Esiintymisjännitys on luonnollista, mutta jos jännittäminen aiheuttaa kohtuutonta tuskaa ja ahdistusta, apua voi hakea terapiasta.
– Me kaikki jännitämme. Se on yleinen piirre ihmisessä, että uudet tilanteet jännittävät, psykoterapeutti Mikko von Bruun sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.
Voimakas esiintymisjännitys kuuluu kuitenkin ahdistushäiriöiden joukkoon.
– Silloin me olemme sellaisessa häiriökentässä, jota ei pidetä ihan normaalina, koska se aiheuttaa niin monenlaista psyykkistä tuskaa ja kipua ihmiselle.
Jännitystä ei voi piilottaa, mutta sitä voi lievittää. Esimerkiksi puheen pitämistä voi harjoitella etukäteen.
– Voidaan harjoitella ja voidaan jäsentää se puhe hyvin, mutta sitä jännitystähän me emme saa pois. Ainoa keino silloin, jos häiriötila on kovin laaja ja vakava, on että hakeutuu terapiaan: ryhmäterapiaan tai yksilöterapiaan.
Esiintymisjännitystä voidaan myös lääkitä esimerkiksi pulssia alentavalla lääkityksellä tai ahdistuksen hoitoon tarkoitetuilla rauhoittavilla lääkkeillä, mutta se ei ole Bruunin mielestä paras ratkaisu.
– Silloin kun olemme häiriötilassa, paras yhdistelmä on se, että lähtee terapiaan ja suostuu näkemään sen, että olen jännittäjä, ja se on ainoa tapa päästä siitä eroon.
Mistä esiintymisjännitys johtuu? Miksi jännitysoireita on niin vaikea hallita? Katso koko lähetys!