Japanissa tehtiin merkittävä löydös hedelmöitystutkimuksessa – tulevaisuudessa vanhemmat voisivat valita kumpaa sukupuolta alkio on: "Menetelmän eettisyyttä tulisi pohtia tarkkaan"

AOPsperma
Julkaistu 14.08.2019 22:41

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Hiroshiman yliopiston solututkimuksissa on tehty merkittävä löydös, joka mahdollistaa hedelmöitettävän alkion sukupuolen valitsemisen hedelmöitystä tehdessä, kertoo The Independent.

Hiroshiman yliopiston tutkijat ovat kehittäneet kemikaalin, jonka avulla he ovat pystyneet erottamaan, mitkä siittiöt sisältävät X-kromosomeja ja mitkä Y-kromosomeja.
Kemikaalia sekoitetaan hedelmöityskäytössä olevaan spermaan.

X-kromosomi tunnetaan "naiskromosomina" ja Y-kromosomi "mieskromosomina".

"Nais-sperman" siittiöiden liike hidastuu ja "mies-spermassa" se nopeutuu

Kemikaali vaikuttaa spermaan lisättynä siten, että X-kromosomin sisältävät sperman siittiöt hidastuvat ja Y-kromosomin sisältävien siittiöiden liike nopeutui.

Menetelmää testattiin hiirillä ja sillä pystyttiin tuottamaan alkioeriä, jotka naiskromosomia sisältävällä spermalla hedelmöitettäessä olivat 81 prosentin varmuudella naisia ja mieskromosomia sisältävällä spermalla 90 prosentin varmuudella miehiä.

Prosessi on tutkijoiden mukaan yksinkertainen ja edullinen, eikä vahingoita DNA:ta.
He väittävät testanneensa menetelmää jo karjaeläimillä tuottaakseen toivotun sukupuolen karjaa, mutta eivät ole julkaisseet vielä tämän tutkimuksen tuloksia.

Tohtori Peter Ellis Kent Schoolin yliopistosta sanoo Independentille, että japanilaistutkijoiden tekemät löydökset ovat merkittäviä. 

– Tämä tutkimus vahvistaa väittämän siitä, että spermasoluissa on tuntomerkkejä, joista pystytään päättelemään, kumpaa kromosomia ne kantavat. Tämän tyyppistä tuntomerkkiä on etsitty pitkään, mutta tuloksetta, hän sanoo.

Etiikka puhuttaa

Lapsettomuushoitoja läpi käyvät voisivat tämän tekniikan avulla tulevaisuudessa saada mahdollisuuden valita, kumpaa sukupuolta hedelmöitettävä alkio on. Tämä on kuitenkin moraalisesti arveluttavaa.

– Huolimatta siitä, että tämä on erittäin merkittävä löydös, olisi tämän testaaminen ihmisillä hyvin kyseenalaista. Menetelmän eettisyyttä tulisi pohtia tarkkaan, sanoo johtavana tutkijana toimiva tohtori Masayuki​​​​​​​ Shimada.

Tuoreimmat aiheesta

Japani