Jari Isometsä päivittelee suurimpien suomalaisepäonnistujien menetettyä mahdollisuutta: "Muutoksia on tehtävä"

16.1.45737124
Myös Johanna Matintalolla on ollut tällä kaudella vaikeaa.imago images/Rolf Simeon/ All Over Press
Julkaistu 27.01.2020 06:50
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Maailmancupia hiihdettiin juuri ensi vuoden MM-maisemissa Saksan Oberstdorfissa, ja samalla kausi saavutti puolivälin krouvin. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä antaa välitilinpäätöksensä ja niputtaa suurimmiksi epäonnistujiksi kolme nuorta suomalaishiihtäjää.

Oberstdorfissa sivakoitiin yhdistelmäkisassa ja sprintissä. Viikonlopun kokemukset tulevat muokkaamaan Isometsän mukaan myös hiihtäjien harjoittelua, kun nämä ovat saaneet tuoretta tuntumaa MM-kisaladuista.

– Meidän normaalimatkojen hiihtäjämme näkivät, onko järkeä startata sprinttiin ensi vuonna vai ei, Isometsä nostaa esimerkiksi.

LUE MYÖS: Jari Isometsältä kriittinen muistutus Krista Pärmäkoskelle – Iivo Niskasella "outo tilanne"

Perinteisen sprintin hiihti sunnuntaina myös Iivo Niskanen. Hänen nykäisynsä puolivälierässä ei tuottanut tulosta, vaan suomalainen hyytyi ja jäi erässään neljänneksi. Isometsäkin on sitä mieltä, että Iivo Niskasen ei kannattane ottaa sprinttiä MM-ohjelmaansa, ja sama tilanne on Kerttu Niskasen sekä Krista Pärmäkosken kohdalla.

– Kun MM-kisat hiihdetään tiiviillä aikataululla, jossa on kuusi matkaa vajaaseen kahteen viikkoon, on pakko priorisoida tietyt kilpailut, jotka ovat menestymismahdollisuuksia. Sprintti ja sprinttiviesti eivät ole näille hiihtäjille sellainen paikka.

– Voi sanoa, että on kolme kaveria – Ristomatti Hakola, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen – joille sprintti on varmaan MM-kisojen tärkeimpiä matkoja. Kun tästä porukasta lähdetään hakemaan miehiä sprinttiviestiin, siellä ei varmaan Iivoa tarvitakaan.

"Mietinnän paikka"

MM-kisoihin on toki vielä yli vuosi aikaa. Tätä kauttakin on noin puolet jäljellä. Paljon ehtii tapahtua, vai ehtiikö?

Järisyttäviä heilahduksia harvoin yhden kauden aikana nähdään. Meneillään oleva sesonki on Isometsän mukaan ollut suomalaisittain pitkälti sen suuntainen kuin jo ensimmäiset kilpailuviikot antoivat odottaa.

– On hyviä asioita. Iivo ja Krista ovat pitäneet paikkansa. He ovat henkilökohtaisen mitalin tavoittelijoita.

Perttu Hyvärinen saa Isometsältä kehuja perustasonsa selkeästä kohentamisesta. Ristomatti Hakola on puolestaan alkanut osoittaa Isometsän sanojen mukaan "heräämisen merkkejä". 

Kerttu Niskasella on vielä henkilökohtaisen mitalin tasolle paljon matkaa, mutta hän on palannut noin kymmenen parhaan joukkoon iskeväksi hiihtäjäksi.

– Ja kun Anne (Kyllönen) on piristynyt, voimme aidosti puhua siitä, että meillä voisi olla naisten viestissäkin mahdollisuuksia. Toki se huutaa vielä pikkaisen terävyyttä ja neljättä hiihtäjää.

Pärmäkosken, Niskasen ja Kyllösen rinnalla neljänneksi hiihtäjäksi on tällä haavaa tyrkyllä kokenut Laura Mononen, jolta ei ole tällä kaudella juuri säväyttäviä suorituksia nähty.

Vahva neljäs naishiihtäjä voisi olla joku lupauksia herättäneestä nuoresta kolmikosta Johanna Matintalo, 23, Eveliina Piippo, 21, tai Anita Korva, 20. Tämä talvi on kuitenkin ollut heistä kullekin vaikea.

– Siinä meidän suurimmat epäonnistumiset ovat. Nuorille tähdille arvokisaton kausi olisi ollut tärkeä, jotta olisi päässyt kiertämään maailmancupia ja saamaan kokemusta. 

Tämä mahdollisuus on kuitenkin toistaiseksi Piipon kohdalla menetetty, eikä tilanne ole ollut häävi Korvallakaan. Sairasteluista kärsinyt Piippo ei ole tällä kaudella maailmancupissa ollenkaan kilpaillut, ja armeijan rasittaman Korvan startit ovat jäänet vähiin. 

– Jos viime kauden jälkeen olisi sanonut, mitä tapahtuisi tällä kaudella, olisi ollut odotusarvo, että Korva ja Piippo tulevat hiihtelemään maailmancupin pisteille vähän joka kisassa – hyvänä päivänä jopa 15 parhaan joukkoon. Sama koskee Matintaloa.

Kyseinen nuoriso-osasto on Isometsän arvion mukaan ottanut taka-askelia, kun olisi pitänyt päästä toiseen suuntaan.

– Se on negatiivinen asia. Siinä on mietinnän paikka, miten kierre saadaan katkeamaan. On aina urheilijalle hankalaa, kun tulee takapakkivuosi.

Kelkan kääntäminen ei tapahdu tuosta noin vain.

– Ei voi jatkaa samalla tavalla, jotakin on tehty väärin. Nuoren urheilijan kohdalla ei voi alkaa selittelemään epäonnella, vaan muutoksia on tehtävä harjoittelussa, Isometsä painottaa.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto