Savon salametsästysvyyhdissä jo miltei 30 epäiltyä – poliisi epäilee miesten ampuneen Unna-suden ja yhteensä ainakin kymmenen suurpetoa

salametsastajat
Poliisi epäilee salametsästäjien kaataneen tai yrittäneen kaataa kaikkia Suomen suuria maapetoja. MTV
Julkaistu 29.04.2023 12:35

Salla Laurila

Itä-Suomen poliisi epäilee tässä vaiheessa esitutkintaa miltei 30 ihmisen osallistuneen erilaisiin salametsästyksiin Lapinlahden ja Varpaisjärven alueella.

Parikymppisistä eläkeikäisiin koostuvaa miesjoukkoa epäillään erilaisista metsästysrikoksista Pohjois-Savossa. Poliisi tiedotti muutama viikko sitten tutkivansa poikkeuksellista metsästysvyyhtiä, jossa metsästysjoukon epäillään kaataneen tai yrittäneen kaataa kaikkia Suomen suuria maapetoja sekä muun muassa rauhoitettuja lintuja.

Tapettuja suurpetoja tiedetään tällä hetkellä olevan ainakin kymmenen.  

– Mikä tulee olemaan lopullinen määrä, selvinnee kevään ja kesän aikana. Nyt on sitä mahdotonta edes arvioida, rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kommentoi.

Esimerkiksi Luken pantaseurannassa olleen Unna-suden uskotaan tulleen metsästäjien uhriksi.

Unna-suden turkki pöydällä, vieressä mitta.Tämä takavarikoitu turkki on tunnistettu Unna-sudelle kuuluvaksi.Poliisin esitutkintamateriaali.

Epäiltynä yhdistysaktiiveja

Tutkittavien rikosten joukossa on törkeitä metsästysrikoksia, metsästysrikoksia, ampuma-aserikoksia, luonnonsuojelurikoksia sekä törkeitä laittoman saaliin kätkemisrikoksia.

Rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen kertoo, että epäiltyjen määrä on kasvanut tutkinnan edetessä.

– Kyse on useammasta tapahtumasta, joissa osassa on ollut mukana muutama ja osassa jopa useita kymmeniä henkilöitä. Epäiltyjen määrä on tässä vaiheessa jo lähempänä 30:tä. Epäiltyjä on tullut esitutkinnan aikana lisää.

Poliisi vangitsi kaikkiaan kahdeksan epäiltyä maaliskuun lopussa tapaukseen liittyen. Käräjäoikeuden vangitsemistiedoista ilmenee, että epäillyt rikokset sijoittuvat vuoden 2020 lopusta vuoden 2023 kevääseen saakka.

Yksi epäillyistä on edelleen vangittuna.

Suurin osa epäillyistä asuu Lapinlahdella. MTV:n tietojen mukaan epäiltyjen joukossa on henkilöitä, jotka toimivat erilaisissa metsästykseen liittyvissä yhdistyksissä. Lisäksi yksi vangittuna olleista epäillyistä toimii kotikuntansa kunnanvaltuutettuna.

Poikkeuksellinen rikoskokonaisuus

Tutkinta lähti liikkeelle, kun Kainuun rajavartiosto yhdessä Metsähallituksen erätarkastajien kanssa paljasti viime syksynä Kainuussa hirvieläimiin liittyvän salametsästystapahtuman. Rajavartioston tutkinnan perusteella oli syytä epäillä, että suurpetoja on yritetty tappaa Pohjois-Savon alueella.

Susi, ahma, ilves, karhu, joutsen ja haukkalinnut kuuluvat ainakin laittomien kaatojen joukkoon. Tutkinnan alkuvaiheessa poliisi on keskittynyt selvittämään suurpetoihin liittyviä metsästysrikoksia. Lopullinen tapettujen eläinten lajikirjo selviää esitutkinnan aikana.

Osana tutkintaa poliisi on takavarikoinut metsästäjiltä eläinten osia tai muuta materiaalia.

– Ruokavirastossa on erinäinen määrä näytteitä tutkittavana. Pyrimme selvittämään, mistä eläimistä on ollut kyse. Lisäksi lintuihin liittyvää lajitunnistusta tehdään Kuopion luonnontieteellisen museon kanssa.

Ilveksen turkki pöydällä, vieressä mitta.Salakaatajien uskotaan tappaneen ainakin kymmenen suurpetoa. Kuvassa on takavarikoitu ilveksen turkki.Poliisin esitutkintamateriaali.

Poliisin mukaan tutkinnassa oleva rikoskokonaisuus on poikkeuksellinen.

– Vastaavaa ei ole aiemmin tutkittu Itä-Suomen poliisissa enkä tiedä onko tutkittu muuallakaan Suomessa.

– Viranomaisena toivon, että julkinen keskustelu asiasta ei lopu tähän. Salametsästyksellä on vuosikymmenten historia, siitä asti, kun suurpedot tulivat rauhoituksen piiriin. On turha sanoa, ettei vastaavaa tapahtuisi muualla. Eurooppalaiset keskeiset suurpetotutkijat ovat sitä mieltä, että suurpetojen laiton tappaminen on merkittävin uhka eläinten kantojen selviämiseen monilla alueilla.

Pohjolainen muistuttaa, että mikäli epäillyt myöhemmin todetaan oikeudessa syyllisiksi, heille koituu maksettavaksi runsaat korvaukset. Esimerkiksi ahman tappamisesta maksettava maksimikorvaus valtiolle on jopa 16 500 euroa ja karhun 15 500.

Video 19.9.2020: MTV Uutiset Live vietti yön susien reviirillä – "Susi on Suomen vihatuin eläin"  

4:42img

Lue myös: ”Jännitysmetsästys” yksi motiivi Pohjois-Savon salakaatovyyhdissä – ”Kyllä he ovat tienneet, mitä he ovat tehneet”

Susi söi 4-vuotiasta Jalo-koiraa elävältä, metsästäjä ampui nälkäistä susilaumaa kohti – tapauksessa törkeää metsästysrikosta tutkiva viranomainen: "Ne tekee pahaa jälkeä hyvin nopeasti"

Susista levitetään Suomessa virheellistä tietoa – Luonnonsuojeluliitto: Ajatus raakuudesta perustuu lastenkirjojen tarinoihin

Susien hoitosuunnitelma julki: Susien sietämistä edistettävä ja laittomaan metsästykseen puututtava – susia on nyt hieman enemmän kuin viime vuonna

Turun seudulla tapahtui 1880-luvulla jotain, mikä vaikuttaa yhä ihmisen ja suden väleihin – kauhua kylväneet sudet saalistivat ja tappoivat yhteensä 22 lasta

MTV Uutiset vietti yön susien reviirin ytimessä Pohjanmaalla – "Susi on Suomen vihatuin eläin"

Tuoreimmat aiheesta

Metsästysrikokset