Pohjois-Savossa paljastunut salametsästysvyyhti on poliisin mukaan Suomen rikoshistoriassa poikkeuksellinen. Tekojen taustalta on paljastunut petopolitiikkaan turhautumista, välinpitämättömyyttä ja "jännityksen" hakua.
Suurpetojen ja rauhoitettujen lintujen luvattomista tapoista epäillään Pohjois-Savossa yli kahtakymmentä henkilöä. Tutkinnan yleisjohtaja, rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo, että jännitysmetsästys on noussut motiivina esiin heidän kuulusteluissaan.
– Kyllä he ovat tienneet, mitä he ovat tehneet, Pohjolainen sanoo STT:lle.
– Kiinnijäämisriskiä on pidetty ihan olemattomana. Ihan yleisesti lain kielloista ja käskyistä ei ole välitetty.
Pohjolainen kuvaa epäiltyjä tekijöitä yksittäisistä metsästäjistä koostuvaksi ryhmittymäksi. Mikään metsästysseura ei liity kokonaisuuteen.
Rikoksesta epäillyt ovat Pohjolaisen mukaan pääosin työssäkäyviä tai eläkkeellä olevia ihmisiä. He ovat antaneet jännitysmetsästyksen lisäksi laajan kirjon muita syitä toiminnalleen, alkaen tyytymättömyydestä Suomen petopolitiikkaan ja lupamääriin.
Lue myös: Ministeriö: Lappeenrannan koirasudet poistettava luonnosta – uhkaavat Suomen susikantaa
"Tiedossani ei Suomen rikoshistoriassa ole vastaavaa"
Epäillyt rikokset ovat ajoittuneet vuosille 2020–2023 ja sijoittuneet pääosin Lapinlahden kunnan alueelle. Pohjolainen kuvailee tutkittavaa metsästysrikoskokonaisuutta laajuudeltaan poikkeukselliseksi.
– Minun tiedossani ei Suomen rikoshistoriassa ole vastaavaa, mikä kohdistuu suurpetoihin, Pohjolainen sanoi STT:lle.
Viranomaiset pääsivät epäillyn salametsästyksen jäljille viime syksyllä Kainuussa suoritetun erävalvonnan yhteydessä. Tuolloin Metsähallituksen erävalvonta ja Kainuun rajavartiosto alkoivat epäillä, että hirviä oli ammuttu Puolangalla yli pyyntilupien. Kyseisen tutkinnan yhteydessä saatiin viitteitä siitä, että Lapinlahden alueella olisi tapettu suurpetoja luvatta.
Lapinlahden-tutkinnassa on ollut tutkintavankeudessa kahdeksan ihmistä. Yksi on yhä vangittuna.
Epäiltyjä rikollisia tekoja on toistaiseksi tullut ilmi kymmeniä. Kaadetuksi on tullut esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen seurannassa ollut Unna-niminen naarassusi. Tapettujen lintujen joukossa on ollut muun muassa luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettuja joutsenia ja haukkoja.
Tutkintakokonaisuuteen kuuluu epäiltyjä törkeitä metsästysrikoksia ja niiden yrityksiä, perusmuotoisia metsästysrikoksia, törkeitä laittoman saaliin kätkentöjä sekä luonnonsuojelu- ja ampuma-aserikoksia.