. Janne Niska oli siirtynyt Pekkaniskan hallityksen puheenjohtajaksi vuonna 2009, kun yrityksen perustanut isä Pekka Niska oli saanut sairaskohtauksen.
Janne Niska omisti nostureita ja trukkeja vuokraavasta Pekkaniskasta 87 prosenttia. Lisäksi hän oli perustanut nostolava-autoja vuokraavan Janneniska oy:n ja tuuli- ja aurinkovoimapalveluita tuottavan JN Windpower Services -yrityksen.
Jos Janne Niskan kuolema tuli yhtäkkiä, yllättäviä olivat myös sitä seuranneet tapahtumat.
Omaisuus työtovereille
Yksin asunut ja perheetön Janne Niska testamenttasi koko miljoonaomaisuutensa yritystensä toimivalle johdolle eli lähimmille työkavereilleen. Verohallinnon mukaan vastaavat tapaukset ovat hyvin harvinaisia.
Suomen rikkaimpiin kuulunut Niska tiesi, että hänen yhtiöidensä osakkeista olisi joutunut maksamaan mittavaa perintöveroa ja hän testamenttasi yrityksensä perineille henkilökohtaisen omaisuutensa, jotta perijät selviäisivät veroista.
– Janne halusi, että jokaisen yrityksen toimiva johto perii vain sitä yritystä, jossa oli palveluksessa hänen kuollessaan, selitti yksi perijöistä, Ville Karkkolainen, Ilta-Sanomissa pian testamentin julkistamisen jälkeen.
– Hän on katsonut jako-osuudet niin, että yritysten päätöksenteko pysyy pienessä piirissä ja että tällainen perheyritysmäinen toiminta ja joustavuus päätöksenteossa voidaan edelleen säilyttää.
Omaisuuden testamenttaaminen työtovereille käy muutenkin yksiin sen kanssa, miten ystävät luonnehtivat Niskaa.
Jo ennen, kun tieto testamentista selvisi, Pekkaniska oy:n viestintäpäällikkö Kaisa Huhtaniemi kertoi haastatteluissa Niskan korostaneen, että yritys on yhtä kuin työntekijänsä ja menestyy henkilökuntansa ansiosta.
– Hän ei koskaan ottanut kredittiä mistään. Hänellä oli yritykset ystäviä täynnä.
Testamentti valmiina
Karkkolainen kertoi Iltalehdelle kuulleensa jälkikäteen, että testamentti oli tehty vuosia sitten ja että sitä oli muutettu aina tarpeen vaatiessa. Hän ei ollut kuitenkaan kertonut siitä eläessään.
Omaisuuden perivät Ilta-Sanomien mukaan Pekkaniskan silloinen toimitusjohtaja Jarkko Järnbäck, varatoimitusjohtaja, talousjohtaja ja viestintäpäällikkö, Janneniskan toimitusjohtaja Joni Alasaari, turvallisuuspäällikkö ja asiakaspalvelupäällikkö, JN Power Servicesin toimitusjohtaja Ville Karkkolainen sekä yksi lapsuudenystävä, jolla ei ollut kytköstä yrityksiin.
Jannen isä Pekka Niska pysyi perinnönjaon jälkeenkin perustamansa yrityksen omistajakunnassa.
Pekka Niska toipui vuonna 2009 saamastaan sairaskohtauksesta, muttei ei kuitenkaan enää palannut yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi poikansa kuoleman jälkeen. Puheenjohtajaksi nousi entinen toimitusjohtaja Jarkko Järnbäck.
Katse oli tulevaisuudessa
Vielä vuonna 2002 Janne Niska kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että ”syö miestä” vastata puhelimeen ”tässä Janne Niska Pekka Niskalta”, kun hänellä oli jo oma yritys.
Myöhemmin Niska perusti myös toisen yrityksen ja johti Pekkaniska oy:n hallitusta. Isän toive siitä, että poika tekee itse jotain ja tuntee sen omakseen isäänsä kopioimatta, ehti toteutua jo kauan ennen tämän kuolemaa.
Janne Niskalla oli paljon suunnitelmia ja tavoitteita yritysten toiminnan kehityksestä ja hänen nähneen potentiaalia esimerkiksi tuulivoimaloiden huollossa. Hevimusiikin suurena ystävänä Niska oli myös suunnittelemassa hevilevyä ja -konserttia, joiden tuotto olisi mennyt Lastensairaalan hyväksi.
Janne Niskan kuolinsyy ei koskaan tullut julkisuuteen.