Jari Isometsä linjaa, miten Iivo Niskasen olisi pitänyt hiihtää: "Se ei taida Iivoa kiinnostaa"

Iivo Niskanen valitsi omasta mielestään väärän taktiikan Oberhofin 20 kilometrin perinteisen kisaan, kun hän yritti pitää siinä vauhtia. Jari Isometsän mielestä taktiikka oli täysin oikea, sillä se on Niskasen ainoa mahdollisuus kilpailujen voittoon.

Iivo Niskanen piti lauantaina 20 kilometrin kilpailussa vauhtia kisan alkupuolella ja varsinkin lopussa. Niskanen sanoi kilpailun jälkeen Viaplaylla, että hänen olisi pitänyt säästää kaikki paukut loppuun, eikä tuhlata voimiaan matkan aikana.

MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsä on eri mieltä.

– Kun hiihdetään yhteislähtöä, ja Iivo ei pysty loppukirissä vastaamaan, ei hänellä ole muuta taktiikkaa kuin pitää vauhtia ja yrittää karkuun, jos haluaa kisan voittaa. Jos hän haluaa varmistaa kuudennen sijan, niin sitten voi koittaa eri taktiikkaa, mutta se ei taida Iivoa kiinnostaa, Isometsä linjaa.

Niskanen oli lopulta 11:s häviten voittaja Erik Valnesille vain 7,9 sekuntia. Isometsän mukaan eri taktiikka hitaamman matkavauhdin muodossa ei olisi parantanut Niskasen loppusijoitusta, pikemminkin päinvastoin.

– Jos Iivo olisi hiihtänyt hiljempaa, olisi loppukirissä todennäköisesti ollut enemmän tuoreita miehiä, ja Iivon sijoitus olisi ollut huonompi, Isometsä sanoo.

Niskasen matkavauhti hyydytti koviakin nimiä. Esimerkiksi maailmancupin kärkinimi Harald Amundsen ja sairasteluista kärsinyt tähtihiihtäjä Johannes Kläbo tipahtivat kyydistä. 

Ei voi syyttää kuin itseään

Isometsä ilahtui erityisesti Ristomatti Hakolan pirteästä menosta miesten 20 kilometrillä.

– Kyllähän se oli hyvä kisa. Paras kokonaispanos, mitä on tällä kaudella ollut, Isometsä sanoi suomalaismiesten suorituksista.

Perttu Hyvärinen oli parhaana suomalaisena kuudes ja Hakola yhdeksäs. Iivo Niskasen kanssa kolmikko oli koko matkan mukana kärkiryhmässä. Loppusuoralle tultaessa suomalaisilta ei vain löytynyt vaadittavaa kirivaihdetta.

Ristomatti Hakolalla olisi ollut saumat haastaa neljä kärjessä hiihtänyttä norjalaista, mutta hän jäi hitaampien hiihtäjien taakse jumiin.

– Siinä tuli Riselle epäonnistuminen, ja siitä ei voi syyttää muita kuin itseään, Isometsä sanoo.

Hakolan tullessa loppusuoralle kaikki kaistat olivat tukittu, eikä hän päässyt esittelemään kirikykyään.

– Olisi pitänyt hiihtää kovempaa siinä aikaisemmin. Varmasti hän yritti parempaa paikkaa, mutta ei päässyt sellaiseen. Tuollainen 20 kilometrin kisan loppukiri ei ole vain loppusuoran taistelu vaan, siinä haetaan asetelmia jo pitkään ennen sitä, Isometsä muistuttaa.

Isometsä on huomannut ikäväkseen, että kiritaistelut harvoin kääntyvät suomalaisille positiivisin päin.

– Loppusuora osoitti taas kerran puutteet niin miehissä kuin naisissakin. Kun lähdetään hiihtämään oikein kovaa, harvoin suomalaisten sijoitukset paranevat. Tasaista kovaa matkavauhtia pystytään menemään hyvin, mutta loppusuoralla otetaan takkiin, karpaasi harmittelee.

Huomenna vuorossa ovat 4x7,5 kilometrin viestihiihdot sekä naisissa että miehissä.

– Suomella on aika hyvätkin mahdollisuudet. Norja on miehissä ja Ruotsi naisissa selkeä ennakkosuosikki, mutta sitten Suomi on molemmissa seuraavassa porukassa, Isometsä analysoi.

– Naisten kohdalla oikein onnistuneena on erinomainen mahdollisuus palkintopallille. Samoin kuin miehissä. Siellä on tiukka nippu maita, mutta miksei Suomi voisi olla jopa sijalla kaksi, tietysti kaiken pitää onnistua silloin nappiin, Isometsä ennustaa.

Lue myös:

    Uusimmat