Japanissa on herännyt kiivas kiistely maan ensimmäisestä ylitöiden rajoittamiseen tähtäävästä suunnitelmasta.
Japanin pääministeri Shinzo Aben johtama työryhmä esittää, että ylitöiden maksimimäärä rajattaisiin sataan tuntiin kuukaudessa. Pääministerin mukaan kyseessä on "historiallinen askel kohti muutosta japanilaisten tavassa ajatella työtä".
Ylityötaakan alla murtuvista työntekijöistä huolestuneet ovat soimanneet suunnitelmaa tuoreeltaan surkeaksi. Muun muassa työntekijäin lakimiesten liitto kutsuu sadan tunnin ylityörajaa liian suureksi ja mahdottomaksi tukea.
– Aivan sama, kuin tuettaisiin ylityörajaa, joka on hengenvaarallinen, sanoo liiton johtaja Ichiro Natsume.
Yritys määrittää rajan
Japanissa ei koskaan aiemmin ole rajattu kuukausittaista ylityömäärää tai esitetty tällaista rajaa rikkoville työnantajille sanktioita. Japanin suurimman yritysjärjestö Keidanren ja suurimman ammattiliittojen järjestön Rengon laatimassa suunnitelmassa ylitöiden virallinen maksimimäärä on 45 tuntia kuussa. "Kiireisenä aikana" yritysten olisi kuitenkin mahdollista teettää sen mukaan jopa sata ylityötuntia kuussa. Käytännössä aikojen kiireellisyyden määrittelisi kunkin yrityksen johto.
Työlakien uudistuksia odotetaan tänä vuonna.
Sairauskohtauksia ja itsemurhia
Kohtuuton työtaakka aiheuttaa Japanissa terveysongelmia ja kuolemia. Työpaineita ja loppuunpalamista syytetään sadoista kuolemaan johtaneista sairauskohtauksista ja itsemurhista vuosittain. Ylitöitä on kutsuttu jopa Japanin kansalliseksi terveyskriisiksi.
Japanilaisyritykset voivat edellyttää vakituisilta työntekijöiltään paljon ylitöitä tavallisen 40 tunnin työviikon päälle, ja ylityöt nähdään osoituksena sitoutumisesta työnantajaan.
Lokakuussa julkaistun Japanin hallituksen virallisen raportin mukaan yli viidenneksellä japanilaisyrityksiä on työntekijöitä, jotka ovat vakavassa kuolemanvaarassa ylitöiden takia. Raportti oli ensimmäinen Japanin hallinnon virallinen julkaisu aiheesta.
Hallitus taipui toimiin sen jälkeen, kun japanilainen suuri mainostoimisto Dentsu joutui ylityökuoleman aiheuttaman skandaalin kouriin viime vuonna. Yhtiön nuori työntekijä riisti henkensä tehtyään jatkuvasti yli sata tuntia ylitöitä kuussa. Skandaali johti paitsi Dentsun johtajan eroon myös laajaan keskusteluun ylityökuolemista Japanissa.