Kahta Jari Aarnion entistä alaista syytetään oikeudessa törkeästä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa. Syyttäjän mukaan entiset poliisimiehet valehtelivat Aarnion suuren huumejutun oikeudenkäynnissä Aarnion hyväksi. Syyttäjä ja alaiset ovat asiasta edelleen eri mieltä.
Alaiset itse kiistävät jyrkästi syyllistyneensä rikokseen, tai valehdelleensa, vaikka he kertoivatkin niin sanotun "tynnyrijutun" oikeudenkäynneissä joistain Helsingin huumepoliisin toimintatavoista samansuuntaisesti kuin Aarnio. Aarnion puheet todettiin hovissa palturiksi.
Syyttäjä vaatii alaisille ehdollisia vankeusrangaistuksia, toiselle seitsemää kuukautta ja toiselle viittä.
Tapausta alettiin ruotia Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona, ja käsittely jatkuu vielä ensi viikolla. Miehet ovat pitäytyneet aiemmin antamissaan lausunnoissa myös nyt alkaneessa oikeudenkäynnissä.
Liittyy Aarnion huumejuttuun
Jutun taustat juontavat juurensa vuosien taakse, niin sanotun "tynnyrijutun" oikeudenkäyntiin, jonka päätteeksi Aarnio tuomittiin 10 vuoden vankeuteen muun muassa useista törkeistä huumausainerikoksista.
Tuomion mukaan Aarnio oli Helsingin huumepoliisin pomona järjestellyt Suomeen huumeita rikoskumppaneiden kanssa. Kyse oli Hollannista tuoduista hasistynnyreistä.
Jo aiemmin Aarnio oli tuomittu kolmeksi vuodeksi vankilaan Trevoc-jutussa, sillä hänellä oli kaksoisrooli seurantalaitteita myyneessä yrityksessä ja niitä ostaneessa Helsingin huumepoliisissa. Kuviossa oli mukana myös United Brotherhood -jengin silloinen pomo.
Tynnyrijutun tuomio jäi lainvoimaiseksi vuonna 2019.
1:24
Prepaid-puhelimet keskiössä
Suuren ja pitkään jatkuneen huumeoikeudenkäynnin keskeisenä näyttönä olivat prepaid-puhelinliittymät, joita Aarnio oli käyttänyt apuna huumerikoksissa.
Niiden jäljille päästiin, kun KRP löysi hasislastien junailussa käytettyjä liittymiä, jotka paikantuivat säännöllisesti Helsingin Pasilaan.
Ennen Aarnion henkilöllisyyden selviämistä puhuttiin "Pasilan miehestä", joka oli mukana huumeliigassa.
Sitten selvisi, että Pasilan mies olikin Helsingin huumepoliisin pomo.
Aarnion kannalta raskauttavaa oli, että puhelimet olivat paikantuneet hänen kotinsa läheisyyteen ja muutenkin hänen liikkeidensä mukaan. Muun muassa poliisin kulunvalvontatietojen avulla Aarnion liikkeitä saatiin lopulta varmistettua ja yhdistettyä liittymiin, usein minuutin tarkkuudella.
Lue myös: Rikospaikan erikoishaastattelu vankilasta: Ex-rikollispomo Keijo Vilhunen vakuuttaa olevansa nyt vankilassa viimeistä kertaa
Aarnio ja alaiset selittivät puhelinten käyttöä
Oikeudessa Aarnio selitti häneen yhdistettyjä prepaid-liittymiä sillä, että kyse oli huumepoliisin käyttämistä tietolähdepuhelimista. Niillä pidettiin yhteyttä alamaailmaan, ja niitä käyttivät myös muut poliisit. Kyse oli Aarnion mukaan laillisesta tietolähdetoiminnasta.
Aarnion mukaan puhelimet kulkivat hänen ja muiden poliisien mukana, ja niitä säilytettiin Helsingin Pasilassa sijainneessa poliisin salaisessa sivukonttorissa, Edenissä.
Eden sijaitsi Aarnion kodin liepeillä, mikä Aarnion mukaan selitti puhelinten paikantumisen alueelle.
Oikeuteen todistajiksi marssitettiin Aarnion entisiä kollegoita, joista osa kertoi asioista samalla tavalla.
Alaisten mukaan Helsingin huumepoliisilla oli tietolähdepuhelimia Edenissä, ja niitä käytiin aika ajoin tarkastamassa tai muuten viemässä ja hakemassa. Alaisten mukaan puhelimia käytiin käsittelemässä kuitenkin vain silloin, kuin piilokonttorilla ei ollut muita.
Tämä siitä syystä, että puhelimet haluttiin pitää salassa piilokonttorin muilta käyttäjiltä.
Piilokonttori ei ollut Aarnion huumetutkijoiden käytössä, vaan siellä toimi poliisin salainen tarkkailuryhmä.
Hovioikeus: Kertomukset eivät pitäneet paikkaansa
Alaistenkin väitteitä kyseenalaistettiin. Kukaan tarkkailuryhmän jäsenistä ei ollut koskaan nähnyt Aarnion puhelinrinkiin kuuluneita henkilöitä konttorilla tai tiennyt konttorilla väitetysti säilytetyistä puhelimista.
Miehet kertoivat käyneensä siellä salaa, mutta katutasossa sijainneeseen konttoriin ei edes nähnyt ulkoa päin. Ikkunat oli peitetty.
Lopulta jutun hovioikeusvaiheessa lyötiin pöytään todisteita, joiden mukaan osa alaisista oli kertonut puhelimien käytöstä jutun kannalta keskeisinä päivinä, vaikka kulunvalvontatietojen mukaan kyseiset henkilöt olivat olleet itse poliisin tiloissa Pasilassa samaan aikaan, kun liittymiä oli käytetty Pasilan ulkopuolella.
Hovioikeus totesi kaiken esitetyn näytön valossa, etteivät kaikki Aarniota tukeneet kertomukset voineet pitää paikkansa.
Hovioikeus piti myös ylipäätään epäuskottavina Aarnion ja alaisten väitteitä siitä, että poliisin tietolähdetoiminnassa olisi pidetty jostain syystä yhteyttä hollantilaisiin prepaid-liittymiin.
Lue myös: Jari Aarnio kertoo MTV:lle elämästään vapaudessa: "Minulla on erittäin paljon työtarjouksia"
Velvollisuus puhua totta
Viranomaiset ja syyttäjä ovat nyt tarttuneet näihin puheisiin.
Todistajana kuulluilla alaisilla oli lakiin perustuva velvollisuus puhua oikeudessa totta. Syyttäjä lähtee siitä, että yrittivät puheillaan tukea Aarnion kertomuksia syystä tai toisesta.
Syytettynä on kaksi miestä, jotka ovat kiistäneet jyrkästi rikoksen. Puolustuksen mukaan he eivät ole valehdelleet oikeudessa.
Toista syytetään pelkästään puhelimiin liittyvistä puheista. Toinen oli syyttäjän mukaan puhunut lisäksi palturia menemisistään Hämeenlinnaan ja Haagaan, minne Aarnion puhelimet olivat aikanaan paikantuneet.
Alainen ei muistanut näille käynneilleen tarkkoja päiviä, mutta kuitenkin muisti mahdollisesti olleensa kyseisissä paikoissa ja pitäneensä hallussaan Aarniolta saatuja yhteydenpitopuhelimia. Miehen mukaan Aarnio oli se, joka väitti käyntien tapahtuneen tiettyinä päivinä, ei hän itse.
Lue myös: Jari Aarnio rennon oloisena julkisuuteen ensi kertaa vankilasta vapautumisensa jälkeen: "Teot, mistä minut on tuomittu, koskevat työtäni"
Puolustus: Ei syytä valehdella Aarnion puolesta
Keskiviikkona käräjäoikeudessa miehet kertoivat, etteivät tienneet mitään Aarnion rikollisista puuhista tapahtumien aikaan. Molemmat vetosivat siihen, ettei heillä ole mitään syytä valehdella Aarnion hyväksi.
Syyttäjä huomautti, että toinen miehistä on jo aiemmin saanut lainvoimaisen rikostuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta, sillä hän teki luvatonta tarkkailua Aarnion piikkiin vuonna 2016.
Aarnio oli tuolloin tuomittu Trevoc-jutussa vankilaan ja menettänyt työnsä. Hän pyysi entistä alaistaan silti tarkistamaan, tarkkaileeko kukaan hänen asuntoaan Pasilassa. Alainen totteli ja selvitti asiaa työajallaan.
Alainen on selittänyt tätä sillä, että Aarnio pyysi apua, koska pelkäsi ammattirikollisia ja toimittajia. Miehen mukaan hän auttoi Aarniota esimiehensä pyynnöstä, Aarnion rauhoittelemiseksi.
Poliisimies sai Aarnion auttamisesta rikostuomion, mutta myös kenkää poliisista. Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen, mutta se ei muuttunut. Hän myös riitautti irtisanomisen, mutta hallinto-oikeus piti sen voimassa.
Syyttäjän mukaan aiempi rikostuomio on merkki siitä, että mies oli valmis rikkomaan velvollisuuksiaan Aarnion hyväksi. Mies kiistää, että jutulla olisi mitään tekemistä nyt käsiteltävän asian kanssa.
Mies ennätti tehdä pitkän virkauran ennen oikeudenkäyntipuheisiin liittyvää sotkua. Myöskään toinen miehistä ei enää työskentele poliisina. Hänelläkin on taustallaan pitkä ura poliisina.
Oikeudenkäyntiä varten on varattu useampi päivä, ja oikeudessa tullaan kuulemaan vielä esimerkiksi henkilöitä, joiden väitettään käyneen piilokonttorin puhelimilla.
10:20