Suomen menestykselle perinteisen parisprintissä on odotettavissa jatkoa myös Pekingin olympialaisissa. Kultamitalisaumat ovat olemassa naisten kisan ohella myös miesten puolella.
Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki? Kaksi ensimmäistä näytti pelaavan itsensä sunnuntain viestissä ulos, ja viestin jo ratkettua maaliin kuudentena himmaillut Mäki on noussut vahvimmaksi ehdokkaaksi Iivo Niskasen parisprinttipartneriksi.
Hakolan kunto on ollut erittäin heikko olympialaisissa, ja skiathlonissa sekä 15 kilometrillä urakoinut Hyvärinen näytti eväänsä syöneeltä viestin kolmososuudellaan.
Nyt näyttääkin siltä, että valmennusjohdon on valittava hurjavireisen Niskasen pariksi Mäki – ikään kuin vähiten heikkona vaihtoehtona.
– Kyllä se vähän niin on. Alun perin ajatus oli, että Hakola olisi siinä. Nyt se on tietysti poissuljettu. Jossakin kohtaa väläyteltiin sitä, että se olisi Perttu Hyvärinen, koska se on kuitenkin perinteisen kisa. Ei se vieläkään ole poissuljettua, mutta kyllä vahvin vaihtoehto on Joni Mäki. Hän oli neljäs sprintissä ja hänellä on jo kestävyyspohjaa aika hyvin, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä kertaa.
Hyvä puoli tilanteessa on se, että Mäeltä ei välttämättä vaadita parisprintissä ihmevenymistä.
– Kun meillä on tuollainen hevonen kuin Iivo, niin eihän sen toisen hiihtäjän tarvitse olla kuin kohtuullinen, niin ollaan mitalitaistossa, Isometsä linjaa.
Mäeltä löytyy toki parisprinttiin hyviä ominaisuuksia, mutta kolmea erittäin kovavauhtista osuutta hän ei välttämättä pysty hiihtämään katkeamatta.
– Sprintterinä nopeusominaisuuksia häneltä löytyy loppukiriä ajatellen. Paljon on kiinni siitä, että minkälaiseksi viesti muodostuu. Kyttäilläänkö vai hiihdetäänkö alusta asti kovaa. Varsinkin siinä Jonin osuudessa. Se on Suomen mitalin kannalta tärkeintä, Isometsä sanoo.
– Iivo tulee omalla osuudellaan pitämään vauhtia ja muut joukkueet joutuvat miettimään omaa hiihtojärjestystään, missä se Iivo hiihtää.
Mäki ankkuriksi?
Maallikon päässä Suomen menestysresepti olisi keitos, jossa Niskanen lähettäisi vaihdoissa Mäen pienessä johdossa muihin nähden, ja Mäen ei tarvitsisi repiä itsestään kaikkea irti kahdella ensimmäisellä osuudellaan.
Ankkuriosuudellaan Mäki voisi sitten laittaa suurimman vaihteen silmään – mieluusti johtoasemassa.
– Jos ajatellaan puhtaasti loppukiriä, meidän pitäisi laittaa Joni Mäki ankkuriksi. Toisaalta Iivo on se, joka pystyy niitä ratkaisuja tekemään. Pitää ajatella myös sitä, mitä muut joukkueet laittavat. Viime hetken säätiedotus ratkaisee myös.
Venäjä on varmasti äärimmäisen kovaa valuuttaa parisprintissä Aleksandr Bolshunovin johdolla, mutta läntinen vuonomaa on Isometsän papereissa ykkössuosikki.
Suomella on kuitenkin omat saumansa kultamitaliin.
– Kyllä niitä on. Historiakin näyttää, että Suomi on pärjännyt perinteisen parisprintissä melkoisen hyvin. Norjalla on kuitenkin ankkurina Johannes Kläbo, joten siellä pitää syntyä eroja jo ennen viimeistä vaihtoa. Absoluuttisesti jos ajatellaan, Norja on suurin suosikki. Heillä on kuitenkin se Kläbo, Isometsä ruotii.
Maastohiihdon parisprintit hiihdetään keskiviikkona kello 11 alkaen.